Krishantering rund

 

Förberedelser är vägen till överlevnad

Hösten har visat oss att även om vi idag lever i en förhållandevis trygg och skyddad del av världen kan säkerhetsläget snabbt förändras. Samtidigt som behoven av att rusta upp Försvaret kommit upp på dagordningen blir allt fler civila medvetna om vikten av att vara förberedd på en krissituation.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux Assistent. Med fler färger, många tillbehör och en motor på 1.000W är den en suverän hjälpreda i köket och uppskattad julklapp. Läs mer om Electrolux Assistent EKM4000 här.

Det behöver så klart inte vara krig vi talar om utan något som skakar om samhället tillräckligt mycket för att slå ut de livsviktiga strukturer vi blivit så beroende av. Ett större strömavbrott under några dagar får enorma följdverkningar, framför allt under de kalla månaderna.

Som privatperson bör man göra vad som är möjligt för att inte ytterligare belasta samhällets funktioner. Har man beredskap att klara sin egen situation betyder det att resurserna kan användas till bättre behövande och det kan till och med vara så att man just genom att vara förberedd även kan hjälpa andra.

Disclaimer: Det här är min lista och inte på något sätt en formell rekommendation. Har du åsikter om den och tips på vad som bör ändras är jag tacksam för alla kommentarer.

Det finns mängder med bra tips och sidor att för att läsa på om vilken utrustning man ska satsa på. Ett par exempel är:
Din Säkerhet
Swedish Survivalist

Det jag tänkte ta upp i det här inlägget är vad man ska ha redo i mat- och dryckesväg.

Förvara provianten i ett skåp i källaren, på vinden eller uppe på hyllan i en garderob. Tänk på att packa allt i låda eller väska som är lätt att ta med, stryktålig och hyfsat vattentät. Själv använder jag israeliska Chimidan för all utrustning. Tacksamma att packa, slitstarka och ju mer det är i dem desto bättre sitter de på ryggen.

Vätska:
– Vid mindre kriser där vattenförsörjningen påverkas brukar det snabbt placeras ut tankbilar. Då är det bra att ha ett par tomma dunkar att ta med.
– En vuxen människa behöver 2-3 liter vatten per dag. Köp hem ett gäng PET-flaskor med naturellt vatten eftersom de har längre hållbarhet än om du fyller flaskor själv med kranvatten.
– Ladda med några tetror juice. C-vitaminrika och fulla med fruktsocker. Komplettera med Capri Sonne som är lätta att packa ner i mindre ryggsäck eller jackfickor. Har alltid ett par av dem i bilen för oväntade situationer (även lågt blodsocker hos sexåringen under långfärd är en form av katastrof…).
– Om man får lite förberedelsetid och räknar med att kunna stanna i hemmet är WaterBOB ett klockrent sätt att lagra stor mängd vatten i badkaret. Går att köpa här
– Köp hem ett gäng LifeStraw. Efter att ha använts vid ett flera större katastrofer har den bevisat sin effektivitet. Kortfattat: Dra upp smutsigt vatten och få ut dricksvatten. Räcker en mindre evighet och kan köpas här.

Mat:
– Varm mat är både bra för kroppen och moralen. Satsa på ett smidigt och effektivt kök samt flera extra gasflaskor som snabbt kokar upp vatten.
– Blir du kvar i hemmet funkar konserverad mat riktigt bra. Köp hem det du verkligen tycker om. Tänk på att ha variation hemma så du inte tröttnar efter några dagar. Om du är lite händig är det enkelt att konservera maten själv.
– För att vara mer mobil är frystorkat det smidigaste. När det gäller färdiga måltider är min personliga favorit Real Turmat. Till skillnad från många andra är de riktigt goda och finns i flera varianter. Har varit en trogen vän under mången älgjakt.
– En låda 24H Meals innebär 13 dygnsransoner enligt Försvarets spec. Smidigt.
– Vad bör man alltid ha hemma? Pasta, ris, potatismospulver, kaffe (snabbkaffe!), pulvermjölk, smör (ghee håller i rumstemperatur), pålägg på tub som klarar sig i rumstemperatur, socker, torkat kött, torkad frukt, hårt bröd är några exempel. Komplettera med buljongtärningar, salt (gärna en multi-kryddburk) och små förpackningar ketchup.
– Har man mycket plats fyller man upp med nötter,

Lyx:
– Godis är inte bara energirikt, det är framför allt moralhöjande. Tänk nu för hela friden inte på att det ska vara nyttigt utan ha ett litet lager av sånt som du vet att hela familjen gillar. Erfarenheten har visat att det är bra även när det inte är kristider…
– Saft och läsk. Lång hållbarhet och bra för att bryta tristess.

Övrigt:
– Vad behöver barnen? Ha alltid ett extra lager blöjor, rengöringsartiklar och mat. Du kan klara dig ett par dagar utan mat, barn gör det inte.
– Hur diskar du? Klipp en tvättsvamp i mindre bitar, droppa över lite diskmedel, vacuumförpacka dem styckvis och vips har du ett smidigt system för att diska utrustningen.
– Vad äter du med utanför hemmet? Ladda upp med några Spork, ett par knivar som kan användas till flera syften och kärl som är smidiga att stuva.
– Kontanter är alltid bra eftersom det vid strömavbrott är omöjligt att ta ut pengar. Det kan verka hysteriskt men jag skulle rekommendera att gömma undan några Krugerrands av varierande storlek. Guld är en effektiv muta oavsett var mottagaren kommer från.
– Hur laddar du mobilen? Extrabatterier är bra även i vardagen.
– Hygien är viktigt. Ladda med tvål, alcogel och våtservetter.

Overkill:
– Köp ett Excalibur torkskåp och gör egen beef jerky. När man har tillräckligt mycket kött kan man sen passa på att torka svamp, göra fruktläder och grönkålschips.
– Sylt och inläggningar är extra uppskattat när maten riskerar att bli monoton.
– Saknar du ett bra projekt till sommaren? Gör en jordkällare. Snacka om lagringsmöjligheter.

Fler tips, tankar och idéer? Skriv en kommentar så kompletterar jag vartefter.