julia-childs-mastering-the-art-of-french-cooking-rund

När jag kommer hem vill jag ha en ordentlig hög böcker att hämta ut

Inför resan till Sälen packade jag som vanligt en uppsjö böcker att läsa. Bland Antony Beevors mäktiga tegelsten om Andra Världskriget, Clas Svahns Sekter och omskakande Enders Spel (som inte är renodlad sci-fi utan snarare en studie i påverkan av barn / individer. Vet inte hur filmen är, men boken är riktigt, riktigt bra) letade det sig självklart in lite matrelaterat.

Jag får gåshud och fnittrar upphetsat så fort jag öppnar boken om Noma och kvällarna jag sitter uppe med Peter Gilmores berättelse om en av världens mest omtalade restauranger – Quay. Lägg därtill en bunt mattidningar som jag lovat resten av familjen att läsa igenom och därefter arkivera.

Vill du lära dig göra eget smör och läsa en massa smöriga recept? Då fortsätter jag med mina skamlösa self-promotion för min kommande bok. Den släpps i slutet av januari men du kan förboka den redan nu på Bokus via länken i förra meningen. Alternativt så beställer du ett signerat exemplar direkt av mig här.

Det finns med andra ord en uppsjö litteratur här. Hindrar det mig från att ladda med fler bra böcker? Icke!

Efter avklarad julfrossa är det många som söker sig mot hälsosammare alternativ. Mer grönsaker i år – kan inte det vara ett bra nyårslöfte? Jag blir så oerhört inspirerad av Deborah Madisons Vegetable Literacy i vilken hon beskriver mängder av grönsaker, deras användningsområden och kompletterar med recept som får mig att överväga uteslutande grön kost.

Den som har vägarna förbi San Francisco bör överväga att äta minst en gång på Manresa. David Kinch har äntligen (otroligt överskattat ord i pressreleaser, men jag tycker det är OK att använda i texter som den här eftersom jag verkligen menar det) – ÄNTLIGEN – släppt en bok med sin berättelse och ett gäng makalösa recept.

Om det är något som dominerar bokhyllorna där hemma så är det böcker som handlar om bakning och desserter. Ett riktigt praktverk för den vetgirige är Jacquy Pfeiffers The Art of French Pastry. Den vanliga hemmakocken lyfts ännu ett snäpp tack vare de väl förklarade recepten och här är det inte några chansningar som gäller – allt är beskrivet och testat i minsta detalj.

Rene Redzepi (geniet bakom Noma) hamnade i en svacka. Utbränd och fundersam kring hur han egentligen skulle gå vidare började han skriva en dagbok. Självklart släpper han den tillsammans med en receptbok och en fotobok. A Work in Progress forsätter bygga myten om honom samtidigt som man får skåda djupare in i hans själ. Att det är en av årets snyggaste kokböcker gör inte heller saken sämre.

Mia Öhrn är så himla cool. Hon skriver en massa bra, hon var årets bästa gäst i P1’s Meny (du kan lyssna på det avsnittet här) och så har hon släppt boken Franska Bakverk. Tack vare att hon jobbat med samma fotograf som jag gjorde till min bok – Ulrika Ekblom – är det fantastiska bilder som ackompanjerar recepten på franska klassiker varje hemmabagare med självaktning bör bemästra.

Förresten, har du någon i din närheten som är glutenintolerant måste du köpa Jessica Frej och Maria Blohms bok Nytt bröd: baka gott utan gluten. Den skiljer sig monumentalt från alla tidigare böcker eftersom de börjat om från början, utgått från att brödet ska bli bra glutenfritt och inte försökt efterlikna vanligt bröd. Jag förstår att den säljer som smör, för de bröd jag ätit som bakats efter deras recept är oerhört bra.

Jag tror att vi diskuterat Yotam Ottolenghis fantastiska vegetariska bok Plenty tidigare. Ett måste-köp även för den som bara vill ha lite mer grönt och skönt i sitt liv eftersom han tack vare sitt israeliska arv hämtar mängder av inspiration från Medelhavet och kombinerar med sånt som vi i Skandinavien älskar – rotfrukter, tomater, zucchini etc.

Lotta Lundgren behöver ingen närmare presentation och hennes senaste alster Tio lektioner i matlagning är precis så unik som man kan förvänta sig. Ibland kan jag vanka av och an i bokhandeln, lite orolig att folk inte förstår hur otroligt duktig hon är, vilken näsa hon har både för mat och sättet att uttrycka sig på och istället haka upp sig på hennes lite oortodoxa sätt. Gör inte det misstaget. Flera behöver läsa det hon har att säga.

 Sista tipset är Tommy Myllymäkis fantastiska såsbok. Lär dig en gång för alla göra klassikerna och lite modernare såser, allt medan den stora mästaren håller dig i handen och vägleder dig.

Seså – iväg och handla med er!

Disclaimer: Jag har inte något betalt för länkarna i det här inlägget eller på annat sätt någon ersättning för att jag skriver om just dessa böcker. Faktum är att jag köper de flesta till fullpris och eftersom jag själv handlar via Bokus är det naturligt att jag även länkar dit.