Choklad milkshake recept

Enkelt att lyckas med så länge man håller sig till spelreglerna.

Att göra en riktigt bra choklad milkshake är verkligen inte svårt, men det är lätt att man följer ett recept som leder in på villospår och inte ger ett ultimat resultat. Jag har spenderat några dagar den här veckan med att hitta den där optimala kombon och här är vad jag har kommit fram till:

Använd alltid en bra choklad.
Chokladen är den mest framträdande smaksättningen i milkshaken och om den inte är på topp så blir inget annat heller det. Jag föredrar Valrhona Manjari (64%) eller Guanaja (70%). Det funkar även med Lindt Excellence (70%) men den är fortfarande divisioner under riktig premiumchoklad. Våga testa att köpa en riktigt, riktigt bra choklad en gång så kommer du garanterat att märka skillnaden.

Köp inte en dålig vaniljglass.
Visst, det bästa är att göra en egen vaniljglass med bara ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljstång. Men i ärlighetens namn så förstår jag om man inte riktigt pallar att vänta den tid det tar när man verkligen, verkligen, verkligen vill ha en milkshake.
Självklart får man köpa glass i butiken, men välj då inte en som är dålig bara för att spara 5-6 kronor. En bra vaniljglass innehåller grädde, äkta vanilj och är ganska kompakt. En dålig vaniljglass kompenserar bristen på grädde med vegetabilisk olja (palmolja, vilket är så oerhört dåligt på alla sätt och vis), har tryckt in en massa luft i glassen för att öka volymen och innehåller aldrig riktig vanilj.
Självklart är det bra och coolt att handla av småskaliga producenter men står man där i sin lokala ICA kan man gott köpa GB Glace Gräddglass Klassisk Vanilj eller SIA Vanilj.

Ha aldrig i is i shaken.
Vi är ute efter att skapa en riktigt tjock och fin milkshake. Att då ha i is ger bara en massa oönskat vatten som förstör konsistensen. Is funkar i en slush, inte i en shake.

Använd 3%-ig mjölk.
Så du tänkte köra med lättmjölk för att göra det mindre onyttigt? Helt fel. Precis som i punkten ovan vill vi minimera mängden vätska och maximera konsistensen. Ju tjockare mjölk desto bättre. Fettet är viktigt för texturen.

Ha i mer glass och mindre vätska.
En del recept har i 1 del glass och 2 delar mjölk. Det är rena helgerånet. Då får man en lös sörja. Grundregeln är – kan man dricka den med tunna sugrör är den inte tjock nog.

Jag gjorde en film som visar hur man gör:

 

Choklad milkshake
Tid: 10 minuter  

  1. Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
  2. Hetta upp mjölken så den sjuder men inte kokar.
  3. Slå mjölken över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  4. Låt mjölken svalna helt, gärna på ett isbad.
  5. Häll glass och mjölk i en blender eller kör med en stavmixer.
  6. Kör till tjock och slät konsistens.
  7. Klicka på lite vispgrädde och pudra över kakao.
  8. Stick ner ett riktigt tjockt sugrör. Servera direkt.