• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Recept på en riktigt god pulled pork

januari 23, 2014 by Johan Hedberg 6 Comments

Pulled pork recept

Mången köttbit göra sig bäst mellan ett par skivor bröd

Pulled pork, det är alltså så jag tänkte inleda 2014 års receptorgie? Lite som att jag levt på en öde ö senaste två åren och helt missat hur köttet från amerikanska södern klev in i svenska grilldoftande trädgårdar.

Nu skulle jag alltså krysta ur mig ett recept och det precis när vintern äntligen visat sitt riktiga ansikte (tack kära förlag för att ni inte hindrade mig när jag sa att ’Kiruna, där vore det kul att få göra något med boken!’…). 

Men grejen är så här – det är nu man vill ha riktigt murrig mat och man vill ha den serveringsbar i samma sekund som 70 kilo hund slutar stå på bakbenen och flämta mig i ansiktet av lycka och sonen fått av sig skorna men ännu inte börjat springa i cirklar mellan vardagsrum och kök. Det ska med andra ord för att använda ett slitet uttryck Laga sig självt medan man är på jobbet.

Så mycket man kan göra i en Le Creuset i ugnen på svag värme när det får en hel dag på sig. Konfitera en fläsksida, puttra till en oxkind, göra den perfekta köttfärssåsen (återkommer till det om ett tag) eller en kryddad fläskkarré som blir så mör att man drar sönder den med ett par gafflar (hence pulled pork).

Det finns flera olika vägar att gå – styrka på rökighet, mängd chili, koriander eller inte, serverat i en wrap, mellan bröd eller stand-alone. Jag gillar att rosta lite surdegsbröd, langa in rikligt med kött mellan och trycka in en näve grovt hackad koriander med lite persilja. Ett annat serveringstips är i bröd med lite strimlad surkål.

Tips:
– Våga dra på lite rökighet! Barn är inte superförtjusta i mycket röksmak, men vuxna som får en öl i handen går i brygga för mindre. Ha i lite mer whisky, fuska med liquid smoke eller skicka i en rökig bbq-sås.
– Rosta ett märgben på 220 grader tills märgen är geleig och fin. Ha ner ben och allt i grytan bredvid köttet och låt det puttra med.
– Överraska / chocka kidsen? Gör en pulled pork och servera istället för tacoköttet på fredag.
– Man kan byta ut farinsockret mot muscovadosocker. Muscovadon passar bra i en rökigare variant.

 

Pulled pork

Tid: 10 timmar
Mängd: 4-6 personer

  • 1 kg fläskkarré
  • 1-2 valfria chilifrukter
  • 1/2 msk spiskummin
  • 2 tsk torkad koriander
  • 1/2 msk nymald svartpeppar
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 6-8 vitlöksklyftor
  • 2 msk farinsocker
  • 2 gula lökar
  • 1 flaska cola (rekommenderar varmt Boylans Sugar Cane Cola)
  • Salt efter smak (rikligt!)
  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Finhacka chilin och lägg i en mortel.
  3. Häll i spiskummin, koriander, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpure och vitlöksklyftorna. Mortla samman till en pasta.
  4. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta.
  5. Strö över farinsockret.
  6. Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan.
  7. Häll på colan och lägg på locket.
  8. Ställ in i ugnen 8-10 timmar. Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart.
  9. Lyft ur köttet ut grytan och dra isär det. Häll på lite av spadet så köttet blir fuktigt. Smaka av med salt. Några droppar bbq-sås ger pricken över i.

 

 

Filed Under: Från ugnen Tagged With: kött, middag, pulled pork, recept

Previous Post: « Jakten på det perfekta bryggkaffet del 2
Next Post: Den söta limpan »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme