• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Kokböckerna du ska köpa på årets bokrea

februari 18, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

julia-childs-mastering-the-art-of-french-cooking-rund

Livsfarlig period för en kokboks-hoarder som jag

Vi har en överenskommelse här hemma: Jag får köpa så många kokböcker jag vill så länge jag inte envisas med att läsa högt ur dem eller skrika högt av upphetsning. För det blir en hel del böcker om man som jag har ett på gränsen till oanständigt samlarbegär just när det kommer till kökslitteratur.

Idag landade A Day at ElBulli (kommer gräma mig till döddagar att jag aldrig åt där medan det var öppet…), The Art of French Baking (förlaget Phaidon släpper bara praktverk) och How To Boil an Egg som inte bara lär dig hur du får till det perfekta ägget utan även hur man använder det på bästa sätt. Älskar supersmala kokböcker!

Och det var alltså idag. I förrgår kom senaste numret av dessertbibeln So Good och förra veckan var det… Ni förstår vartåt det barkar va? Hur stora bokhyllor vi än har här hemma räcker de helt enkelt inte till.

Lägg då till att det årets bokrea står för dörren. Det sunda vore att inte beställa något eller i alla fall lova familjen att för varje bok jag köper kommer en gammal att sorteras ut. Men så funkar inte jag.

Här är min tips på bra kokböcker att köpa:

Korv: Den godaste korven stoppar du själv
– Korvmästaren Kristofer Franzén har en gård med Linderödsvin, eget charkuteri och ett brinnande intresse. Den här boken är förmodligen den bästa som släppts på ämnet på många år.

Tårtor
– Nestorn Jan Hedh har skapat ett praktverk som lär ut grunderna, får läsaren att förstå själva processen och sen lär upp oss i de klassiska bakverken.

Två hungriga italienare
– Jag älskade varje avsnitt med Antonio och Gennaro som tillbaka i sitt älskade Italien skapade en av förra årets bästa mat TV-serier. Boken går verkligen inte av för hackor den heller.

Oaxen Julbord
– Magnus Eks makalösa berättelse om julbordet på ’gamla’ Oaxen blev utsedd till Sveriges bästa kokbok 2008. Recepten är traditionella men också de som gör Oaxen så unikt. Sillinläggningarna är värda en egen middagsbjudning bara de.

Oui, chef!
– Marcus Samuelssons självbiografi är ett måste för de som är intresserade av kockyrket eller historien bakom en av de mest kända svenskarna i USA. Oerhört fascinerande berättelse och typisk pärm-till-pärm bok.

Kaffekokarboken
– När Katja Wulff började blogga om allt gott som gick att tillreda i en vanlig kaffebryggare var det så nytänkande att Sverige delades i två läger. På ena sidan var de som såg henne som ett nytänkande geni och på andra sidan de vanliga skeptikerna som kommer dö bittra. Boken är en fortsättning, en sammanfattning, en bibel för de som vill laga mat smidigt och samtidigt väldigt underhållande. Nu är den så billig att har du inte redan minst ett exemplar hemma och i sommarstugan är det dags att köpa ett par till.

Lite dyrare, mycket bättre mat: nära i Uppland
– Notera vilken förstafemma som satt ihop boken: vinproffset och alltid lika duktiga skribenten Anders Melldén, hyllade fotografen Alex Giacomini och prisbelönta kocken Martin Andersson reser runt i Uppland på jakt efter det godaste som går att uppbringa. Det är recept som går hem brett men ändå lockar till nya upplevelser.

Fredskockarna: i grytorna för freden
– Som tidigare FN-soldat väcker det här en del minnen (även om boken mestadels skildrar insatser långt innan Balkan-konflikten). Vedermödor, uppfinningsrikedom och god mat i fält samlade i en bok vars pris gör att den slinker med utan att märkas på fakturan.

Och har du några sug efter mer så är så klart min bok om smör något jag rekommenderar varmt. Helt opartiskt förstås.

 

 

Filed Under: Boktips Tagged With: böcker, bokrea, kokböcker

Previous Post: « Sista minuten-tips för Alla Hjärtans Dag 2014
Next Post: Middag på Oaxen Krog tar mig till himlen »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme