Amerikanska pannkakor recept

Fluffiga, massor av smak och en perfekt söndagsfrukost

Jag vet, det är så oerhört osvenskt att basunera ut att något man gjort är fantastiskt. Men i det här fallet skulle jag stå fast vid min åsikt även inför domare och jury. För det här är det godaste amerikanska pannkakorna jag någonsin ätit.

Vi har ätit amerikanska pannkakor till lyxfrukost en herrans massa år. När jag pluggade brukade jag köpa en pulvermix som fanns på den grymt välsorterade ICA-butiken där jag bodde. Ner med vatten, rör om och sen var det bara att steka precis så många att man inte svimmade av matkoma.

Vi hade något som gick under namnet ’Formel 1-frukost’ vilket kortfattat kan beskrivas som en matorgie med en längd av två timmar. Precis så man kunde peta i sig den sista jordgubben när bilarna gick i mål. Färskt bröd, en massa frukt från torget, juice, kaffe och amerikanska pannkakor var standardupplägget.

Idag har jag skippat pulvermixen och gör egen smet. Det vore ju skam annars – alla ingredienser finns alltid hemma och själva smeten tar max tio minuter att vispa ihop.

Även om de blir bra har jag saknat den där kicken man får när något är ultimat. När man tar en tugga och inser att där satt den. En perfekt pannkaka helt enkelt.

Efter en himla massa rörande, stekande och ätande var det det här receptet som stod som segrare. För det ger en fluffig pannkaka som inte är det minsta seg, inte smakar bakpulver, är lagom söt och suger upp precis lagom med lönnsirap.

Jag gjorde en film som visar hur jag gjorde.
[youtube:youtube.com/watch?v=wOV1sQv6yJo]

Några viktiga saker att tänka på för att lyckas med sina pannkakor:
– Använd vanligt vetemjöl, inte special. Världen går inte under om man använder special, men man riskerar att få fler glutentrådar då.
– Vispa aldrig smeten efter att man haft i mjölet. Då utvecklas glutentrådar och det i sin tur leder till att pannkakorna blir sega.
– Äggvitorna ska vispas till ett fast skum, men det är inte lika noggrant som när man gör maränger. Därför är det OK att skira äggen med händerna. Något man absolut inte får göra om man gör maränger för då hamnar fettet från huden i äggvitan och förstör den.
– Honungen som ringlas i gör pannkakorna lite sötare samtidigt som de ger fler smaksensationer när sockret som lägger sig på ytan karamelliseras vid stekningen.
– Enklaste sättet att hälla smeten i pannan är antingen med ett decilitermått eller ännu hellre – en liten kanna.
– Stek inte på för hög värme. De ska hinna bli nästan torra på ovansidan utan att bli brända på undersidan innan man vänder dem.

Saker som är gott att servera till pannkakorna:
– Lönnsirap!
– Bacon!
– Bär! Blåbär, hallon, jordgubbar, hjortron är bra smakkompisar.
– Pudra över florsocker!
– Glass!
– En klick smör!
– Övrigt: Pudra över florsocker och strö på lite ätbara blommor för att göra det extra fint.

 

Amerikanska pannkakor

Mängd: 4 portioner
Tid: 20 minuter  

  1. Sikta ner vetemjölet i en skål.
  2. >Häll i bakpulver och salt. Rör om ordentligt så allt blandas.
  3. Skira äggen (separera gula och vita).
  4. Vispa vitorna till ett fast skum med endast små bubblor. Blir bäst resultat i en helt ren metallskål.
  5. Smält smöret.
  6. Vispa upp äggulor och mjölk så de blandas. Tillsätt smöret och rör om.
  7. Häll i hälften av mjölkblandningen i mjölet. Rör om lite.
  8. Tillsätt resten och rör smeten helt slät. Vispa inte.
  9. Ha i de vispade äggvitorna och rör återigen till en slät smet.
  10. Häll i honungen och rör om så det blandas helt.
  11. Stek på medelvärme. 1/2 dl brukar vara lagom per pannkaka.
  12. Ovansidan ska vara nästan helt torr, med endast lite fukt i mitten, innan man vänder dem.
  13. Servera på valfritt sätt, men lönnsirap känns nästan som ett måste.