Inlagd potatis recept

Vänta nu, inlagd potatis – kan det vara gott?

Vad som kan uppfattas som en övernördig hipstergrej av somliga är faktiskt något jag rekommenderar alla att testa. För att inlagd färskpotatis är så gott att jag under hela sommaren kommer ha en burk eller två redo i kylen.

Det började med att en av kockarna på Eklundshof där Provköket ligger berättade om den gång han hade fått inlagda potatisar. Lite upphetsat började vi bolla tillämpningar av det som bäst kan beskrivas som sill och potatis utan sillen. Men då har vi bara börjat skrapa på ytan för det här är på samma sätt som löksillen den enklaste av inläggningar. Man kan sen smaksätta den på en massa olika sätt.

Kortfattat är det här alltså färskpotatis som läggs ner i en klassisk 1-2-3 lag. Viktigt att tänka på är att lagen ska vara kall – kylskåpskall – och potatisen varm. Då suger den bäst åt sig av lagen.

Kryddpeppar och dill tillsätter man efter smak. Det jag skrivit nedan är bara vad jag tycker är trevligt.

Hur länge klarar sig de här små liven då? Ja, det är jag nog inte rätt person att svara på. Grönsaker som man lägger ner i en ättikslag och sen ställer på ett mörkt och svalt ställe klarar sig oerhört länge. Borde vara samma sak med potatis. Men jag vet inte säkert. Plus att vi hela tiden äter upp det vi lagt in så det blir inga tillfällen att ta reda på hur länge de klarar sig.

De är fantastiskt goda till en bit sill, grillat kött, på en bit hårt bröd eller kallt kött som kassler eller tunga.

Tips:
– Se till att burkarna rengörs väl precis innan de fylls med potatis och lag.
–  Köper du ättika som är 24% så spär du den med lika delar vatten.
– Andra trevliga saker att ha i lagen är lagerblad, morot, lite pepparrot. Men undvik rödlök – den gör potatisen rosa (och då inte smakfullt rosa).

 

Inlagd potatis

Tid: 40 minuter

  1. Koka upp ättika, socker och vatten. Rör i början så att inte sockret lägger sig på botten och karamelliseras.
  2. Kyl ned lagen. Antingen i isbad eller i kylen över natten.
  3. Lägg potatisen i vattenbad och skrapa den sen med en kniv. Koka den försiktigt i väl saltat vatten tills den är klar.
  4. Häll av potatisvattnet och låt dem ånga av sig ett par minuter. Lägg dem därefter i glasbukar och häll på lagen.
  5. Skär löken i tunna klyftor och fördela i burkarna. Lägg i kryddpepparkornen och stoppa ner ett par kvistar dill i varje burk.
  6. Sätt på locket och ställ svalt.