• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Mjuk pepparkaka med lingon

december 11, 2013 by Johan Hedberg 2 Comments

Mjuk pepparkaka recept
Julbordsklassikern, saftigare än nånsin

Jag ska inte ljuga och säga att det här är det absolut viktigaste på julbordet, men faktum är att jag alltid känner ett lite molande i magtrakten om det vankas kaffe i juletid och ingen ställer fram en mjuk pepparkaka.

Min mamma hade den som ett stående inslag på fikabordet när jag var liten och nu när vi med råge passerat både första och andra advent är det dags att bjuda på den här hemma.

Några saker som är värda att tänka på:
– Övergrädda den inte. Just den här kakan får gärna vara lite mushig i mitten. Torr kaka blir bara fåglarna glada för.
– Genom att blanda ner kryddorna i smöret får man fram mer smaker men det leder också till att smöret snabbare svalnar och stelnar. Hellre det än smält smör som bara leder till att man måste ha i mer mjöl.
– Vaniljstång i är gott, men smakerna försvinner för mycket för att jag ska tycka att det är värt det.
– Byt ut citronen mot apelsinskal för ännu mer julsmak.
– Vispgrädde blandad med råröda lingon är fantastiskt gott som tillbehör. Testa gärna att syra grädden med lite filmjölk någon dag innan så blir den ännu godare.
– Jag dricker helst kaffe eller glögg till kakan, men varm choklad funkar också. Eller lite mörk rom. Eller portvin. Kanske till och med en gnutta sauternes.
– Testa att använda några små formar istället för en stor. Tiden i ugnen minskar då så håll ett öga på dem.

Mjuk pepparkaka med lingon

Tid: 1 timme
Mängd: 8-10 personer

  • 100 g smör
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 tsk nymortlad nejlika
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 180 g (2 dl) råsocker (strösocker funkar självklart)
  • 30 g (1/2 dl) ljust muscovadosocker
  • 150 g (1 1/2 dl) vispgrädde
  • 1 ekologisk citron (endast yttersta skalet)
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 220 g (drygt 3 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 1/2 dl råröda lingon eller lingonsylt
  • Smör + ströbröd
  • Vispad grädde + lingon till servering
  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och bröa en limpform.
  2. Bryn smöret och låt svalna.
  3. Tillsätt kryddorna samt saltet till smöret.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Vänd ner vispgrädden i äggblandningen. Vänd ner smör och kryddor. Riv i citronskalet.
  6. Blanda bakpulver och vetemjöl i en skål och vänd därefter ner det i smeten.
  7. Avsluta med lingonen. Rör runt tills allt blandats.
  8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Känn efter med en tandpetare och kommer den upp utan kladd är kakan klar. Ett tips är också att knacka till den lite. Om den inte rör sig i mitten är den förmodligen klar. Den får som sagt gärna vara lite fuktig i mitten.
  9. Servera med vispad grädde som rörts med lite lingon. Kan frysas men låt den då svalna helt och slå in den i ordentligt med tätt lindad plastfolie innan den läggs i en fryspåse.

 

Filed Under: Finfika, Från skogen, Från ugnen, Jul Tagged With: jul, lingon, pepparkaka, recept, Sött

Previous Post: « Julklappstips till matnörden
Next Post: Den perfekta julskinkan »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme