Choklad cupcake recept

 

Totalt chokladoverload, precis som det ska vara

Jag tänker inte hålla på med en massa struntsnack. Jag ska inte gå som katten kring het gröt och hålla er på halster längre än nödvändigt. För det här är helt enkelt den bästa chokladcupcaken jag någonsin satt ihop.

Bilden är inte romantiserad, det är inte en massa läcker frosting, delikata små ätbara blommor eller annat förskönande. Den visar den brutala sanningen och essensen av ett chokladigt bakverk.

En chokladcupcake kan inte bara vara en fluffig kaka med chokladsmak, nej det krävs en helt annan struktur och ett annorlunda tankesätt för att skapa den perfekta konsistensen och smakexplosionen. 

Låt oss börja med själva chokladen. Jag vet inte hur ofta jag påpekat det, men kakaohalten säger ingenting om kvalitén. Kostar chokladen mer är den bättre, nästan utan undantag. Vill du ha ett säkert kort ska du satsa på Valrhona som förmodligen är världens bästa choklad. Deras kakao går att hitta i större matvarubutiker samt chokladaffärer. Köp den. Du kommer inte att ångra dig.

Storleken tycker jag är viktig. En enorm cupcake i bästa amerikanska stil kanske är fin att se på men lämnar alltid akuta mättnadskänslor efter sig och minnena blir inte så soliga som de skulle kunna varit. Satsa på att göra en liten istället. Bästa är att köpa silikonformar som man ställer på en plåt. Oavsett vilken form man använder gäller det att smörja in den med smör innan smeten hälls i om man vill kunna ta ur den innan servering.

Finns fina pappersformar som man låter kakan vara kvar i, vilket så klart är en helt OK lösning.

Övergrädda dem inte. Då blir de torra. Baka dem heller inte alltför kort tid. Gör en testplåt med ett par stycken och testa dem löpande. Notera tiden när de är perfekta och kom ihåg den till de ’skarpa’ plåtarna.

Servera dem med en syrlig frosting som bryter av mot chokladen eller gå all-in och ha på en chokladganache som kanske smaksatts med något gott (rom, apelsin, hallonlikör etc). Ett par flingor salt på toppen förhöjer smakupplevelsen ytterligare.

Tips:
– Vaniljstången kan uteslutas om det krisar.
– De går alldeles utmärkt att frysa. Ställ dem på ett fat eller skärbräda med lite bakplåtspapper på och frys in. När de är frysta plockar man ner dem i en tättslutande påse.

 

Chokladcupcakes
Tid: 1 timme  
Mängd: 40 st

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Häll socker och salt i en bunke.
 3. Sikta ner mjöl och kakao i samma bunke samt tillsätt bikarbonat och bakpulver.
 4. Rör tills inga klumpar återstår och allt är väl blandat.
 5. Häll mjölken i en annan skål. Tillsätt ägget.
 6. Blanda det smälta smöret med kaffet (jag brukar lägga smöret i ett glas och slå över det heta kaffet så smöret smälter).
 7. Blanda mjölken med kaffet.
 8. Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet i mjölkblandningen och vispa tills vaniljen är helt löst.
 9. Häll ner vätskan i mjölskålen och rör med sked eller slickepott tills allt är blandat. Vispa inte för vi vill inte ha en massa glutentrådar.
 10. Fyll formar med smeten. Max halva brukar vara ett bra riktmärke.
 11. Grädda 10-20 minuter beroende på storlek på formen. Känn efter med tandpetare och kommer den upp utan kladd är de klara.