Bryggkaffe rund

Hur svårt kan det egentligen vara att få en kopp perfekt kaffe på morgonen?

När du har läst klart det här så hoppar du direkt till ’Jakten på det perfekta bryggkaffet del 2

Likt miljoner andra är morgonrutinen starkt förknippad med rykande varmt kaffe. Innan hundpromenaden vill jag ägna några minuter åt att lyssna på nyheterna, kolla på akvariefiskarna och försöka gissa vilket program grannarna som alltid har sin TV på just nu spenderar sin tid med. Allt med en kopp nybrygd java i handen.

 Jag är inte direkt anal när det kommer till det svarta livselixiret. Är jag ute på fjället eller sitter på älgpasset funkar lite frystorkat. I sommarstugan får det ofta en inte helt angenäm överrostad ton (läs: bränt). Det slinker ner utan gnäll.

Samtidigt går jag i brygga när jag får en mugg med ett runt och ändå kraftfullt innehåll. Där smakerna är stora och den där känslan som dröjer sig kvar ända långt bak i gommen är behaglig som choklad. När drickandet blir en njutning.

Det finns idag en utbredd kaffenördkultur.  Säg den stad som inte har ett lokalt rosteri, en inbiten barista och en klick hipsters med konstant mjölk i mustaschen? Antalet forum där det diskuteras malningsgrad ökar konstant och snart är ett besök på Koppi lika självklart för Helsingborgssturisten som en dag på Liseberg för familjen som istället valde Göteborg.

Jag älskar tanken på att hitta min favoritböna. Att få rosta den hemma och föra in all data i handskrivna formulär som hänger på väggen bredvid ugnen. Att mala den på min farmors gamla handkvarn där en tillräckligt för en kopp tar cirka fem minuter. Jag vaknar ibland med ett fånigt leende när jag tänker på hur man skulle kunna filtrera vattnet till perfektion, värma det till den grad då kaffet frigör absolut mest smaker och hur det perfekta filtret en dag belönas med Nobelpriset i fysik.

Samtidigt tar allt det en massa tid som jag idag inte har. En dag kommer jag att göra allt det där. Det kanske blir om ett år men det kan också bli om tio. Fram tills dess vill jag ändå dricka ett så gott kaffe som är praktiskt möjligt med de enkla verktyg jag har hemma.

Allt ni framöver läser här kring ämnet är självklart lika kontroversiellt som att rekommendera 5:2-diet till en femåring. Jag är ingen expert, jämför med många andra kan jag oerhört lite kring ämnet och det jag rekommenderar gör jag för att jag tycker det passar min smak. Det finns heller inga sponsorer eller företag som på något sätt bidrar med ekonomiska incitament som kan påverka det jag skriver.

Det finns några hörnpelare i kaffebryggandet (och vi ska nu prata traditionellt bryggkaffe, inget annat):
– Bönan
Stora kommersiella odlingar består av tre olika arter. Tillkommer mängder av småplantager som har allsköns bönor. Utbudet är alltså enormt.

– Rostning
För att få fram så många som möjligt av de 800 olika smakämnena rostar man kaffet. Lite för mycket eller lite för lite kan få vilken rostare som helst att säga upp sig. Det här projektet kommer snart att utmynna i att jag rostar mina egna bönor – jag känner mig själv för väl för det. Tjock.se har lagt upp en skön film på ämnet Hipsters som rostar kaffe som ligger så rätt i tiden att det nästan är pinsamt.

– Malning
Använd en kvarn. Köp inte en billig kaffekvarn som består av knivar som mixar bönorna till pulver. Slutresultatet blir monumentalt olika. Själv kör jag med en kvarn från Krups som kostar hanterbara 599:- och går att ställa in på en mängd olika malningsgrader.
Sen var det det där med hur fint man ska mala bönorna. Somliga förespråkar strösockerstorlek på pulvret medan jag gillar när det är lite mer finmalt.

– Kaffebryggare
Jag investerade för några år sen i en Mocca Master. Kan vara det smartaste jag gjort. Den är precis så bra som alla andra säger. Ska försöka testa några andra också för sakens skull.

– Filter
Jag körde tidigare med husmorsknepet dubbla filter men har nu lärt mig vikten av att förblöta filtret och då bara använda ett. Gör man det så suger det inte upp en massa av vätskan som ska bli kaffe och man får en bättre slutprodukt.

– Dosering av kaffepulver
Hur mycket kaffe ska man ha per kopp? Rekommendationen brukar ligga på cirka 7 g kaffe per 1 deciliter vatten. I stugan i Sälen kör vi 1 mått per kopp plus 1 extra mått för att vi alltid gjort så. Mocca Mastern med sitt lite större mått ska ha 1 mått per kopp kaffe.
Sen beror det så klart på vilket kaffe man använder och hur mycket smak man vill ha. Ska rota lite mer i frågan.

Så, här står vi nu. Kaffet blir bra men det ska bli bättre. Allt utan att behöva investera en smärre förmögenhet och inte tvingas ställa klockan en timme tidigare på morgnarna. Tips mottages tacksamt.

När du har läst klart det här så hoppar du direkt till ’Jakten på det perfekta bryggkaffet del 2