• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Hemgjord nutella – så oerhört fantastiskt

oktober 29, 2014 by Johan Hedberg 17 Comments

Nutella hemgjord recept

Hemgjord Nutella är vansinnigt beroendeframkallande.

Jag har inte alltid varit ett Nutella-fan. Visst, jag har uppskattat det och tyckt det varit gott, men inte så att jag längtat ihjäl mig efter det.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Masterpiece Collection Matberedare. Med en motor på 1200 W och titankniv är den ett oslagbart verktyg i köket. Läs mer om Masterpiece Collection EFP9300 här.

Fram tills för sju år, tre månader och en halv vecka sen då några vänner bjöd över oss på en brunch som skulle sätta sina spår. På bordet stod nämligen en burk Nutella och nybakade, lättrostade scones. Tack och godnatt. Jag åt tills det nästan blev pinsamt.

Sen dess har jag insett att Nutella går att ha till det mesta. Vi hade det till exempel på salta Tuc-Tucs för ett tag sen. Det spårade också ur.

På pannkakor är det så klart ljuvligt, i en glass nästan farligt, på toast himmelskt och i en croissant nästan fnitterframkallande.

Samtidigt är Nutella en produkt fullproppad med palmolja. Samtidigt, vad är fullkomligt nuförtiden? Jo, det skulle vara den hemgjorda varianten.

För många gånger när det är saker som man ’kan göra själv’ innebär det ’inte fullt lika gott som den köpta’. I Nutella-fallet är det tvärtom. Det här är en division högre än du är van vid. Det här är nötspreadens VIP-loge. Det här är champagnen när alla andra sitter med ett glas ljummen cava.

Plocka fram nötter, choklad, honung och en matberedare så kör vi.

Men först, titta på filmen som visar hur du ska göra:

 

Tips:
– Använd gärna ekologiska hasselnötter. Bland annat Kung Markatta ser till att de finns tillgängliga i de flesta större butiker.
– Vill du ha den lite lösare? Tillsätt några matskedar rapsolja samtidigt med chokladen. Den kanske upplevs som väldigt lös då men blir tjockare när den svalnat.
– Ha i skrapet från en halv vaniljstång som omväxling. Supergott! (Vaniljstång kan du köpa här)
– Jag kör med Valrhonas Jivari som är en fantastisk mjölkchoklad, milsvida från Marabous. Vill du köpa den till lite bättre pris än i butikerna så säljer jag den här.
– Fick ett tips från någon som hade tänkt till: Testa att byta ut honungen mot kondenserad mjölk.

 

Nutella
Tid: 30 minuter  

  • 400 g hasselnötter
  • 250 g mjölkchoklad
  • 0.5 dl honung
  • 1 nypa salt
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen på ett vattenbad och ställ åt sidan så den svalnar.
  3. Häll nötterna i en form och ställ in i ugnen. Rör om lite då och då så de rostas jämnt. Det är bra om de inte ligger på varandra utan att det bara är ett lager.
  4. Efter 15-20 minuter börjar de få färg, det luktar rostade nötter och skalen börjar lossna.
  5. Ta ut nötterna och låt svalna några minuter.
  6. Lägg dem därefter i en kökshandduk (kanske inte alla på en gång) och gnugga dem ordentligt mot varandra. Öppna upp handduken och se hur fantastiskt enkelt det är att få bort skalen. Om det är lite skal kvar är det inte hela världen.
  7. Häll ner nötterna i matberedaren och kör igång den. Först blir de finhackade och sen tror man att det inte händer så mycket mer. Men efter ett par minuter börjar de släppa ifrån sig oljan och då förvandlas allt till en lös nötmassa.
  8. Skrapa ner det som sitter på kanterna med en slickepott och kör lite till.
  9. Häll i den smälta chokladen och honungen.
  10. Kör 20-30 sekunder så allt blandas. Smaka av.
  11. Ha i en nypa salt, rör om och sen är det klart.
  12. Häll upp i en burk och förvara i rumstemperatur upp till en månad (inte för att den kommer räcka så länge…)

 

Filed Under: Choklad, Fyllning och creme Tagged With: choklad, hasselnötter, nutella, recept

Previous Post: « Kladdkaka – så får du den perfekt
Next Post: Saftiga lussekatter – det enda recept på lussebullar du behöver »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme