• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Världens bästa choklad milkshake – så här gör du den

oktober 17, 2014 by Johan Hedberg 2 Comments

Choklad milkshake recept

Enkelt att lyckas med så länge man håller sig till spelreglerna.

Att göra en riktigt bra choklad milkshake är verkligen inte svårt, men det är lätt att man följer ett recept som leder in på villospår och inte ger ett ultimat resultat. Jag har spenderat några dagar den här veckan med att hitta den där optimala kombon och här är vad jag har kommit fram till:

Använd alltid en bra choklad.
Chokladen är den mest framträdande smaksättningen i milkshaken och om den inte är på topp så blir inget annat heller det. Jag föredrar Valrhona Manjari (64%) eller Guanaja (70%). Det funkar även med Lindt Excellence (70%) men den är fortfarande divisioner under riktig premiumchoklad. Våga testa att köpa en riktigt, riktigt bra choklad en gång så kommer du garanterat att märka skillnaden.

Köp inte en dålig vaniljglass.
Visst, det bästa är att göra en egen vaniljglass med bara ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljstång. Men i ärlighetens namn så förstår jag om man inte riktigt pallar att vänta den tid det tar när man verkligen, verkligen, verkligen vill ha en milkshake.
Självklart får man köpa glass i butiken, men välj då inte en som är dålig bara för att spara 5-6 kronor. En bra vaniljglass innehåller grädde, äkta vanilj och är ganska kompakt. En dålig vaniljglass kompenserar bristen på grädde med vegetabilisk olja (palmolja, vilket är så oerhört dåligt på alla sätt och vis), har tryckt in en massa luft i glassen för att öka volymen och innehåller aldrig riktig vanilj.
Självklart är det bra och coolt att handla av småskaliga producenter men står man där i sin lokala ICA kan man gott köpa GB Glace Gräddglass Klassisk Vanilj eller SIA Vanilj.

Ha aldrig i is i shaken.
Vi är ute efter att skapa en riktigt tjock och fin milkshake. Att då ha i is ger bara en massa oönskat vatten som förstör konsistensen. Is funkar i en slush, inte i en shake.

Använd 3%-ig mjölk.
Så du tänkte köra med lättmjölk för att göra det mindre onyttigt? Helt fel. Precis som i punkten ovan vill vi minimera mängden vätska och maximera konsistensen. Ju tjockare mjölk desto bättre. Fettet är viktigt för texturen.

Ha i mer glass och mindre vätska.
En del recept har i 1 del glass och 2 delar mjölk. Det är rena helgerånet. Då får man en lös sörja. Grundregeln är – kan man dricka den med tunna sugrör är den inte tjock nog.

Jag gjorde en film som visar hur man gör:

 

Choklad milkshake
Tid: 10 minuter  

  • 150 g choklad
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 500 g / 1 liter vaniljglass
  • Vispgrädde
  • Lite kakao
  1. Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
  2. Hetta upp mjölken så den sjuder men inte kokar.
  3. Slå mjölken över chokladen och rör tills all choklad har smält.
  4. Låt mjölken svalna helt, gärna på ett isbad.
  5. Häll glass och mjölk i en blender eller kör med en stavmixer.
  6. Kör till tjock och slät konsistens.
  7. Klicka på lite vispgrädde och pudra över kakao.
  8. Stick ner ett riktigt tjockt sugrör. Servera direkt.

 

 

Filed Under: Choklad Tagged With: choklad, milkshake, recept

Previous Post: « Ekologisk och Fair Trade vaniljstång från Madagaskar
Next Post: 5 tips för dig som ska använda saffran »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme