• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Inlagd potatis – en skräll bland tillbehören

juni 25, 2014 by Johan Hedberg 1 Comment

Inlagd potatis recept

Vänta nu, inlagd potatis – kan det vara gott?

Vad som kan uppfattas som en övernördig hipstergrej av somliga är faktiskt något jag rekommenderar alla att testa. För att inlagd färskpotatis är så gott att jag under hela sommaren kommer ha en burk eller två redo i kylen.

Det började med att en av kockarna på Eklundshof där Provköket ligger berättade om den gång han hade fått inlagda potatisar. Lite upphetsat började vi bolla tillämpningar av det som bäst kan beskrivas som sill och potatis utan sillen. Men då har vi bara börjat skrapa på ytan för det här är på samma sätt som löksillen den enklaste av inläggningar. Man kan sen smaksätta den på en massa olika sätt.

Kortfattat är det här alltså färskpotatis som läggs ner i en klassisk 1-2-3 lag. Viktigt att tänka på är att lagen ska vara kall – kylskåpskall – och potatisen varm. Då suger den bäst åt sig av lagen.

Kryddpeppar och dill tillsätter man efter smak. Det jag skrivit nedan är bara vad jag tycker är trevligt.

Hur länge klarar sig de här små liven då? Ja, det är jag nog inte rätt person att svara på. Grönsaker som man lägger ner i en ättikslag och sen ställer på ett mörkt och svalt ställe klarar sig oerhört länge. Borde vara samma sak med potatis. Men jag vet inte säkert. Plus att vi hela tiden äter upp det vi lagt in så det blir inga tillfällen att ta reda på hur länge de klarar sig.

De är fantastiskt goda till en bit sill, grillat kött, på en bit hårt bröd eller kallt kött som kassler eller tunga.

Tips:
– Se till att burkarna rengörs väl precis innan de fylls med potatis och lag.
–  Köper du ättika som är 24% så spär du den med lika delar vatten.
– Andra trevliga saker att ha i lagen är lagerblad, morot, lite pepparrot. Men undvik rödlök – den gör potatisen rosa (och då inte smakfullt rosa).

 

Inlagd potatis

Tid: 40 minuter

  • 1 kg färskpotatis
  • 2.5 dl ättika (12%)
  • 5 dl socker
  • 10 dl vatten
  • 4 små gula lökar
  • 12 kryddpepparkorn
  • Dill
  1. Koka upp ättika, socker och vatten. Rör i början så att inte sockret lägger sig på botten och karamelliseras.
  2. Kyl ned lagen. Antingen i isbad eller i kylen över natten.
  3. Lägg potatisen i vattenbad och skrapa den sen med en kniv. Koka den försiktigt i väl saltat vatten tills den är klar.
  4. Häll av potatisvattnet och låt dem ånga av sig ett par minuter. Lägg dem därefter i glasbukar och häll på lagen.
  5. Skär löken i tunna klyftor och fördela i burkarna. Lägg i kryddpepparkornen och stoppa ner ett par kvistar dill i varje burk.
  6. Sätt på locket och ställ svalt.

 

Filed Under: Husmanskost, Nörderier, Sylta, safta, konservera Tagged With: inläggning, konservera, potatis, recept

Previous Post: « Smörconfiterade revbensspjäll
Next Post: Jordgubbs- och rabarbersylt »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme