apple applemos

Så här gör man ett fantastiskt äppelmos

Ja, jag inser att jag sticker ut hakan en hel del med den underrubriken men låt mig hållas ett tag innan du börjar författa en insändare som fördömer mig.

Äppelmos är något nästan heligt i Sverige. Alla håller just sin mammas/farmors/mormors för den bästa i världshistorien och sättet att göra den på varierar enormt.

Somliga kokar äpplena med kärnhus och skal, kör det i en passertillsats och blandar sen med socker. Andra skalar och putsar, kokar med socker och mosar i kastrullen. Jag har en lite annan metod, men mer om det om en stund.

Först av allt, välj svenska äpplen. Om du undrar varför så ta ett importerat äpple och dofta på det. Gör sedan motsvarande med ett svenskt. Skillnaden är monumental. Allt det goda kommer även att sätta sin prägel på äppelmoset. Halvdana äpplen ger halvdant mos.

En annan orsak är att svenska äpplen går att få tag för alla med minsta lilla sociala ådra. Det finns alltid vänner och grannar som vill bli av med potentiell fallfrukt.

Mängden socker man ska ha i äppelmoset avgör inte bara hur sött det blir utan även hållbarheten. Precis som med marmelad så ska sockret motsvara 50% av fruktmassan viktmässigt. 1 kg mosade äpplen ska kokas upp med 500 g socker (cirka 5 1/2 dl). Då kan inget elände överleva i moset. Väljer man att göra ett mos med minde socker i gör man bäst i att antingen frysa det eller konservera det enligt metoden nedan.

Jag brukar ha i askorbinsyra i mitt mos. Jag vet, det är en tillsats och sådana är numera förenat med livsfara att prata gott om. Men vad man glömmer när man skriker högt över E-300 på innehållsförteckningen är att vi i dagligt tal har ett annat namn på det: C-vitamin.

Skälet till att det är bra att ha i moset är att det gör att det behåller sin ljusa och mycket trivsamma färg. Ett mos utan C-vitamin mörknar, vilket så klart inte är fel. Jag är till exempel uppväxt med mörkt äppelmos och är liksom präglad på det. Men omväxling förnöjer som bekant.

Konserveringsmedel i moset är en helt annan femma. Jag dömer inte de som tillsätter natriumbensoat men personligen tycker jag inte det behövs. Man kan om man inte orkar konservera burkarna fylla upp dem med riktigt hett mos och sen dra på locket. Då står de sig superlänge utan krångel och konserveringsmedel. Eller frys det.

Konservera äppelmoset på det gamla hederliga sättet. Med den här enkla metoden så får du en näst intill oändlig hållbarhet på äppelmoset och du behöver inte ta upp en massa plats i frysen eller kylen i onödan. Fyll burkar med moset, men inte ända upp. Skruva åt locken så de sitter fast men inte hårt. Ta fram en stor kittel, ställ i burkarna och fyll på med så mycket vatten att de är täckta halvvägs. Värm på vattnet till 90 grader och låt dem stå vattnet 20 minuter. Håll koll på temperaturen så den inte sjunker. Kolla locken. Nu ska de sitta fast. Skruva åt det sista och ta upp burkarna. Förvara där det passar. De håller till nästa generation om så krävs.

Om det läckt in luft och det då bildas mögel får man så klart kasta dem men har man bara väl rengjorda burkar som sluter tätt ska det inte vara ett problem.

Skriv etiketter! Sätt dit en lapp som anger när moset är gjort och vilken sort som använts. För hur frustrerande är det inte när man öppnar en burk, inser att det är det godaste mos man någonsin ätit och sen inte har en aning om vad som är i det?

Så, hur gör man då sitt mos? Det är när allt kommer omkring väldans enkelt. Men istället för att koka äpplena i lite vatten så ugnsbakar jag dem. Vad som händer då är att man istället för att tillsätta mer vätska snarare reducerar den. Det ger ett mer koncentrerat äppelmos med betydligt mer smak.

Jag använder en gammal äppelvagga för att mosa äpplena i.

applemosare

Lite extra roligt att pyssla med när man vet att farmor använde exakt samma för en herrans massa år sen. Men det går så klart minst lika bra med passertillsatsen i en hushållsassistent eller någon annan fiffig lösning.

Tips:
– Äppelmos är gott att smaksätta med exempelvis lite äppelcidervinäger, kanel, vanilj, calvados eller kanske lite citronskal. Våga experimentera lite!
– Har man ingen passertillsats eller liknande metod så skalar man äpplena innan man ger sig i kast med receptet nedan. Sen kan man mosa dem med en potatisstöt i en kastrull.

 

Äppelmos
Tid: 1 timme  

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Placera ett smörgåspapper i botten av en djup plåt eller ugnsfast form.
 3. Skölj äpplena noggrant och klyfta dem. Medelstora bitar är att föredra. Ta bort alla mörka och stötta bitar.
 4. Rör ut 2 krm askorbinsyra i 2 liter vatten och lägg i äppelbitarna i vattnet. Det gör att de inte mörknar i ugnen.
 5. Lägg äppelbitarna på plåten så att de täcker, det gör inget om de ligger lite ovanpå varandra. Strö över några nypor strösocker.
 6. Placera ett smörgåspapper ovanpå och tryck ihop kanterna så att de sluter någorlunda tätt. Ställ in i ugnen.
 7. Efter cirka 20 minuter är de väldigt mosiga och trycker man på dem med en träslev mosas de direkt. Ta då ut plåten och häll ner i passertillsatsen på hushållsassistenten. Mät mängden mos som du har efter att allt passerats.
 8. Häll moset i en kastrull och hetta upp på svag värme. Rör hela tiden med en träslev så det inte bränner fast i botten.
 9. Skopa upp lite av moset och rör ut askorbinsyran i. Blanda sen ut med resten av moset.
 10. Ha i sockret och rör tills det är helt löst. Hetta upp till precis under kokpunkt.
 11. Antingen låter man den vara naturell eller så tillsätter man äppelcidervinäger (2 tsk per 1000 g fruktmos), kanel (1 krm per 1000 g fruktmos), citron (skalet från en halv citron per 1000 g fruktmos) eller vanilj (1 vaniljstång per 1000 g fruktmos).
 12. Häll direkt upp på väl rengjorda burkar och vänd upp och ner på dem. Då dödas eventuella bakterier som sitter i locket.
 13. Konservera burkarna, frys in eller låt dem vara som de är (moset kommer klara sig länge tack vare att de ligger i täta, rena burkar)