Champagne

 

Det här kommer kräva lite planering

Näst efter julens mys med knäck, gröt och Jan Malmsjö som lotsar oss igenom den svenska musikskatten är nyår min favorithögtid i december (snälla, fundera inte en längre tid över den där meningen…).

För vid nyår pratar vi inte julens överflöd och ganska tunga mat utan sofistiskerade godaker som ackompanjeras av diverse fantastisk dryck.

Eftersom det är lite av tradition att tipsa om god champagne här tänkte jag att vi väl fortsätter på inslaget linje.

Då det är kort om tid och Systembolaget med största sannolikhet inte hinner få hem saker ur beställningssortimentet ska jag försöka hålla mig till det som går att få tag på över hela landet.

Först en grundregel – drick den dyraste champagnen först. Ju längre kvällen lider, desto mer trubbas dina smaklökar av. När klockan väl slår tolv duger det ofta med en trivsam cava eller en billig (men fortfarande god) skumpa.

Champagne ska serveras vid 6-8 grader och bland det värsta jag vet är folk som envisas med att skjuta iväg korken. Håll istället emot korken och låt den diskret pysa sig lugn. Vill man maximera smak och doft använder man vanliga vinglas eftersom den större ytan gör att fler dofter frigörs och kan fångas av din näsa. Föredrar man champagneglas är coupe lite festligt, men eftersom vi inte lever på 1700-talet då det var en dödssynd att få i sig kolsyra (och pga av denna rapa) så brukar jag skippa dem. Sikta på ett snyggt tulpanformat glas istället.

Ett glas ska helst avslutas på 3-4 klunkar så den inte blir för varm innan den avnjuts. Klarar man inte det har man fått för mycket i glaset. En öppnad flaska champagne klarar sig utan problem till dagen efter i kylskåpet.

När gästerna anländer, har hängt av sig sina ytterkläder och stampat av snön från skorna ser man till att de får kvällens pièce de résistance. I mitt fall kommer står valen mellan Clos des Goisses 1998 (Systembolaget CdG från 2000 i beställningssortimentet) eller La Grande Dame 1996 som är Veuve Clicquots mest fantastiska skapelse (men tyvärr helt slut av samtliga årgångar på Systembolaget). Båda de här pjäserna ska stå på helt egna ben och det största misstaget man kan göra är att servera något med minsta kryddning till dem. Lite ostron på sin höjd.

Det kan bli så att en flaska Louis Roederer Cristal får följa med upp. Den finns på Systembolaget över hela landet (kolla din butik) och avskräcks inte av priset på 1.595 kr – det är en överjävligt bra champagne! Kanske att jag är präglad av att Jay-Z och andra som jag lyssnade som intensivast på runt millennieskiftet lämnade Hennessy-flaskorna och viftade med Cristal i varenda musikvideo. Kanske är det bara för att den är så god. Mest troligt en kombination.

Det som fått mig så förälskad i Clos des Goisses är dess brödighet. Misstolka mig inte, men det smakar gamla kalkrika källarvalv i munnen långt efter det att man svalt ner den (och det är positivt). Lite samma toner har det som serveras senare på kvällen – Gosset Grand Millésime. För 579 kr får man smaken av lyx utan att de ringer från din bank och undrar om du slagit dig i huvudet. Går hem hos många och har en karaktär som gör att man verkligen kommer ihåg den. 

Bland alternativen hittar man Pierre Peters Cuvée Special som fått många kritiker på fall och är väl värd sina 595 kr (pluspoäng för snygg och sober flaska) och en annan personlig favorit – Diebolt-Vallos Fleur de Passion. Det är en limiterad rackare men som går att hitta i sortimentet över hela landet.

Men bra champagne kan också kosta betydligt mindre och det är sån som man ska servera ju närmare klockan kryper det nya året. Alexandre Bonnet är med sina 259 kr nästan retfullt prisvärd (och det finns även halvflaskor för den som vill vara extra måttlig). Palmer & Co Millésime Brut med en prislapp på 269 kr är också ett givet köp.

Slutligen – vill man bjuda på lite goda drinkar med champagne i satte jag ihop en lista förra året som fortfarande står sig:

En klassisk champagnecocktail – bubbel med lite bitter och brandy säger ingen nej till.
Lingon Fizz – ta fram en flaska rosé och ge den smak av lingon. Friskt och fräscht.
Kir Royal – svartvinbärslikör är det som ger smak i den här klassikern.
Champagnecocktail med Midori – aningen annorlunda men fortfarande väldigt gott.
Ananas- och limechampagne – som en smak av sommar.
Limoncello- och champagnecocktail – friskt och syrligt som får smaklökarna att vakna.
Glöggbubbel – men det här var ju lite spännande!
Fläderchampagne – fräscht, somrigt och smakar som ett litet leende.

Har du fler tips så är det bara att skriva dem i kommentarerna. Det är alltid kul när någon tipsar om en ny bekantskap.