slow cooker electrolux

Comfort food när hösten kommer farande

Det kanske låter som en klyscha, men när hösten kommer och det äntligen börjar visas lite bra fotboll på TV är det få saker som slår en riktigt långkokt chili som man äter med lite enkla tillbehör och en kall öl.

Alla har sitt eget sätt att göra en chili på och min version är något barnvänligare än andras (för jag vet att sexåringen kommer att provsmaka när jag tittar bort och då är det dumt att behöva krishantera bara för att man varit hetsig med chilin), faktiskt ganska söt och har en djup köttsmak.

Grunden är att ta en billig bit kött, skära den i grova bitar och ge lite stekyta. Sen får det koka med lök, tomater, chili, socker och öl i massor tills det blir som en tjock smet. Den slevar man upp på valfritt bröd, toppar med lite tillbehör och äter sen med ett leende.

Tro mig – det är ingen mat man äter på första daten. Det spelar ingen roll hur försiktig man är, det blir kaos ändå. Bästa tillbehöret är en hög servetter nära till hands.

Tidigare har jag stått i timmar och rört i grytan för att den ska rätt smak samtidigt som köttet kokas mjukt. Sen testade jag att köra det i slow cookern istället och livet blev helt plötsligt lite enklare. Nu äter vi det istället för tacos så ofta vi kan och det som inte går åt på kvällen är suveränt att packa ner som matlåda.

Faktum är att den nästan smakar bättre dagen efter.

Några saker som är goda att servera till chilin:
– Gräddfil
– Tortillachips
– Sallad med tomat, lök, koriander, olja och vinäger
– Hemgjord guacamole

Tips:
 – Man kan ha i bara 1 flaska öl. Nackdelen är att den inte får fullt så mycket smak då. Bättre att sjuda bort vätska mot slutet och maximera smaken.

 

Chili
Tid: 6 timmar  

  1. Skär köttet i bitar stora som vindruvor. Fräs på dem i het olja, lite åt gången. Bara så de får lite yta med en massa god smak. Ställ åt sidan.
  2. Hacka löken och fräs i lite olja. Inte mer än att den blir glansig. Ha sen i den finhackade vitlöken, chilin och kryddorna och låt det fräsa någon minut.
  3. Ha ner köttet och grönsakerna i slow cookern.
  4. Tillsätt burktomater och tomatpuré.
  5. Ta en träslev och rör ända ner i botten på grytan så allt blandas ordentligt.
  6. Häll i ölen.
  7. Sätt på medelläge och kör den 6-8 timmar.
  8. En halvtimme innan servering tar man av locket och ökar till hög. Håll koll på den och rör lite då och då. Poängen är att bli av med så pass mycket vätska att den blir grötig.
  9. Rör ner citronskalet och sockret.
  10. Servera.

Det finstilta: Jag får betalt för att skriva det här receptet men jag har helt styrt vad det är för recept som jag kommer publicera och när. Bakgrunden är att jag gillar Electrolux slowcooker och hade jag inte gjort det hade jag inte gjort några recept. Svårare än så är det inte, men nu vet ni.