• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ramslökspesto

maj 1, 2014 by Johan Hedberg 3 Comments

Ramslök fält rund

Ärligt talat, gott till det mesta

Kalla mig patetisk vurmare för allt som är gotländskt eller hopplös vårromantiker, men ramslökens ankomst är alltid lika efterlängtad och uppskattad.

Det finns massor av andra ställen där man också kan gå ut och plocka säckar fulla med ramslök, men för mig är Gotland synonymt med björkdungar med en aura av vitlöksdoft.

Precis som vitlöksskotten har de alldeles lagom med smak utan att bli stickig eller ta över på tok för mycket. Det gör att den är utmärkt att kombinera med en massa godsaker, precis som den är och jag har hittills aldrig stött på någon som inte älskar den.

Att göra pesto på ramslök är bland det bästa man kan göra med den eftersom det passar till mycket, går snabbt att göra och samtidigt kan varieras en del.

Årets första ramslök kom redan strax innan påsk vilket gjorde att jag kunde kombinera den här peston med lamm när jag lagade mat i TV4 Nyhetsmorgon. När det igår var dags för Valborgsmiddag rörde jag ner den i en potatissallad tillsammans med färsk sparris och tomater.

Vi använder den oftast till grillat kött, att dippa sparris i eller ha på en god pasta. Klarar sig minst en vecka i kylskåp men förmodligen betydligt mycket längre – problemet är att vi alltid gör slut på den på ett par dagar så jag vet inte riktigt var gränsen går.

Tips:
– Nötter ska det vara i en traditionell pesto. Jag utesluter det i mitt recept mest för att sexåringen då äter den. Är vi bara vuxna som ska äta den har jag i lite rostade hasselnötter och mixar med. Valnötter och pinjenötter funkar suveränt det med. Se bara till att rosta dem först i en torr stekpanna eller i ugnen.
– Använd inte olivolja utan ha i den neutrala rapsoljan.
– Testa att mixa i lite andra örter som variation. Basilika till exempel passar utmärkt ihop med ramslök.
– Jag har sagt det förut och jag säger det igen – det finns recept som man ska hålla sig slaviskt till men det här är inte ett sånt. Variera och testa dig fram till en variant som passar just dig. När det kommer till pesto finns det inga begränsningar.

 

Ramslökspesto

Tid: 5 minuter
Mängd: 4 portioner

  • Ett par rejäla nävar ramslök
  • 2 dl rapsolja
  • 100 g lagrad hård ost (pecorino, parmesan eller ännu hellre en svensk lagrad ost)
  • Några droppar citronsaft
  • Salt och peppar efter smak
  1. Mixa hälften av oljan, ramslöken och osten med en stavmixer eller i en blender / matberedare. Hur grov man vill ha den är en smaksak, men jag gillar när den inte är helt slät.
  2. Jag tycker den är optimal när den är gräsmattegrön och lite trögflytande. Testa dig fram till en konsistens som passar just dig och späd med mer olja vartefter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Jag föredrar verkligen flingsalt eftersom den ger lite mer ojämn spridning av saltsmaken.

 

Filed Under: Från skogen Tagged With: pesto, ramslök, recept

Previous Post: « Pastatisdag: Tagliatelle med savoykål, varmrökt lax och brynt smör
Next Post: Efter år av saknad är Uppsalas Skarholmen värt ett besök »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme