Med några enkla knep blir vattenmelonen fullkomligt magisk

Jag har de senaste åren haft några cravings på sommaren som inte kan tillfredsställas av svenskodlad frukt och närproducerade grönsaker. När de amerikanska körsbären dyker upp bär jag hem påsvis från torghandlaren och äter dem oavbrutet från morgon till kväll. Enda avbrottet sker för att inta lite pakistansk mango som slår all övrig mango med hästlängder. För den som inte känner till den är den klargul och lite avlång. Smakar mango, rätt och slätt.

Men så har vi den största cravingen av dem alla – vattenmelonen. Enorma saker som bäst avnjuts kylskåpskalla som de är eller med lite enkla tillbehör. Största jag burit hem den här sommaren vägde in på drygt 13 kilo. Sambon visade ett tålamod värdigt ett eget sommarprat när hon accepterade att kylen bokstavligt talat fylldes med melon.

Frågan man ska ställa sig när man köper vattenmelon är – Vad är jag på jakt efter? Är det för att ge Leon Leonberger något svalkande att tugga på där smaken kanske inte måste vara den bästa funkar den spanska, klotformade vattenmelonen. Ska man däremot ha en som verkligen smakar vattenmelon, är söt och krispig så är det endast den avlånga (oftast från Grekland) som duger.

Faktum är att det är så stor skillnad smakmässigt på dem att jag nästan blir irriterad när jag testar den som oftast säljs i dagligvaruhandeln. Det är inte konstigt att barn idag inte är så pigga på rund vattenmelon – den smakar absolut ingenting.

Den grekiska vattenmelonen är dock en helt annan sak. Den har ett fast fruktkött och en oerhört tydlig smak.

För att få ännu mera glädje av vattenmelonen satte jag ihop 8 tips och recept:

1. Att köpa den perfekta vattenmelonen
Jag säger det igen – köp en avlång och inte en klotrund. Knacka på den och låter den ihåligt är den mogen. Köp helst inte en delad vattenmelon om den inte delas i samband med köp. Annars vet man inte hur länge den legat uppskuren och den blir snabbt övermogen om den då ligger i rumstemperatur.

2. Missa inte filén
Innanför kärnorna, i mitten av melonen, finns filén. Jag vet inte om den heter precis det, men ni fattar poängen. Där inne har smakerna maximerats och är den absolut bästa biten. Dela vattenmelonen på mitten och skär ut filén innan du klyftar resten av melonen så riskerar du inte att den hamnar i fel hög.

3. Servera den kylskåpskall
En av mina absolut bästa vänner har barndomsminnen från de kroatiska bergen när hans morfar inledde varje sommarmorgon med att pumpa upp iskallt vatten ur en brunn ner i en stenkista. Ner i vattnet åkte nyplockade vattenmeloner som fick ligga där några timmar och bli kalla. Jag blir gråtfärdig av lycka när jag tänker på hur det måste varit att få skära upp dem medan eftermiddagssolen stod som högst.
Själv får jag nöja mig med att stoppa in den i kylen, gärna uppskuren och redo i en burk.

4. Frukost: Vattenmelon och fetaost
Första gången jag åt vattenmelon med fetaost blev jag nästan förbannad. Hur hade jag kunnat missa det här så många år? Det var som att livet innan bara blev till ett töcken. Fetaosten lyfter fram smakerna i melonen och sältan tillsammans med fruktens sötma är en perfekt kombination.

5. Salta vattenmelonen
Varför? Jo, för att den smakar sötare då. Helt knasigt, jag vet, men testa att strö på lite, lite salt.

6. Gör en slush
Vattenmelonslush är vansinnigt gott och kan så klart varieras på mängder av olika sätt. Jag gjorde en film med ett alkoholfritt alternativ. Vill man ha en vuxnare version spär man den med lite sprit.

7. Vuxenfest-melonen
Gör ett hål uppe på melonen när den ligger ner (oftast har melonen en ljus fläck vilket är det som legat mot jorden när den odlats, på den kan melonen vila naturligt), lagom stort för att stoppa in toppen av en flaska i. Sätt i en flaska vodka och låt allt rinna ner i melonen. Här kan vara på sin plats att påpeka att det är en bra idé att gör det i en riktigt stor melon. Har man en liten räcker det oftast med en liten flaska vodka. Sätt tillbaka skalbiten som ett lock och låt melonen vila några timmar. Skär sen upp den och servera gästerna. Som att få en ätbar drink.

8. Smakkompisar
Vattenmelon passar utmärkt med exempelvis mynta, lufttorkad skinka (och annat salt kött, exempelvis kassler), rödlök, lime, basilika med mera.