• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rödvinssås – recept på en riktigt god sås

april 13, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Johan Hedberg Nyhetsmorgon TV4 r

 

Hej mamma, jag är på TV

Igår var det dags för ett besök hos Nyhetsmorgon igen (se hela klippet här). Till skillnad från förra besöket då smöret stod i fokus skulle vi nu prata lamm. Denna lilla krabat som det sitter så mycket godsaker på! Även om vårlammen inte riktigt kan mäta sig i smak med höstlammen som fått gå ute och äta sig feta är det en riktig delikatess.

När det ska serveras lammstek passar som så många gånger annars en riktigt god rödvinssås och nu börjar vi komma in på ett laddat ämne.

För den som sett vilket svenskt matlagningsprogram som helst senaste åren kan inte ha missat hur de godaste av vänner bland kockar mer eller mindre idiotförklarar varandra då deras uppfattning om såsen går isär.

Socker eller inte socker? Balsamvinäger i den? Fräsa med lite rotfrukter för ökad sötma? Vilken sorts vin? Alla har sin egen version av hur den blir som allra godast.

 

Hur man väljer att göra den kan variera, men alla är ändå överens om att en bra rödvinssås inte är söt utan lite syrlig och rejält kraftig i smaken. Den ska vara upphetsande för smaklökarna, kännas lite farlig och hetsig samtidigt som djupet i smaken etsar sig fast i minnet.

Jag vet att en populär variant är att ha i socker i såsen men våga testa utan. Sockret tar bort lite av själen i såsen, just det att den ska kännas lite syrlig. Vi får istället sötma från löken och tro mig, det händer saker under resans gång som gör att du absolut inte behöver mer sötma.

 

Har man väl gjort den själv kommer det aldrig att gå att servera halvfabrikat igen.

Några saker är extra viktiga för att lyckas:
– Använd ett gott vin i såsen. Smakerna i det koncentreras i såsen och vid servering är det därför lämpligt att erbjuda samma vin men den här gången i glasen.
– Hemgjord kalvfond slår alla köpta varianter med hästlängder. När man gör den egna fonden innehåller den kollagen som binder samman såsen och gör den naturligt tjock. Det finns goda fonder att köpa, men då måste man reda såsen med lite maizena.
– Låt det här ta tid. Du kan göra såsen dagen innan den ska serveras vilket gör att du inte behöver stormkoka den bara för att gästerna blev tidiga.
– Det här är en sås som kräver kärlek. Hur klyschigt och pretto det än må låta så behöver den omvårdnad. Du kommer efter några försök förstå dess innersta väsen, hur den reagerar och utvecklas. Det är som att se sitt barn växa upp minus tonårsupproret.
– Smaka av ofta. Notera hur den förändras och blir kraftfullare. Lär dig hur varje steg ska smaka och lägg på minnet till nästa gång.

 

Rödvinssås
Tid: 1 timme 
Mängd: 4 portioner

  • 1 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 4 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3 dl kalvfond
  • Salt & peppar
  • 2 msk smör
  • ev 1 msk maizena
  1. Smält smöret (1 msk) på medelvärme.
  2. Skala och dela lökarna. Fräs dem lite i smöret. De ska inte få färg, bara bli glasiga.
  3. Slå på vinet och lägg i lagerblad samt timjan. Koka sakta ner tills 1 dl vätska återstår.
  4. Häll i fonden (om du använder fond på flaska följ instruktionerna för hur den ska spädas) och reducera tills hälften återstår.
  5. Sila såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Blanka såsen med smöret (2 msk) som rörs ned.
  8. Red eventuellt med lite maizena. Rör i så fall ut den i ett par matskedar kallt vatten och häll ner i såsen. Låt sjuda ett par minuter så såsen tjocknar.

 

 

Filed Under: Såser Tagged With: kalvfond, recept, rödvinssås, sås

Previous Post: « Key lime pie, precis som den ska vara
Next Post: 6 goda saker att göra med vårens första rabarber 2014 »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme