Sockerkaka recept

Kanske det första bakverket jag lärde mig

Jag tror att jag inte är ensam om att ha sockerkakan som det första bakverket jag själv svängde ihop. Det är enkelt att lyckas med den och man kan variera den i all oändlighet.

Min kompis mamma brukade bjuda på tigerkaka, min farmor gjorde en version med glasyr och på ett kafé fick jag en gång sockerkaka med lavendel i. För att nämna några exempel.

Det finns med andra ord en uppsjö av varianter som alla utgår från samma grund. Då krävs det att grunden är extra bra. Den ska vara porös och ändå saftig. Den ska vara söt och frisk på samma gång. Toner av vanilj och citron. En gräddad yta utan att vara för brun.

Jag har bakat och bakat och bakat sockerkaka i sommar. Jag har vaknat på morgnarna och fortfarande haft doften av nybakad kaka hovrandes runt mig. Familjen och alla som passerat förbi har fått en bit kaka tryckt i handen och jag har förmodligen framstått som lite av en knöl när jag krävt en redogörelse kring varje aspekt av kakan.

Har man ett uppdrag så har man. Den perfekta sockerkakan skulle skapas. Jag tror mig vara en god bit på vägen mot fulländning.

Vetemjölet man använder ska helst vara vanligt och inte special eftersom man vill ha så lite glutentrådar i kakan som möjligt.

Investera i en bra vaniljstång. Jag beställer mina via Vaniljimporten som tar halva priset mot i butikerna för purfärsk vanilj som levereras hem på en dag. Jag säger som jag brukar göra: Har inte en krona för att rekommendera dem men de gör ett så bra arbete att de ska ha all trafik som nånsin är möjligt.

Alternativet är att köpa mald vaniljstång i butiken. Undvik i möjligaste mån vanillinsocker som ger en artificiell smak utan djup och inte passar i en perfekt sockerkaka.

Lite citrus i kakan gör den frisk. Köp ekologiska citroner eftersom det är skalet man river ner i kakan.

Övergrädda inte kakan men ta heller inte ut den för tidigt. När en tandpetare som stuckits ner i den kommer upp torr är kakan klar. Har man en termometer ska innertemperaturen vara 98 grader.

Börjar den få för mycket färg ovanpå lägger man över lite folie. Låt kakan först svalna minst 10 minuter i formen och stjälp därefter upp den på ett galler. Tar man ur den ur formen direkt blir den för porös och lite torr. Formen gör att ångan stannar kvar i kakan så låt den svalna i lugn och ro.

 

Varianter på smaksättning:
– Bryn smöret och låt svalna. Ger kakan en nötig ton.
– Lavendel: Koka upp mjölken med ett par teskedar torkade lavendelblommor. Låt svalna under en timme så smakerna dras ur. Sila av blommorna och fortsätt sen enligt receptet nedan.
– Tigerkaka: Gör smeten enligt receptet nedan. Häll därefter hälften av den i en egen bunke och sikta därefter i 2 msk kakao. Rör slätt. Fyll en form med den vanliga smeten och ringla därefter på chokladsmeten. Gör små rörelser med en sticka i smeten så det bildas ett fint mönster.
– Mortla ett par teskedar kardemumma och ha ner i smeten.
– Mald ingefära är inte dumt det heller. Cirka 2 tsk brukar vara lagom.
– Byt ut mjölken mot creme fraiche för en betydligt syrligare smak. Uteslut då citronen.
– Rör ner lite kanderade citrusskal precis innan smeten hälls ner i formen.
– Vänd ner lite bär i smeten. Ta gärna frysta och pudra dem med en gnutta potatismjöl så saftar de sig inte lika mycket i kakan. Blåbär är sjusärdeles gott.

 

Tips:

– Testa att byta ut strösockret mot råsocker.
– Citronen kan uteslutas men jag föredrar verkligen den lite friskare smaken.
– Testa att öka mängden smör till 100 g och minska mjölken till 1 dl för en lite kraftigare sockerkaka.

 

Sockerkaka
Tid: 1 timme 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en form om cirka 2 liter. Alternativt ta en springform med 23 cm diameter (klassiska storleken). Använd så ljust ströbröd som möjligt.
  3. Tvätta citronen och riv ner det yttersta skalet i äggvispet.
  4. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
  5. I en separat skål rör man samman mjöl, bakpulver och salt.
  6. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Använd en slickepott och rör bara tills alla klumpar är borta. Vispa inte för då bildas glutentrådar.
  7. Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg ner skrapet i mjölken. Tillsätt smöret.
  8. Värm upp mjölken tills smöret smält. Vispa lite så att vaniljen fördelas. Låt svalna tills den inte längre bränns.
  9. Vänd ner mjölken i smeten. Rör tills allt blandats.
  10. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter (beroende på kakans tjocklek). Innertemperaturen ska vara 98 grader och en tandpetare som sticks ner i den ska komma upp utan kladd.
  11. Ta ut kakan och låt svalna i formen 10-12 minuter. Stjälp därefter upp den på ett galler för att svalna helt.

Bilderna är tagna av Ulrika Ekblom och finns med i min bok ’Smör – Kärna, Bryna, Baka’.