• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Vattenmelon – 8 tips och recept

juli 30, 2014 by Johan Hedberg Leave a Comment

Med några enkla knep blir vattenmelonen fullkomligt magisk

Jag har de senaste åren haft några cravings på sommaren som inte kan tillfredsställas av svenskodlad frukt och närproducerade grönsaker. När de amerikanska körsbären dyker upp bär jag hem påsvis från torghandlaren och äter dem oavbrutet från morgon till kväll. Enda avbrottet sker för att inta lite pakistansk mango som slår all övrig mango med hästlängder. För den som inte känner till den är den klargul och lite avlång. Smakar mango, rätt och slätt.

Men så har vi den största cravingen av dem alla – vattenmelonen. Enorma saker som bäst avnjuts kylskåpskalla som de är eller med lite enkla tillbehör. Största jag burit hem den här sommaren vägde in på drygt 13 kilo. Sambon visade ett tålamod värdigt ett eget sommarprat när hon accepterade att kylen bokstavligt talat fylldes med melon.

Frågan man ska ställa sig när man köper vattenmelon är – Vad är jag på jakt efter? Är det för att ge Leon Leonberger något svalkande att tugga på där smaken kanske inte måste vara den bästa funkar den spanska, klotformade vattenmelonen. Ska man däremot ha en som verkligen smakar vattenmelon, är söt och krispig så är det endast den avlånga (oftast från Grekland) som duger.

Faktum är att det är så stor skillnad smakmässigt på dem att jag nästan blir irriterad när jag testar den som oftast säljs i dagligvaruhandeln. Det är inte konstigt att barn idag inte är så pigga på rund vattenmelon – den smakar absolut ingenting.

Den grekiska vattenmelonen är dock en helt annan sak. Den har ett fast fruktkött och en oerhört tydlig smak.

För att få ännu mera glädje av vattenmelonen satte jag ihop 8 tips och recept:

1. Att köpa den perfekta vattenmelonen
Jag säger det igen – köp en avlång och inte en klotrund. Knacka på den och låter den ihåligt är den mogen. Köp helst inte en delad vattenmelon om den inte delas i samband med köp. Annars vet man inte hur länge den legat uppskuren och den blir snabbt övermogen om den då ligger i rumstemperatur.

2. Missa inte filén
Innanför kärnorna, i mitten av melonen, finns filén. Jag vet inte om den heter precis det, men ni fattar poängen. Där inne har smakerna maximerats och är den absolut bästa biten. Dela vattenmelonen på mitten och skär ut filén innan du klyftar resten av melonen så riskerar du inte att den hamnar i fel hög.

3. Servera den kylskåpskall
En av mina absolut bästa vänner har barndomsminnen från de kroatiska bergen när hans morfar inledde varje sommarmorgon med att pumpa upp iskallt vatten ur en brunn ner i en stenkista. Ner i vattnet åkte nyplockade vattenmeloner som fick ligga där några timmar och bli kalla. Jag blir gråtfärdig av lycka när jag tänker på hur det måste varit att få skära upp dem medan eftermiddagssolen stod som högst.
Själv får jag nöja mig med att stoppa in den i kylen, gärna uppskuren och redo i en burk.

4. Frukost: Vattenmelon och fetaost
Första gången jag åt vattenmelon med fetaost blev jag nästan förbannad. Hur hade jag kunnat missa det här så många år? Det var som att livet innan bara blev till ett töcken. Fetaosten lyfter fram smakerna i melonen och sältan tillsammans med fruktens sötma är en perfekt kombination.

5. Salta vattenmelonen
Varför? Jo, för att den smakar sötare då. Helt knasigt, jag vet, men testa att strö på lite, lite salt.

6. Gör en slush
Vattenmelonslush är vansinnigt gott och kan så klart varieras på mängder av olika sätt. Jag gjorde en film med ett alkoholfritt alternativ. Vill man ha en vuxnare version spär man den med lite sprit.

7. Vuxenfest-melonen
Gör ett hål uppe på melonen när den ligger ner (oftast har melonen en ljus fläck vilket är det som legat mot jorden när den odlats, på den kan melonen vila naturligt), lagom stort för att stoppa in toppen av en flaska i. Sätt i en flaska vodka och låt allt rinna ner i melonen. Här kan vara på sin plats att påpeka att det är en bra idé att gör det i en riktigt stor melon. Har man en liten räcker det oftast med en liten flaska vodka. Sätt tillbaka skalbiten som ett lock och låt melonen vila några timmar. Skär sen upp den och servera gästerna. Som att få en ätbar drink.

8. Smakkompisar
Vattenmelon passar utmärkt med exempelvis mynta, lufttorkad skinka (och annat salt kött, exempelvis kassler), rödlök, lime, basilika med mera.

Filed Under: Från skogen Tagged With: recept, tips, vattenmelon

Previous Post: « Klassisk krusbärsmarmelad
Next Post: Rostade linfrökex »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme