Appelkaka recept

Lysande kaka att frysa in och ha redo vid behov

När jag var liten bakade mamma ofta kakor i långpanna, skar upp i rutor och fryste in i burkar. För henne var det perfekt om det skulle dyka upp någon form av besök som förtjänade kaffe med dopp. För mig och pappa var det perfekt eftersom det underlättade när vi var på kak-jakt i frysen. Det har hänt att jag inte orkat vänta på att de skulle tina och helt enkelt ätit dem halvfrysta. Nöden har ingen lag.

De här kakorna fyller samma funktion. Vi pratar en saftig kaka med en massa smak från kardemumma, vanilj och äpplen. Till det har jag adderat brynt smör som gör dem lite rundare och nötigare.

Jag använder de äpplen som finns till buds och i filmen som jag gjorde tog jag hjälp av mina vänner Åkerö och Ingrid Marie.

Kakan går jättefort att göra, det blir mycket och jag har inte träffat på någon än som inte äter upp minsta smula.

Vill man servera den som en dessert skär man upp den medan den fortfarande är ljummen och serverar med lite vispad grädde eller vaniljsås.

Tips:
– Riv i lite citronskal i smeten för en friskare smak.
– Riv ner mandelmassa i smeten för en lite tyngre kaka. Cirka 150 g är lagom tycker jag, men det är högst personligt hur man vill ha den. Testa dig fram!
– Ingen kardemumma hemma? Det är inte hela världen. Den blir godare med men funkar även utan. Se bara till att inte använda färdigmald!
– Kan man ha på persikoklyftor istället? Absolut! Men skippa då kardemumman samt att rulla dem i kanel.

 

Äppelkaka i långpanna
Tid: 1 timme  

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn smöret och låt det svalna (så här bryner man smör).
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Knäck äggen i en skål, tillsätt 310 g socker och vispa riktigt fluffigt.
  5. Häll mjölblandningen i äggvispet. Rör med en slickepott till en ganska trög smet.
  6. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet samt den nymortlade kardemumman i smeten.
  7. Häll i 2 dl av det brynta smöret (se till att få med de bruna partiklarna för extra smak) samt mjölken.
  8. Rör smeten slät.
  9. Täck en plåt med bakplåtspapper. Häll på smeten och bred ut den jämnt med en slickepott. Det är inte supernoga att det blir exakt eftersom den jämnar till sig när den gräddas.
  10. Skala och klyfta äpplena.
  11. Häll kanel och det återstående sockret i en skål. Rör om så det blandas.
  12. Lägg äppelklyftorna i kanelsockret och rör om så klyftorna täcks med ett lager.
  13. Sprid ut äppelbitarna ovanpå kakan och tryck till dem lite.
  14. Grädda cirka 25 minuter. Kakan är klar när den inte är kladdig. Håll koll på mitten av plåten eftersom det är det ställe där den blir klar sist. Stick med en tandpetare och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar. Den stelnar till en aning efter att man tagit ut den tack vare värmen i plåten.
  15. Ta ut och låt svalna. Skär upp.