Ramslök fält rund

Ärligt talat, gott till det mesta

Kalla mig patetisk vurmare för allt som är gotländskt eller hopplös vårromantiker, men ramslökens ankomst är alltid lika efterlängtad och uppskattad.

Det finns massor av andra ställen där man också kan gå ut och plocka säckar fulla med ramslök, men för mig är Gotland synonymt med björkdungar med en aura av vitlöksdoft.

Precis som vitlöksskotten har de alldeles lagom med smak utan att bli stickig eller ta över på tok för mycket. Det gör att den är utmärkt att kombinera med en massa godsaker, precis som den är och jag har hittills aldrig stött på någon som inte älskar den.

Att göra pesto på ramslök är bland det bästa man kan göra med den eftersom det passar till mycket, går snabbt att göra och samtidigt kan varieras en del.

Årets första ramslök kom redan strax innan påsk vilket gjorde att jag kunde kombinera den här peston med lamm när jag lagade mat i TV4 Nyhetsmorgon. När det igår var dags för Valborgsmiddag rörde jag ner den i en potatissallad tillsammans med färsk sparris och tomater.

Vi använder den oftast till grillat kött, att dippa sparris i eller ha på en god pasta. Klarar sig minst en vecka i kylskåp men förmodligen betydligt mycket längre – problemet är att vi alltid gör slut på den på ett par dagar så jag vet inte riktigt var gränsen går.

Tips:
– Nötter ska det vara i en traditionell pesto. Jag utesluter det i mitt recept mest för att sexåringen då äter den. Är vi bara vuxna som ska äta den har jag i lite rostade hasselnötter och mixar med. Valnötter och pinjenötter funkar suveränt det med. Se bara till att rosta dem först i en torr stekpanna eller i ugnen.
– Använd inte olivolja utan ha i den neutrala rapsoljan.
– Testa att mixa i lite andra örter som variation. Basilika till exempel passar utmärkt ihop med ramslök.
– Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det finns recept som man ska hålla sig slaviskt till men det här är inte ett sånt. Variera och testa dig fram till en variant som passar just dig. När det kommer till pesto finns det inga begränsningar.

 

Ramslökspesto

Tid: 5 minuter
Mängd: 4 portioner

  1. Mixa hälften av oljan, ramslöken och osten med en stavmixer eller i en blender / matberedare. Hur grov man vill ha den är en smaksak, men jag gillar när den inte är helt slät.
  2. Jag tycker den är optimal när den är gräsmattegrön och lite trögflytande. Testa dig fram till en konsistens som passar just dig och späd med mer olja vartefter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Jag föredrar verkligen flingsalt eftersom den ger lite mer ojämn spridning av saltsmaken.