• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Recept på saftig sockerkaka

augusti 4, 2014 by Johan Hedberg 3 Comments

Sockerkaka recept

Kanske det första bakverket jag lärde mig

Jag tror att jag inte är ensam om att ha sockerkakan som det första bakverket jag själv svängde ihop. Det är enkelt att lyckas med den och man kan variera den i all oändlighet.

Min kompis mamma brukade bjuda på tigerkaka, min farmor gjorde en version med glasyr och på ett kafé fick jag en gång sockerkaka med lavendel i. För att nämna några exempel.

Det finns med andra ord en uppsjö av varianter som alla utgår från samma grund. Då krävs det att grunden är extra bra. Den ska vara porös och ändå saftig. Den ska vara söt och frisk på samma gång. Toner av vanilj och citron. En gräddad yta utan att vara för brun.

Jag har bakat och bakat och bakat sockerkaka i sommar. Jag har vaknat på morgnarna och fortfarande haft doften av nybakad kaka hovrandes runt mig. Familjen och alla som passerat förbi har fått en bit kaka tryckt i handen och jag har förmodligen framstått som lite av en knöl när jag krävt en redogörelse kring varje aspekt av kakan.

Har man ett uppdrag så har man. Den perfekta sockerkakan skulle skapas. Jag tror mig vara en god bit på vägen mot fulländning.

Vetemjölet man använder ska helst vara vanligt och inte special eftersom man vill ha så lite glutentrådar i kakan som möjligt.

Investera i en bra vaniljstång. Jag beställer mina via Vaniljimporten som tar halva priset mot i butikerna för purfärsk vanilj som levereras hem på en dag. Jag säger som jag brukar göra: Har inte en krona för att rekommendera dem men de gör ett så bra arbete att de ska ha all trafik som nånsin är möjligt.

Alternativet är att köpa mald vaniljstång i butiken. Undvik i möjligaste mån vanillinsocker som ger en artificiell smak utan djup och inte passar i en perfekt sockerkaka.

Lite citrus i kakan gör den frisk. Köp ekologiska citroner eftersom det är skalet man river ner i kakan.

Övergrädda inte kakan men ta heller inte ut den för tidigt. När en tandpetare som stuckits ner i den kommer upp torr är kakan klar. Har man en termometer ska innertemperaturen vara 98 grader.

Börjar den få för mycket färg ovanpå lägger man över lite folie. Låt kakan först svalna minst 10 minuter i formen och stjälp därefter upp den på ett galler. Tar man ur den ur formen direkt blir den för porös och lite torr. Formen gör att ångan stannar kvar i kakan så låt den svalna i lugn och ro.

 

Varianter på smaksättning:
– Bryn smöret och låt svalna. Ger kakan en nötig ton.
– Lavendel: Koka upp mjölken med ett par teskedar torkade lavendelblommor. Låt svalna under en timme så smakerna dras ur. Sila av blommorna och fortsätt sen enligt receptet nedan.
– Tigerkaka: Gör smeten enligt receptet nedan. Häll därefter hälften av den i en egen bunke och sikta därefter i 2 msk kakao. Rör slätt. Fyll en form med den vanliga smeten och ringla därefter på chokladsmeten. Gör små rörelser med en sticka i smeten så det bildas ett fint mönster.
– Mortla ett par teskedar kardemumma och ha ner i smeten.
– Mald ingefära är inte dumt det heller. Cirka 2 tsk brukar vara lagom.
– Byt ut mjölken mot creme fraiche för en betydligt syrligare smak. Uteslut då citronen.
– Rör ner lite kanderade citrusskal precis innan smeten hälls ner i formen.
– Vänd ner lite bär i smeten. Ta gärna frysta och pudra dem med en gnutta potatismjöl så saftar de sig inte lika mycket i kakan. Blåbär är sjusärdeles gott.

 

Tips:

– Testa att byta ut strösockret mot råsocker.
– Citronen kan uteslutas men jag föredrar verkligen den lite friskare smaken.
– Testa att öka mängden smör till 100 g och minska mjölken till 1 dl för en lite kraftigare sockerkaka.

 

Sockerkaka
Tid: 1 timme 

  • 3 ägg
  • 190 g (2 dl) strösocker
  • 1/2 citron
  • 210 g (3 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 1/2 dl mjölk (helst 3%)
  • 1/2 vaniljstång.
  • 50 g smör
  • Smör och ströbröd
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en form om cirka 2 liter. Alternativt ta en springform med 23 cm diameter (klassiska storleken). Använd så ljust ströbröd som möjligt.
  3. Tvätta citronen och riv ner det yttersta skalet i äggvispet.
  4. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
  5. I en separat skål rör man samman mjöl, bakpulver och salt.
  6. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet. Använd en slickepott och rör bara tills alla klumpar är borta. Vispa inte för då bildas glutentrådar.
  7. Häll mjölken i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg ner skrapet i mjölken. Tillsätt smöret.
  8. Värm upp mjölken tills smöret smält. Vispa lite så att vaniljen fördelas. Låt svalna tills den inte längre bränns.
  9. Vänd ner mjölken i smeten. Rör tills allt blandats.
  10. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 30-40 minuter (beroende på kakans tjocklek). Innertemperaturen ska vara 98 grader och en tandpetare som sticks ner i den ska komma upp utan kladd.
  11. Ta ut kakan och låt svalna i formen 10-12 minuter. Stjälp därefter upp den på ett galler för att svalna helt.

Bilderna är tagna av Ulrika Ekblom och finns med i min bok ’Smör – Kärna, Bryna, Baka’.

Filed Under: Finfika, Från ugnen Tagged With: baka, recept, saftig, sockerkaka, tigerkaka

Previous Post: « Blåbär – 10 recept och tips
Next Post: 8 tips för dig som har mycket tomater »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme