julia-childs-mastering-the-art-of-french-cooking-rund

Livsfarlig period för en kokboks-hoarder som jag

Vi har en överenskommelse här hemma: Jag får köpa så många kokböcker jag vill så länge jag inte envisas med att läsa högt ur dem eller skrika högt av upphetsning. För det blir en hel del böcker om man som jag har ett på gränsen till oanständigt samlarbegär just när det kommer till kökslitteratur.

Idag landade A Day at ElBulli (kommer gräma mig till döddagar att jag aldrig åt där medan det var öppet…), The Art of French Baking (förlaget Phaidon släpper bara praktverk) och How To Boil an Egg som inte bara lär dig hur du får till det perfekta ägget utan även hur man använder det på bästa sätt. Älskar supersmala kokböcker!

Och det var alltså idag. I förrgår kom senaste numret av dessertbibeln So Good och förra veckan var det… Ni förstår vartåt det barkar va? Hur stora bokhyllor vi än har här hemma räcker de helt enkelt inte till.

Lägg då till att det årets bokrea står för dörren. Det sunda vore att inte beställa något eller i alla fall lova familjen att för varje bok jag köper kommer en gammal att sorteras ut. Men så funkar inte jag.

Här är min tips på bra kokböcker att köpa:

Korv: Den godaste korven stoppar du själv
– Korvmästaren Kristofer Franzén har en gård med Linderödsvin, eget charkuteri och ett brinnande intresse. Den här boken är förmodligen den bästa som släppts på ämnet på många år.

Tårtor
– Nestorn Jan Hedh har skapat ett praktverk som lär ut grunderna, får läsaren att förstå själva processen och sen lär upp oss i de klassiska bakverken.

Två hungriga italienare
– Jag älskade varje avsnitt med Antonio och Gennaro som tillbaka i sitt älskade Italien skapade en av förra årets bästa mat TV-serier. Boken går verkligen inte av för hackor den heller.

Oaxen Julbord
Magnus Eks makalösa berättelse om julbordet på ’gamla’ Oaxen blev utsedd till Sveriges bästa kokbok 2008. Recepten är traditionella men också de som gör Oaxen så unikt. Sillinläggningarna är värda en egen middagsbjudning bara de.

Oui, chef!
Marcus Samuelssons självbiografi är ett måste för de som är intresserade av kockyrket eller historien bakom en av de mest kända svenskarna i USA. Oerhört fascinerande berättelse och typisk pärm-till-pärm bok.

Kaffekokarboken
– När Katja Wulff började blogga om allt gott som gick att tillreda i en vanlig kaffebryggare var det så nytänkande att Sverige delades i två läger. På ena sidan var de som såg henne som ett nytänkande geni och på andra sidan de vanliga skeptikerna som kommer dö bittra. Boken är en fortsättning, en sammanfattning, en bibel för de som vill laga mat smidigt och samtidigt väldigt underhållande. Nu är den så billig att har du inte redan minst ett exemplar hemma och i sommarstugan är det dags att köpa ett par till.

Lite dyrare, mycket bättre mat: nära i Uppland
– Notera vilken förstafemma som satt ihop boken: vinproffset och alltid lika duktiga skribenten Anders Melldén, hyllade fotografen Alex Giacomini och prisbelönta kocken Martin Andersson reser runt i Uppland på jakt efter det godaste som går att uppbringa. Det är recept som går hem brett men ändå lockar till nya upplevelser.

Fredskockarna: i grytorna för freden
– Som tidigare FN-soldat väcker det här en del minnen (även om boken mestadels skildrar insatser långt innan Balkan-konflikten). Vedermödor, uppfinningsrikedom och god mat i fält samlade i en bok vars pris gör att den slinker med utan att märkas på fakturan.

Och har du några sug efter mer så är så klart min bok om smör något jag rekommenderar varmt. Helt opartiskt förstås.