slow cooker electrolux

Men varför äter jag inte det här oftare?

Fläsklägg är kanske något av det bästa som man kan göra för väldigt lite pengar. Det är också ett fantastiskt sätt att ta till vara på en styckningsdetalj som ofta faller i glömska och liksom inte ges den respekt den förtjänar.

För i runda slängar 50 kr får man tillräckligt för en familj på 4 personer och det enda man egentligen behöver addera är tid. För det är det som är hemligheten – läggen ska sjuda på låg temperatur under lång tid. Det är då de blir så möra att de faller sönder och smakerna verkligen blommar ut.

Man kan så klart lägga dem i en kastrull och ställa på spisen ett antal timmar men då är dels risken att de börjar koka och därmed kokar sönder, eller att temperaturen sjunker och det inte händer något alls med dem.

Jag håller på att ta fram recept för Electrolux nya slow cooker (du hittar alla recept för slow cooker här) och insåg att fläskläggen är som gjorda för att ligga i grytan och gosa en massa timmar. Jag gjorde som vanligt och lade på locket, gick till jobbet och kom hem till färdig middag. Det enda som behövde hanteras var att koka rotmoset. Kan man leva med.

En annan sån där oslagbar fördel med en slow cooker är att om man ställer timern på 10 timmar och inte hinner hem innan den är klar så varmhåller den maten i ytterligare 12 timmar. Inget skäl att gå Grand Theft Auto på medtrafikanterna med andra ord.

Det här receptet räcker till 4 personer och kan till och med bli lite matlåda. Har du ingen slow cooker låter du läggen sjuda i en gryta försiktigt minst två timmar eller tills köttet lossnar från benen.

Det borde kanske varit en bild på själva maträtten men det uppstod ett litet problem – vi åt upp allt innan jag kom ihåg att dokumentera. Här är dock en bild från när de låg i grytan, fotograferat med mobilen som envisades med att imma igen så fort jag tog av locket på grytan.

Tips:
– Köper du orimmade lägg bör man rimma dem först för att de ska få smak. Här är ett bra sätt att rimma dem på. Som Uppsala-bo har man ynnesten att kunna köpa lokalproducerade fläsklägg av Andersson & Tillman som är rimmade. Det tackar vi för.
– Jag är ganska försiktig med olika smaker när jag tillreder dem. Men vill du så peta i lite mer rotfrukter.
– Våga göra eget rotmos nu. Vill du ha det rödare har du i mer morötter och vill du säkerställa att barnen äter av det ökar du mängden potatis.
– Tycker du det känns skumt att ha i skyn från koket i moset? Jag vet att somliga gör det och det är också OK. Koka då rotmoset i lite svag grönsaksbuljong istället.

 

Fläsklägg med rotmos
Tid: 10 timmar  

 1. Lägg läggen (ehrm…) i slow cookern och häll på så mycket vatten att de täcks till cirka 3/4.
 2. Skala och klyfta löken. Tillsätt den, pepparkornen och lagerbladet och lägg på locket.
 3. Sätt timern på hög och 10 timmar.
 4. När läggen börjar bli klara är det dags för rotmoset. Skala och skär kålroten i grova tärningar. Gör samma sak med morötterna.
 5. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Jag brukar ta hälften vatten och hälften sky från lägg-koket. Då blir det extra mycket smak på moset.
 6. Koka cirka 25-30 minuter.
 7. Skala potatisarna och skär i grova tärningar. Tillsätt dem till rotfrukterna. Koka ytterligare 15-20 minuter.
 8. Känn med en gaffel så allt går att mosa men inte är helt sönderkokt. Sila av kokvätskan och spara den.
 9. Mosa rotfrukterna med en stomp eller i en potatispress. Jag gillar när det finns lite bitar kvar i den och vill inte ha ett helt slätt mos. Den ska liksom ha lite texturskillnader.
 10. Späd med kokvätskan och ha gärna i lite extra av lägg-spadet för ännu mera smak.
 11. Rör i en klick smör och smaka av med vitpeppar och salt.
 12. Servera direkt tillsammans med läggen och en god, grov och stark senap.