Revbensspjäll recept

 

Det finns många fördelar med att få laga mat i TV. De tidigare morgnarna är inte en av dem. Jag är notoriskt värdelös på att gå och lägga mig på kvällarna. Det pysslas, plockas, tassas runt lite, klias på en hund, matas några fiskar, smakas på något bakat och kanske rycks det av lite gamla blommor. Vad som helst förutom att sova.

Nu har det varit om möjligt ännu värre med ett fotbolls-VM som utvecklats till att bli underdogsens stora fest vilket är som att vrida på min intresseknapp. Att en match startar vid midnatt är inga problem. Klart jag klarar mig på fem timmars sömn! Eller hur var det nu…

Den mängd kaffe som jag hetshäller i mig sekunderna efter att väckarklockan ringt vill jag bara förtränga. När jag passerar macken på väg till Provköket och köper två RedBull 07.50 tillhör det inte heller något av mitt livs stoltaste ögonblick.

Men få saker slår känslan av att kliva upp 05.30 och kasta sig in i duschen för att hinna bli klar innan den av TV utsända bilen anländer. Har jag fått med mig allt?  Vad var det nu jag inte skulle glömma packa ner? Är köttet redo? Är degarna jästa? Har hunden slickat på något? Fat? Vilka fat var det nu jag skulle ha med? Var är skärblocket? Och herregud, vad ska jag ha på mig?!?!

På något gudabenådat sätt har det hittills inte skett några fatala missar men jag vet att för eller senare kommer jag att stå där och bli introducerad med ’Och idag ska Johan laga…’ varvid jag gör det internationella tecknet för ’Bryt!’ och sen spontansvimmar.

Tillbaka till söndagen. Den här gången skulle det grillas och missade du det kan du se det mesta här. Mitt mellan kycklinghjärtan och grillad brioche ställde jag fram revbensspjäll och inte vilka som helst – smörconfiterade.

Att få till riktigt bra tjocka spjäll handlar om att förbereda dem innan de åker på grillen. Somliga kokar dem medan andra låter dem gå klart i ugnen innan de sen får färg över ordentlig hetta. Man kan absolut marinera dem men jag gillar också när de bara är ordentligt insaltade och sen får smak av glacen.

Confitera gör man genom att täcka dem med fett och på låg värme låta dem bli genomstekta i ugnen. Ska man gå over the top använder man ankfett eftersom det tillför något alldeles vansinnigt mycket smak. Men smör funkar det också (och så är det aningen billigare) och man kan utan att skämmas langa ner lite örter i smöret som sen sätter sig i köttet.

Salvia är så klart en hit, rosmarin är inte dumt och lite timjan funkar även det. Citronskal är gott (bara det yttersta) eller så har man i lite chili.

Jag vet att det är tunna spjäll på bilden ovan, men snälla bortse från det och fokusera på väsentligheterna (receptet ett snäpp ner).

Tips:
– Vill du ha tunna revbensspjäll behöver man inte confitera dem – bara att langa på grillen!
– Perfekt innertemperatur på spjäll är 70 grader. Om ugnen inte är varmare så blir de aldrig överkokta. Alltså behöver man inte ha ångest om de ligger någon timme längre än behövligt.

Smörconfiterade revbensspjäll

Tid: 1 natt
Mängd: 4 portioner

  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Salta revbensspjällen ordentligt och lägg dem i en ugnsfast form eller gryta som bara är lite större än själva spjällen. Bra dock om kanterna är höga.
  3. Smält smöret i omgångar och häll det över spjällen. Det ska täcka med marginal.
  4. Ställ in dem i ugnen och låt vara kvar 5-6 timmar eller över natten.
  5. Ta upp spjällen försiktigt och lägg på ett fat. Nu kan man låta dem svalna, täcka med folie och sätta in i kylen om de inte ska användas direkt.
  6. Skär upp, grilla ordentligt medan de vänds löpande och hela tiden penslas med barbecuesås.
  7. Servera när de fått fin färg!