• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rostade linfrökex

juli 31, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

Linfrökex recept

Det här skulle jag kunna föräta mig på

Men vad sjutton, tänker ni, har det här blivit nån form av hälsokostblogg? Har vi gått från smör- och sockerfest till fröer och fnas? Nej, det är ingen större risk men det här är för gott för att inte berätta om.

Linfrö har en massa positiva egenskaper som jag tänkte ta i ett eget inlägg, men det svåra är att göra något med dem där smakerna verkligen kommer fram. Jag som många andra tycker att det lätt blir lite trist om man inte hanterar dem på rätt sätt. Min dagmamma jag hade som liten brukade på ålderns höst lägga en matsked linfrö i ett glas vatten på kvällen för att sedan dricka upp det först av allt på morgonen.

Det är rena hälsobomben eftersom hela linfrön som hamnar i vätska släpper ifrån sig en gel som är bra för magen och tarmarna. Den gelen kan man även använda till att binda ihop fröna med, vilket vi ska göra här.

De här kexen påminner om de som raw food-fantaster gärna gör men för att kvala in som raw food får de inte rostas och då blir de i min mening vansinnigt tråkiga. För det är just under rostningen som magin sker, som smakerna kommer fram och det här går från att vara torrt fnas till beroendeframkallande kex.

Vilka frön man blandar ner är helt fritt beroende på vad man har hemma. Psylliumfröna utvecklar även de ett liknande slem som linfröna och har man inga hemma byter man ut dem mot linfrön. Solrosfrön och pumpakärnor tillför smaker och färg. Sesamfröna är goda och ger lite liv rent utseendemässigt.

Chiafrön har kommit starkt på sistone som det senaste inom hälsa så peta i ett par matskedar av dem också för säkerhets skull. Om det finns en påse i skafferiet vill säga.

Fröna är goda att äta precis som de är men man blir inte förbannad över lite smör eller en skiva ost ovanpå. Förvara dem i rumstemperatur i en burk med tätslutande lock så de behåller sin krispighet. Kan som all annan torkad mat förvaras en mindre evighet.

Gör man dem några millimeter tjocka blir de lite fluffiga inuti och då får de en textur som gör dem frasiga samtidigt som de är spröda. Påminner om luftiga kex. Vill man variera sig kan man sprida ut smeten på totalt fyra plåtar och göra dem hypertunna.

En annan rolig sak med de här små liven är att de är både laktos- och glutenfria. Kvalar säkert in som bra GI också.

Slutligen, jag drog ner på saltet till hälften en gång och strödde istället över lite flingsalt precis innan de åkte in i ugnen. Rackarns gott och passar extra bra som kvällssnacks. Jag antar att det är att saltet kommer stötvis som gör att det känns lite mer ’chipsigt’.

 

Linfrönkex

Tid: 2 timmar

  • 800 g vatten
  • 200 g hela linfrön
  • 50 g psylliumfrö
  • 8 g salt
  • 50 g potatismjöl
  • 50 g solrosfrön
  • 50 g pumpakärnor
  • 2 msk sesamfrön
  1. Koka upp vattnet.
  2. Blanda linfrön, psylliumfrön, salt och potatismjöl i en bunke.
  3. Slå över det kokande vattnet och vispa kraftigt så att allt blir en jämn smet. Man får ta i lite så potatismjölet inte bildar klumpar.
  4. Låt vila en timme i rumstemperatur. Nu har det bildats något som snarast kan liknas vid en geléig klump.
  5. Rör ner solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrön.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Täck två plåtar med bakplåtspapper och sprid smeten jämnt på plåtarna. Det ska bli ett lager på 3-4 mm. Ett knep för att få det jämnt är att använda en stekspade eller spackelskrapa.
  8. Sätt in i ugnen cirka 30-4o minuter. De är klara när de är torra och doftar rostade frön. När de är torra blir de lite knöliga framför allt ute vid kanterna. Ett bra tecken på att de snart är klara är att de ser ut som att de försöker resa sig.
  9. Ta ut och låt svalna helt. Bryt isär och lägg i burkar.

 

Filed Under: Från ugnen, Superfood Tagged With: glutenfritt, kex, linfrö, recept, superfood

Previous Post: « Vattenmelon – 8 tips och recept
Next Post: Recept på hallonsylt »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme