• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Potatisar rostade i smör och rosmarin

juli 8, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Rostad potatis recept

 

Det här var inte dumt alls

Jag hade Aftonbladet på besök idag på landet. När den varmaste dagen på sommaren tog med sig en sol som innebar solskyddsfaktor 30 redan klockan 09.30 och Leon Leonberger krävde ett bad redan vid morgonpromenaden förstår man allvaret.

Självklart var det då vi skulle dra igång vedugnen Ernst och göra godsaker. Självklart.

Vid ett tillfälle visade mätaren på 400 grader och jag försökte behålla värdigheten med svetten rinnande i pannan och en fotograf med alldeles för mycket zoom för att det skulle kännas tryggt. 

Recepten dyker upp i Aftonbladet senare den här månaden men eftersom så många frågade efter receptet på de rostade potatisarna redan nu så tänkte jag att det vore dumt att hålla er på halster.

Poängen här är att man tar kokt potatis – vilket kan vara rester från gårdagen – och ger dem en krispig yta samtidigt som själva potatisen blir mushig inuti.

Man behöver självklart inte ha i någon rosmarin om man inte vill. Det går lika bra med naturellt smör, salvia, vitlök eller timjan. För att nämna några exempel. Kan även tänka mig att det inte är fel att riva över massor med tryffel när potatisarna är klara.

Tips:
– Det går så klart att rosta i annat fett också. Prova med ankfett för en totalt dekadent upplevelse.

 

Potatisar rostade i smör och rosmarin

Tid: 15 minuter

  • Potatis – inte så knussligt med vilken sort men färskpotatis är fantastiskt gott
  • Smör
  • Eventuella örter
  • Salt
  1. Skrapa potatisen och koka den som vanligt.
  2. Låt den ånga av ordentligt.
  3. Sätt ugnen på 275 grader.
  4. Smält smöret i en kastrull och låt det sjuda lite utan att brynas (medeltemperatur är att föredra).
  5. Dra smöret åt sidan och svalna något. Skeda av det vita på ytan.
  6. Lägg potatisen i en ugnsfast form. Häll på lite smör så det täcker botten. Potatisen ska inte bada i smör. Rör runt potatisen så den täcks runtom.
  7. Stoppa ner eventuella örter i formen. Tryck ner dem i smöret.
  8. Ställ in i mitten av ugnen.
  9. Rör om ibland och ta ut när de fått färg runt om. Låt svalna en aning och strö därefter över salt (gärna flingsalt). Kan utan problem ätas som det är.

 

 

Filed Under: Uncategorized Tagged With: grillat, potatis, recept, rosmarin, sommar

Previous Post: « Recept på vinbärssaft (röda eller svarta)
Next Post: Matläsning för en semestrande matnörd »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme