Rostad potatis recept

 

Det här var inte dumt alls

Jag hade Aftonbladet på besök idag på landet. När den varmaste dagen på sommaren tog med sig en sol som innebar solskyddsfaktor 30 redan klockan 09.30 och Leon Leonberger krävde ett bad redan vid morgonpromenaden förstår man allvaret.

Självklart var det då vi skulle dra igång vedugnen Ernst och göra godsaker. Självklart.

Vid ett tillfälle visade mätaren på 400 grader och jag försökte behålla värdigheten med svetten rinnande i pannan och en fotograf med alldeles för mycket zoom för att det skulle kännas tryggt. 

Recepten dyker upp i Aftonbladet senare den här månaden men eftersom så många frågade efter receptet på de rostade potatisarna redan nu så tänkte jag att det vore dumt att hålla er på halster.

Poängen här är att man tar kokt potatis – vilket kan vara rester från gårdagen – och ger dem en krispig yta samtidigt som själva potatisen blir mushig inuti.

Man behöver självklart inte ha i någon rosmarin om man inte vill. Det går lika bra med naturellt smör, salvia, vitlök eller timjan. För att nämna några exempel. Kan även tänka mig att det inte är fel att riva över massor med tryffel när potatisarna är klara.

Tips:
– Det går så klart att rosta i annat fett också. Prova med ankfett för en totalt dekadent upplevelse.

 

Potatisar rostade i smör och rosmarin

Tid: 15 minuter

  1. Skrapa potatisen och koka den som vanligt.
  2. Låt den ånga av ordentligt.
  3. Sätt ugnen på 275 grader.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt det sjuda lite utan att brynas (medeltemperatur är att föredra).
  5. Dra smöret åt sidan och svalna något. Skeda av det vita på ytan.
  6. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Häll på lite smör så det täcker botten. Potatisen ska inte bada i smör. Rör runt potatisen så den täcks runtom.
  7. Stoppa ner eventuella örter i formen. Tryck ner dem i smöret.
  8. Ställ in i mitten av ugnen.
  9. Rör om ibland och ta ut när de fått färg runt om. Låt svalna en aning och strö därefter över salt (gärna flingsalt). Kan utan problem ätas som det är.