• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Key lime pie, precis som den ska vara

april 8, 2014 by Johan Hedberg 7 Comments

Key lime pie recept

 

Underbar paj med mängder av variationer

Storyn bakom key lime pie är att i Florida Keys finns det en limefrukt som till skillnad från den vi är vana vid har ett gult skal och gul saft. Den är betydligt syrligare än den gröna och är en minst sagt trevlig bekantskap. Här i Sverige är den så gott som hopplös att hitta.

Orsaken till att man har kondenserad mjölk i fyllningen beror på att när pajen kom till var kylskåp inget som fanns i var mans hem. Kondenserad mjölk var betydligt tacksammare att lagra och därför något man använde till exempelvis bakverk.

Det roliga är att om man har tillräckligt med limesaft i fyllningen stelnar äggulorna efter ett tag av syran och den behöver därför egentligen inte bakas av i ugnen. Vi glömmer lätt att Sverige är ett av få länder där salmonella är så gott som icke existerande och därför behöver vi inte noja över att äta råa ägg. I USA är det däremot en helt annan historia och att servera okokta ägg där är ungefär lika sympatiskt som att smeta in någon med e-coli.

Jag vill verkligen inte vara den där som pekar finger och beter sig, men när det kommer till så viktiga saker som pajer krävs det lite räfs och rättarting. Den ursprungliga pajen har ett marängtäcke. När urbefolkningen på Bahamas svängde ihop en paj var de så pass smarta att de hade vett att använda de äggvitor som blev över när de gjorde fyllningen.

Idag är det många som föredrar vispgrädde. Det är OK, jag kan acceptera det. Men ha då för sjutton en plan för äggvitorna så de inte bara kastas bort. Personligen tycker jag att marängtäcket tillför otroligt mycket och bidrar med en fin kontrast mot den lite syrliga fyllningen.

Hetsa inte när du gör pajen. Den behöver kylas ner och den behöver vila. Fördelen är att du kan göra den dagen innan den ska serveras och på så sätt bespara dig stress när gästerna kommer.

Limen, våga inte köpa annan än ekologisk. Du ska använda skalen och vill inte få i dig en massa bekämpningsmedel och whatnot som kan finnas där. Plus att ekologisk frukt smakar så mycket bättre.

Tips:
– För att smula digestivekexen kan man antingen köra dem hastigt i matberedaren. Alternativet är dock mer underhållande: Lägg dem i en fryspåse och knyt igen. Lägg fryspåsen på en skärbräda och krossa dem med en kavel. Makalöst tillfredsställande sätt att bli av med eventuella agressioner. 
– Testa att byta ut limen mot mandarin eller blodapelsin. Det blir inte key lime pie men det blir fortfarande oerhört gott.
– Dela en vaniljstång och ha i skrapet i marängen. Ljuvligt är bara förnamnet.

 

Key lime pie

Tid: 1 timmes arbete, 4 timmars väntan
Mängd: 8 portioner

  • 200 g (13 1/2 st) digestivekex
  • 100 g smör
  • 45 g (1/2 dl) strösocker
  • 80 g (ca 4 st) äggula
  • 400 g (1 burk) kondenserad mjölk
  • Zest av 3 lime-frukter
  • 100 g (1 dl) limejuice (kräver runt 4-6 st limefrukter)
  • 120 g (ca 4 st) äggvita
  • 90 g (1 dl) strösocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa digestivekexen till smulor. Kolla under Tips ovan för förslag på hur man kan göra.
  3. Smält smöret.
  4. Blanda kexsmulorna med sockret och tillsätt smöret. Rör till en grynig röra.
  5. Ta fram en springform med 23 cm diameter (eller mindre, det är inte så knussligt). Tryck ut smulorna över hela botten och en dryg centimeter upp längs kanterna. Försök skapa ett så jämnt lager som möjligt.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter eller tills den fått en lite mörkare nyans. Ta ut och låt svalna helt.
  7. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader.
  8. Vispa äggulorna med elvisp eller i en hushållsassistent tills de blivit riktigt fluffiga. Det tar 3-4 minuter och du ska inte fuska med det här steget eftersom det är avgörande för slutresultatet.
  9. Häll den kondenserade mjölken i äggulan samtidigt som du hela tiden vispar. Fortsätt vispandet 3-4 minuter.
  10. Tvätta limen och riv i limeskalet med hjälp av ett fint zestjärn (Microplane är vansinnigt tacksamt). Pressa därefter i saften.
  11. Vispa tills allt blandats och häll ner smeten i pajskalet.
  12. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Den ska ha stannat helt men inte fått färg.
  13. Ta ut och låt svalna helt.
  14. Sänk temperaturen i ugnen till 150 grader.
  15. Vispa äggvitan i en helt ren bunke (gärna i metall) tills de blivit ett fast skum.
  16. Tillsätt strösockret lite i taget medan du hela tiden vispar. Fortsätt vispa till du har en glansig maräng helt utan sockerkorn.
  17. Klicka på marängen ovanpå pajen och skapa små toppar med exempelvis en gaffel.
  18. Ställ in mitt i ugnen och grädda marängen tills den fått en hel del färg på topparna. Räkna med cirka 30 minuter.
  19. Ta ut och låt svalna helt, helst i kylen över natten. Försöker man skära i den innan den svalnat kommer marängen att ställa till med oreda så bli inte hetsig.
  20. Servera med en kopp starkt kaffe, ett friskt te, kanske ett glas flädersaft eller varför inte lite champagne?

 

Filed Under: Desserter, Finfika, Från ugnen Tagged With: key lime pie, lime, maräng, paj, recept

Previous Post: « Varmrökt lax, potatisbakelse med körvel och ramslök
Next Post: Rödvinssås – recept på en riktigt god sås »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme