Pulled pork recept

Mången köttbit göra sig bäst mellan ett par skivor bröd

Pulled pork, det är alltså så jag tänkte inleda 2014 års receptorgie? Lite som att jag levt på en öde ö senaste två åren och helt missat hur köttet från amerikanska södern klev in i svenska grilldoftande trädgårdar.

Nu skulle jag alltså krysta ur mig ett recept och det precis när vintern äntligen visat sitt riktiga ansikte (tack kära förlag för att ni inte hindrade mig när jag sa att ’Kiruna, där vore det kul att få göra något med boken!’…). 

Men grejen är så här – det är nu man vill ha riktigt murrig mat och man vill ha den serveringsbar i samma sekund som 70 kilo hund slutar stå på bakbenen och flämta mig i ansiktet av lycka och sonen fått av sig skorna men ännu inte börjat springa i cirklar mellan vardagsrum och kök. Det ska med andra ord för att använda ett slitet uttryck Laga sig självt medan man är på jobbet.

Så mycket man kan göra i en Le Creuset i ugnen på svag värme när det får en hel dag på sig. Konfitera en fläsksida, puttra till en oxkind, göra den perfekta köttfärssåsen (återkommer till det om ett tag) eller en kryddad fläskkarré som blir så mör att man drar sönder den med ett par gafflar (hence pulled pork).

Det finns flera olika vägar att gå – styrka på rökighet, mängd chili, koriander eller inte, serverat i en wrap, mellan bröd eller stand-alone. Jag gillar att rosta lite surdegsbröd, langa in rikligt med kött mellan och trycka in en näve grovt hackad koriander med lite persilja. Ett annat serveringstips är i bröd med lite strimlad surkål.

Tips:
– Våga dra på lite rökighet! Barn är inte superförtjusta i mycket röksmak, men vuxna som får en öl i handen går i brygga för mindre. Ha i lite mer whisky, fuska med liquid smoke eller skicka i en rökig bbq-sås.
– Rosta ett märgben på 220 grader tills märgen är geleig och fin. Ha ner ben och allt i grytan bredvid köttet och låt det puttra med.
– Överraska / chocka kidsen? Gör en pulled pork och servera istället för tacoköttet på fredag.
– Man kan byta ut farinsockret mot muscovadosocker. Muscovadon passar bra i en rökigare variant.

 

Pulled pork

Tid: 10 timmar
Mängd: 4-6 personer

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Finhacka chilin och lägg i en mortel.
  3. Häll i spiskummin, koriander, peppar, paprikapulver, cayennepeppar, tomatpure och vitlöksklyftorna. Mortla samman till en pasta.
  4. Gnid in köttet med pastan och lägg det i en tjockbottnad gryta.
  5. Strö över farinsockret.
  6. Skala och klyfta löken. Lägg den i grytan.
  7. Häll på colan och lägg på locket.
  8. Ställ in i ugnen 8-10 timmar. Känn efter med en gaffel och när det går att dra isär utan någon som helst ansträngning är köttet klart.
  9. Lyft ur köttet ut grytan och dra isär det. Häll på lite av spadet så köttet blir fuktigt. Smaka av med salt. Några droppar bbq-sås ger pricken över i.