• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Saftig äppelkaka med brynt smör

oktober 13, 2014 by Johan Hedberg 1 Comment

Appelkaka recept

Lysande kaka att frysa in och ha redo vid behov

När jag var liten bakade mamma ofta kakor i långpanna, skar upp i rutor och fryste in i burkar. För henne var det perfekt om det skulle dyka upp någon form av besök som förtjänade kaffe med dopp. För mig och pappa var det perfekt eftersom det underlättade när vi var på kak-jakt i frysen. Det har hänt att jag inte orkat vänta på att de skulle tina och helt enkelt ätit dem halvfrysta. Nöden har ingen lag.

De här kakorna fyller samma funktion. Vi pratar en saftig kaka med en massa smak från kardemumma, vanilj och äpplen. Till det har jag adderat brynt smör som gör dem lite rundare och nötigare.

Jag använder de äpplen som finns till buds och i filmen som jag gjorde tog jag hjälp av mina vänner Åkerö och Ingrid Marie.

Kakan går jättefort att göra, det blir mycket och jag har inte träffat på någon än som inte äter upp minsta smula.

Vill man servera den som en dessert skär man upp den medan den fortfarande är ljummen och serverar med lite vispad grädde eller vaniljsås.

Tips:
– Riv i lite citronskal i smeten för en friskare smak.
– Riv ner mandelmassa i smeten för en lite tyngre kaka. Cirka 150 g är lagom tycker jag, men det är högst personligt hur man vill ha den. Testa dig fram!
– Ingen kardemumma hemma? Det är inte hela världen. Den blir godare med men funkar även utan. Se bara till att inte använda färdigmald!
– Kan man ha på persikoklyftor istället? Absolut! Men skippa då kardemumman samt att rulla dem i kanel.

 

Äppelkaka i långpanna
Tid: 1 timme  

  • 300 g smör
  • 360 g (6 dl) vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 310 g (3.5 dl) + 90 g (1 dl) strösocker
  • 2 tsk kardemumma (nymortlad!)
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 2 dl mjölk
  • 8-9 äpplen
  • 5 tsk kanel
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Bryn smöret och låt det svalna (så här bryner man smör).
  3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  4. Knäck äggen i en skål, tillsätt 310 g socker och vispa riktigt fluffigt.
  5. Häll mjölblandningen i äggvispet. Rör med en slickepott till en ganska trög smet.
  6. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i skrapet samt den nymortlade kardemumman i smeten.
  7. Häll i 2 dl av det brynta smöret (se till att få med de bruna partiklarna för extra smak) samt mjölken.
  8. Rör smeten slät.
  9. Täck en plåt med bakplåtspapper. Häll på smeten och bred ut den jämnt med en slickepott. Det är inte supernoga att det blir exakt eftersom den jämnar till sig när den gräddas.
  10. Skala och klyfta äpplena.
  11. Häll kanel och det återstående sockret i en skål. Rör om så det blandas.
  12. Lägg äppelklyftorna i kanelsockret och rör om så klyftorna täcks med ett lager.
  13. Sprid ut äppelbitarna ovanpå kakan och tryck till dem lite.
  14. Grädda cirka 25 minuter. Kakan är klar när den inte är kladdig. Håll koll på mitten av plåten eftersom det är det ställe där den blir klar sist. Stick med en tandpetare och kommer den upp utan smet på sig är kakan klar. Den stelnar till en aning efter att man tagit ut den tack vare värmen i plåten.
  15. Ta ut och låt svalna. Skär upp.

 

 

Filed Under: Äpplen, Finfika, Från ugnen Tagged With: äppelkaka, äpplen, brynt smör, kanel, kardemumma, långpanna, recept

Previous Post: « Fläsklägg – 10 timmar i slow cookern
Next Post: Ekologisk och Fair Trade vaniljstång från Madagaskar »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme