Pasta röding recept

Fisk och pasta i helig kombination

Av någon anledning är vi så duktiga på att äta pasta med kött medan vi helt missat hur grym kombo det är med lite fisk och exempelvis spaghetti.

Röding är en något förbisedd svensk fisk som jag gärna får med mig hem från butiken. Den är fantastisk att steka på som den är med lite salt men passar även att röka.

Vill man ge den lite röksmak utan att krångla till det för mycket tar man en stor bunke och lägger filéerna mot kanterna med skinnsidan neråt. Strö över frikostigt med salt. Ställ en liten skål i mitten av bunken och lägg i lite spån eller några små bitar kvistar av en. Sätt fyr på spånet med en brännare likt den man har när man gör crème brûlée eller ta en braständare. När det börjar ryka täcker man bunken med folie och låter den stå 10-15 minuter. Då får fisken en lätt röksmak. Funkar även att göra om man vill röka smör, salt, mjöl eller något annat gott.

En sås med vitt vin, vitlök och persilja svänger man ihop på 10 minuter och tillfredsställer de kräsnaste av smaklökar.

Tävlingsdags!
Jag vill se vad ni gör för pastarecept. Bättre sätt att få inspiration på finns inte.
Ladda upp en bild på din bästa pastamiddag på Instagram och tagga bilden med @kungsornen och #pastatisdag.
Jag väljer den mest inspirerande pastabilden och vinnaren får en leverans skickad till sig med ingredienserna till mina bästa Pastatisdags-recept. Tävlingen pågår mellan den 9/6 till och med den 24/6 2014. Vinnaren kontaktas direkt i kommentarsfältet under den vinnande bilden.

Tips:
– Rödingen kan bytas ut mot lax. Testa även varmrökt fisk.
– Blir såsen för tjock spär man den med lite av pastavattnet – spara det alltså när du kokat klart pastan.
– Lite parmesan på den färdiga rätten blir man inte arg av.

Röding med pasta och vitvinssås

Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Den ska vara tydligt al dente. Spara lite av pastavattnet om såsen behöver spädas.
  2. Salta rödingen och stek den i en het panna med lite smör och olja. Sänk värmen och låt den bli nästan helt klar. Den ska fortfarande vara lite klar i köttet och inte helt genomstekt. Lägg åt sidan och lägg på en bit folie.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs det på medelhög värme i lite olja i en kastrull. Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk.
  4. Tillsätt vinet och koka ner tills hälften återstår.
  5. Ha i grädden, citronsaft och riv i det yttersta av citronskalet. Spara lite skal till serveringen.
  6. Låt sjuda tills såsen tjocknat en aning.
  7. Vänd i persiljan men spara även lite av den till serveringen.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ha i pastan i såsen och låt sjuda en halv minut.
  10. Lägg upp rödingen och pastan. Garnera med lite citronskal samt persilja. Ett par drag med pepparkvarnen. Ät.

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget.