Tagliatelle lax savoy recept

Kanske enklaste sättet få i sexåringen lax

Så här på vårkanten är det fantastiskt mycket jobb. Mässor där jag får laga godsaker, planering inför sommaren och så självklart bland det roligaste jag vet – receptjobb.

Nästa vecka ska jag och Ulrika Ekblom som tog bilderna till Smör-boken fota en massa gott som kommer gå i en av de största mattidningarna under sommaren. Samtidigt planeras det för första juljobben (japp, det är vansinnigt egentligen men nu är det högsäsong för fotograferande av julmatsreportage).

Mitt uppe i allt det hörde Kungsörnen av sig och undrade om jag kunde sätta ihop lite recept på pasta som är extra god på tisdagar. Ni vet, den där dagen i veckan när man fått upp tempot och vardagsstressen börjar knacka en på axeln. Då det krävs tempo och planering samtidigt som man vill äta gott.

Jag har alltid varit en pastaälskare. Allt från snabbmakaroner till färsk pasta – det slinker ner utan problem. Så det var inte svårt att tacka ja till att haka på deras #pastatisdag och med det sagt så kommer jag att publicera några pastarecept här under våren som är goda, går snabbt att göra och inte innebär att du ska ha drivit upp en massa komplicerade örter i trädgårdslandet en månad i förväg.

Vill du ha mer inspiration kring pasta rekommenderar jag att följa Kungsörnen på Facebook och nej, jag har ingen bonus för att skriva det.

Sexåringen hemma är inte superförtjust i lax. Sushi slinker ner utan problem men sen är det stopp. För att inte tala om kål – där är det tvärstopp. Men peta ner det med lite pasta så är det inga som helst problem. Den här veckan i alla fall – de ändrar sig oroväckande snabbt…

Savoykål går att hitta i varenda butik till bra priser och just att steka på den lite och sen stuva gör att den verkligen kommer till sin rätt. Tillsammans med nötter som ger lite crunch och brynt citronsmör är det en toppenmiddag som man även kan erbjuda gästerna en fredagkväll utan att skämmas.

Tips:
– Savoykålen kan bytas ut mot grönkål, brysselkål i bitar eller varför inte vanlig kål.
– Det funkar självklart med vanlig spaghetti också.
– Gillar man inte varmrökt lax tar man istället vanlig, färsk lax och tillagar till önskad konsistens. Personligen föredrar jag att skära den i bitar, halstra runt om och äta med en rå kärna.
– Hasselnötterna kan uteslutas helt eller bytas mot exempelvis valnötter.
– Garnera med lite färska örter (krasse, harsyra, ätbara blommor etc) om andan faller på.

 

Tagliatelle med savoykål, varmrökt lax och brynt smör

Tid: 15 minuter
Mängd: 4 portioner

 1. Koka pastan enligt anvisningarna i välsaltat vatten. Se till att den är lite al dente.
 2. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Låt svalna och häll dem i en kökshandduk. Gnugga mellan händerna för att få bort det mesta av skalen. Dela varje nöt i några grova bitar.
 3. Bryn smöret på medelvärme. Vispa sakta i det och när det börjar bli lite brunt och dofta nötigt ställer du kastrullen i lite kallt vatten så den svalnar. Annars kan smöret brännas. Rör i citronsaften.
 4. Finhacka schalotten- och vitlök.
 5. Ta av 7-8 blad av savoykålen, skölj noga och skär bort den hårda stammen. Riv bladen i lite större bitar.
 6. Smält lite smör i en stekpanna och när den fräser tillsätter man löken.
 7. Låt fräsa en minut. Den ska inte få färg, bara bli glasig och mjuk.
 8. Tillsätt savoykålen och fräs ett par minuter tills den blir mjuk.
 9. Häll på grädden, salt och peppar. Låt allt koka ihop tills grädden reducerats och nästan kokat bort.
 10. Lägg upp pasta på en tallrik, placera kålstuvningen ovanpå.
 11. Skär upp laxen i portionsbitar och fördela på tallrikarna.
 12. Riv över lite citronskal med ett zestjärn, strö på lite nötter och ringla över brynt smör.
 13. Avsluta med ett drag med pepparkvarnen. Var försiktig med saltet då laxen i sig är salt.

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget.