• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Pastatisdag: Röding och pasta med vitvinssås och tävling!

juni 10, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Pasta röding recept

Fisk och pasta i helig kombination

Av någon anledning är vi så duktiga på att äta pasta med kött medan vi helt missat hur grym kombo det är med lite fisk och exempelvis spaghetti.

Röding är en något förbisedd svensk fisk som jag gärna får med mig hem från butiken. Den är fantastisk att steka på som den är med lite salt men passar även att röka.

Vill man ge den lite röksmak utan att krångla till det för mycket tar man en stor bunke och lägger filéerna mot kanterna med skinnsidan neråt. Strö över frikostigt med salt. Ställ en liten skål i mitten av bunken och lägg i lite spån eller några små bitar kvistar av en. Sätt fyr på spånet med en brännare likt den man har när man gör crème brûlée eller ta en braständare. När det börjar ryka täcker man bunken med folie och låter den stå 10-15 minuter. Då får fisken en lätt röksmak. Funkar även att göra om man vill röka smör, salt, mjöl eller något annat gott.

En sås med vitt vin, vitlök och persilja svänger man ihop på 10 minuter och tillfredsställer de kräsnaste av smaklökar.

Tävlingsdags!
Jag vill se vad ni gör för pastarecept. Bättre sätt att få inspiration på finns inte.
Ladda upp en bild på din bästa pastamiddag på Instagram och tagga bilden med @kungsornen och #pastatisdag.
Jag väljer den mest inspirerande pastabilden och vinnaren får en leverans skickad till sig med ingredienserna till mina bästa Pastatisdags-recept. Tävlingen pågår mellan den 9/6 till och med den 24/6 2014. Vinnaren kontaktas direkt i kommentarsfältet under den vinnande bilden.

Tips:
– Rödingen kan bytas ut mot lax. Testa även varmrökt fisk.
– Blir såsen för tjock spär man den med lite av pastavattnet – spara det alltså när du kokat klart pastan.
– Lite parmesan på den färdiga rätten blir man inte arg av.

Röding med pasta och vitvinssås

Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

  • Kungsörnen Må Bra Ljus Fiberpasta
  • 800 g röding
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft
  • Skalet av 1 citron
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • Salt & peppar
  • Rapsolja och smör att steka i
  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Den ska vara tydligt al dente. Spara lite av pastavattnet om såsen behöver spädas.
  2. Salta rödingen och stek den i en het panna med lite smör och olja. Sänk värmen och låt den bli nästan helt klar. Den ska fortfarande vara lite klar i köttet och inte helt genomstekt. Lägg åt sidan och lägg på en bit folie.
  3. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs det på medelhög värme i lite olja i en kastrull. Löken ska inte få färg utan bara bli mjuk.
  4. Tillsätt vinet och koka ner tills hälften återstår.
  5. Ha i grädden, citronsaft och riv i det yttersta av citronskalet. Spara lite skal till serveringen.
  6. Låt sjuda tills såsen tjocknat en aning.
  7. Vänd i persiljan men spara även lite av den till serveringen.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ha i pastan i såsen och låt sjuda en halv minut.
  10. Lägg upp rödingen och pastan. Garnera med lite citronskal samt persilja. Ett par drag med pepparkvarnen. Ät.

Fotnot/disclaimer: Jag får betalt för att publicera det här receptet. Men jag har fått ta fram det helt utan krav på innehållet från Kungsörnens sida och om jag inte redan var stor kund av deras produkter och gillade dem skulle jag självklart inte åtagit mig uppdraget. 

Filed Under: Pastatisdag Tagged With: Pasta, recept, röding

Previous Post: « Rabarberspecial – tips och recept
Next Post: Köttfärssås i slowcookern »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme