• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Köttfärssås i slowcookern

juni 12, 2014 by Johan Hedberg 15 Comments

Köttfärssås slow cooker recept

Ju längre tid, desto godare blir det

Mathias Dahlgren har sagt två saker som verkligen etsat sig in i mitt minne. Det ena är att man ska inte göra ett recept en gång och sen gå vidare. Man ska göra det hundra gånger så det verkligen sitter, så man lär känna varje detalj och steg. Så varje nyans av smak och doft sitter perfekt. Sen kan man testa nästa.

Det andra är att köttfärssås behöver lång tid på sig. Riktigt lång tid. I ett gammal avsnitt av tidningen Hunger delade han med sig av sin syn på saken och direkt åkte ett antal hundra grytor in i ugnen över natten för att följa hans instruktioner.

Men det går att göra det med ännu bättre resultat. Entré – Slow cookern! Det här receptet har jag skrivit på uppdrag av Electrolux eftersom jag kärade ner mig så pass mycket i deras nya slowcooker att det inte fanns någon annan utväg än att sätta ihop ett gäng recept med deras nya älskling i åtanke.

Vad är det då som gör den så bra i mina ögon? Den är stor! 6.8 liter är massor av plats. Att jämföra med crock poten som rymmer 5.7 liter. Inställningsmöjligheterna är bra med tre olika värmelägen och självklart varmhållning när timern nått noll. Locket är inte så förbannat otympligt som jag upplever på andra modeller samtidigt som det håller helt tätt. Mardrömmen är ju om man börjar förlora vätska och det går torrt.

Om du knatar ner till närmaste Electrolux Home och köper dig en efter att ha läst det här så kan du väl hojta till? Det vore kul att höra vad du tycker om den och om du blir lika begeistrad som jag.

Recepten som jag tagit fram tänkte jag publicera löpande här under sommaren och du hittar alla på en kategorisida (länk kommer om ett tag).

Nu tillbaka till köttfärssåsen! Det fina är att man kan ha i så mycket i den och inte behöver vara helt exakt. Ta det som finns i kylen och ge det tid. Samt ha i massor med vitlök och örter. Svårare är det inte.

Och ja, det kommer ett recept på pulled pork. Fattas bara annat.

Tips:
– Jag använder helst nötkött men blandar gärna upp med lite allt möjligt – älg, lamm, fläsk, you name it.
– Mina förslag på rotfrukter nedan går så klart att ändra efter egen smak. Men jag vill väldigt gärna ha med palsternacka eftersom det ger så väldigt mycket smak.
– Färska örter är viktigt. Persiljan livsavgörande. Basilikan ett krav.
– Salta inte innan såsen nästan är klar. Annars riskerar man att översalta den.
– Grovhacka lite svamp, fräs i smör och ha i när en timme återstår. Gott!
– Har du en bit torr parmesanostkant liggandes i kylen? Släng i även den när någon timme återstår. Oerhört gott.
– Ja, köttfärsen ska stekas i omgångar. Annars kyler man ner stekpannan och då blir den istället kokt vilket gör att den inte får den där väldigt trivsamma brynta ytan som ger så mycket smak.
– Fintärna lite rimmat fläsk, stek på så det får lite yta och ha ner i såsen. Ger massor av smak och en lite vuxnare touch.
– ”Men jag har ju ingen slowcooker!” säger du. Ta en ugnsfast gryta med supertätt lock då och ställ in i ugnen på 120-130 grader. Men det blir inte riktigt samma sak. Masa dig iväg till affären och köp en istället. Lovar du kommer få mycket nytta av den framöver!


Köttfärssås i slowcookern

Tid: 5-7 timmar
Mängd: 8 portioner

  • 6-700 g köttfärs
  • 2 gula lökar (eller 6 schalottenlökar)
  • 10-12 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 2-3 palsternackor
  • 2-300 g rotselleri
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 kruka persilja (krus, inte blad)
  • 1 näve oregano
  • 1-2 lagerblad
  • 1 kruka basilika
  • Salt & peppar
  • Smör att steka i
  1. Fräs köttfärsen i omgångar. Tre omångar i en stor stekpanna brukar vara lagom. I med en klick smör, stek färsen och häll ner i slowcookern.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är blank. Den ska inte få yta men däremot mjukna en aning så den blir söt. Ner med allt i köttfärsen.
  3. Häll på tomater och puré.
  4. Slå på slowcookern på medium.
  5. Skala palsternackor och rotselleri. Skär i små tärningar. Fräs mjuka i smör.
  6. Dela selleristjälken längs med och skär den sedan i skivor som är 2-3 mm tjocka. Låt gå med i pannan tillsammans med palsternackorna och rotsellerin när de bara har några minuter kvar.
  7. Ner med allt i slowcookern.
  8. Grovhacka persiljan och oreganon. Tillsätt det mesta av örterna (spara lite till servering) tillsammans med lagerbladen i grytan. På med locket.
  9. Låt puttra i 5-7 timmar. När det närmar sig servering grovhackar man basilikan och har i även den.
  10. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, lite riven parmesan och ett gott vin.

Det finstilta: Jag får betalt för att skriva det här receptet men jag har helt styrt vad det är för recept som jag kommer publicera och när. Bakgrunden är att jag gillar Electrolux slowcooker och hade jag inte gjort det hade jag inte gjort några recept. Svårare än så är det inte, men nu vet ni. 

Filed Under: Slow cooker Tagged With: köttfärssås, recept, slowcooker

Previous Post: « Pastatisdag: Röding och pasta med vitvinssås och tävling!
Next Post: 7 bästa tårtorna till midsommar »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme