• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Chokladcupcake – det enda recept du nånsin behöver

juni 19, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Choklad cupcake recept

 

Totalt chokladoverload, precis som det ska vara

Jag tänker inte hålla på med en massa struntsnack. Jag ska inte gå som katten kring het gröt och hålla er på halster längre än nödvändigt. För det här är helt enkelt den bästa chokladcupcaken jag någonsin satt ihop.

Bilden är inte romantiserad, det är inte en massa läcker frosting, delikata små ätbara blommor eller annat förskönande. Den visar den brutala sanningen och essensen av ett chokladigt bakverk.

En chokladcupcake kan inte bara vara en fluffig kaka med chokladsmak, nej det krävs en helt annan struktur och ett annorlunda tankesätt för att skapa den perfekta konsistensen och smakexplosionen. 

Låt oss börja med själva chokladen. Jag vet inte hur ofta jag påpekat det, men kakaohalten säger ingenting om kvalitén. Kostar chokladen mer är den bättre, nästan utan undantag. Vill du ha ett säkert kort ska du satsa på Valrhona som förmodligen är världens bästa choklad. Deras kakao går att hitta i större matvarubutiker samt chokladaffärer. Köp den. Du kommer inte att ångra dig.

Storleken tycker jag är viktig. En enorm cupcake i bästa amerikanska stil kanske är fin att se på men lämnar alltid akuta mättnadskänslor efter sig och minnena blir inte så soliga som de skulle kunna varit. Satsa på att göra en liten istället. Bästa är att köpa silikonformar som man ställer på en plåt. Oavsett vilken form man använder gäller det att smörja in den med smör innan smeten hälls i om man vill kunna ta ur den innan servering.

Finns fina pappersformar som man låter kakan vara kvar i, vilket så klart är en helt OK lösning.

Övergrädda dem inte. Då blir de torra. Baka dem heller inte alltför kort tid. Gör en testplåt med ett par stycken och testa dem löpande. Notera tiden när de är perfekta och kom ihåg den till de ’skarpa’ plåtarna.

Servera dem med en syrlig frosting som bryter av mot chokladen eller gå all-in och ha på en chokladganache som kanske smaksatts med något gott (rom, apelsin, hallonlikör etc). Ett par flingor salt på toppen förhöjer smakupplevelsen ytterligare.

Tips:
– Vaniljstången kan uteslutas om det krisar.
– De går alldeles utmärkt att frysa. Ställ dem på ett fat eller skärbräda med lite bakplåtspapper på och frys in. När de är frysta plockar man ner dem i en tättslutande påse.

 

Chokladcupcakes
Tid: 1 timme  
Mängd: 40 st

  • 300 g (3.25 dl) strösocker
  • 1 krm salt
  • 150 g (2.5 dl) vetemjöl
  • 100 g (2.4 dl) kakao
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 0.8 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk smält smör
  • 0.8 dl kaffe
  • 1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljpulver)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Häll socker och salt i en bunke.
  3. Sikta ner mjöl och kakao i samma bunke samt tillsätt bikarbonat och bakpulver.
  4. Rör tills inga klumpar återstår och allt är väl blandat.
  5. Häll mjölken i en annan skål. Tillsätt ägget.
  6. Blanda det smälta smöret med kaffet (jag brukar lägga smöret i ett glas och slå över det heta kaffet så smöret smälter).
  7. Blanda mjölken med kaffet.
  8. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet i mjölkblandningen och vispa tills vaniljen är helt löst.
  9. Häll ner vätskan i mjölskålen och rör med sked eller slickepott tills allt är blandat. Vispa inte för vi vill inte ha en massa glutentrådar.
  10. Fyll formar med smeten. Max halva brukar vara ett bra riktmärke.
  11. Grädda 10-20 minuter beroende på storlek på formen. Känn efter med tandpetare och kommer den upp utan kladd är de klara.

 

Filed Under: Choklad Tagged With: choklad, Cupcakes, recept, valrhona

Previous Post: « 7 bästa tårtorna till midsommar
Next Post: Smörconfiterade revbensspjäll »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme