MarmeladMakeriet rund

Jag älskar såna här initiativ

Varje år importerar vi hundratusentals ton frukt till Sverige. Det är allt du kan tänka dig som anländer med båt och lastbil till grossister runt om i landet. Från hela världen kommer allsköns godsaker där alla har en sak gemensamt – allt är omoget.

För, ska vi se lite krasst på det, så vill vi konsumenter inte köpa hem frukt som är på gränsen till övermogen och då innebär det att den måste anlända till butikerna precis på gränsen till mogen, med gärna lite marginal kvar.

Vad betyder då för den frukt som når sitt livs höjdpunkt, sin prime time när den ska glänsa och skina, sittandes på ett lager? Jo, den slängs. För den kommer inte gå att sälja. Man kan tycka vad man vill om det, men det är så det funkar.

Frukten som slängs har hittills max blivit föda för tacksamma grisar eller hamnat på enorma komposthögar. In på banan kom då Marmelad Makeriet som helt enkelt räddar frukten från att kastas och istället konserverar den på olika sätt.

Tanken är smått genial – man tar till vara på en resurs som annars mer eller mindre går till spillo, förädlar och paketerar lokalt och säljer vidare till konsument.

I dagsläget har de förpackning och recept klara. Leverantörerna är med på spåret och frukten anländer till Sverige i en aldrig sinande ström. För att de ska kunna nå ut mer behövs så klart kapital och då har man valt det alltid lika uppskattade crowdfunding-spåret.

Kortfattat innebär det att istället för att vi som gillar dem petar in riskkapital eller lån så förhandsbeställer vi deras produkter vilket gör att de kan påbörja produktion med vetskap om att de får avsättning för sina produkter.

Deras kampanj är igång på FundedByMe med en uppsjö roliga paket. 

Ska du göra något gott och samtidigt få något gott rekommenderar jag dem varmt för som en smart person en gång sa ”Be honest and do good shit”.

 

Bilden är lånad med tillstånd av Marmelad Makeriet.