Nutella hemgjord recept

Hemgjord Nutella är vansinnigt beroendeframkallande.

Jag har inte alltid varit ett Nutella-fan. Visst, jag har uppskattat det och tyckt det varit gott, men inte så att jag längtat ihjäl mig efter det.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Masterpiece Collection Matberedare. Med en motor på 1200 W och titankniv är den ett oslagbart verktyg i köket. Läs mer om Masterpiece Collection EFP9300 här.

Fram tills för sju år, tre månader och en halv vecka sen då några vänner bjöd över oss på en brunch som skulle sätta sina spår. På bordet stod nämligen en burk Nutella och nybakade, lättrostade scones. Tack och godnatt. Jag åt tills det nästan blev pinsamt.

Sen dess har jag insett att Nutella går att ha till det mesta. Vi hade det till exempel på salta Tuc-Tucs för ett tag sen. Det spårade också ur.

På pannkakor är det så klart ljuvligt, i en glass nästan farligt, på toast himmelskt och i en croissant nästan fnitterframkallande.

Samtidigt är Nutella en produkt fullproppad med palmolja. Samtidigt, vad är fullkomligt nuförtiden? Jo, det skulle vara den hemgjorda varianten.

För många gånger när det är saker som man ’kan göra själv’ innebär det ’inte fullt lika gott som den köpta’. I Nutella-fallet är det tvärtom. Det här är en division högre än du är van vid. Det här är nötspreadens VIP-loge. Det här är champagnen när alla andra sitter med ett glas ljummen cava.

Plocka fram nötter, choklad, honung och en matberedare så kör vi.

Men först, titta på filmen som visar hur du ska göra:

 

Tips:
– Använd gärna ekologiska hasselnötter. Bland annat Kung Markatta ser till att de finns tillgängliga i de flesta större butiker.
– Vill du ha den lite lösare? Tillsätt några matskedar rapsolja samtidigt med chokladen. Den kanske upplevs som väldigt lös då men blir tjockare när den svalnat.
– Ha i skrapet från en halv vaniljstång som omväxling. Supergott! (Vaniljstång kan du köpa här)
– Jag kör med Valrhonas Jivari som är en fantastisk mjölkchoklad, milsvida från Marabous. Vill du köpa den till lite bättre pris än i butikerna så säljer jag den här.
– Fick ett tips från någon som hade tänkt till: Testa att byta ut honungen mot kondenserad mjölk.

 

Nutella
Tid: 30 minuter  

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Smält chokladen på ett vattenbad och ställ åt sidan så den svalnar.
 3. Häll nötterna i en form och ställ in i ugnen. Rör om lite då och då så de rostas jämnt. Det är bra om de inte ligger på varandra utan att det bara är ett lager.
 4. Efter 15-20 minuter börjar de få färg, det luktar rostade nötter och skalen börjar lossna.
 5. Ta ut nötterna och låt svalna några minuter.
 6. Lägg dem därefter i en kökshandduk (kanske inte alla på en gång) och gnugga dem ordentligt mot varandra. Öppna upp handduken och se hur fantastiskt enkelt det är att få bort skalen. Om det är lite skal kvar är det inte hela världen.
 7. Häll ner nötterna i matberedaren och kör igång den. Först blir de finhackade och sen tror man att det inte händer så mycket mer. Men efter ett par minuter börjar de släppa ifrån sig oljan och då förvandlas allt till en lös nötmassa.
 8. Skrapa ner det som sitter på kanterna med en slickepott och kör lite till.
 9. Häll i den smälta chokladen och honungen.
 10. Kör 20-30 sekunder så allt blandas. Smaka av.
 11. Ha i en nypa salt, rör om och sen är det klart.
 12. Häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur upp till en månad (inte för att den kommer räcka så länge…)