Kikarter butternut gryta recept

Gott, värmande och helt vegetariskt

För mig har vegetariska grytor länge varit liktydigt med ganska blaskiga saker utan alltför mycket djup. Jag har egentligen aldrig engagerat mig så mycket i vegetarisk matlagning eftersom jag är så oerhört förtjust i kött. Men samtidigt har jag inget emot det. Finns det som ett bra alternativ tar jag det gärna.

Den här månadens inlägg är sponsrade av Electrolux. Deras slowcooker ESC7400 används flitigt av mig och är perfekt för goda långkok. Du kan köpa den direkt på nätet om du följer den här länken.

Butternut squash är inte en squash utan tillhör pumpasläktet. Det är också den pumpa som är vanligast förekommande i våra svenska butiker. Prismässigt är det som med många andra grönsaker – dyrt är det inte.

Fördelen med butternuten (som jag hädanefter kommer kalla den) är att den passar till så väldigt mycket. Man kan steka den, koka den, grilla den och så vidare. Även om den sjudit i ett par timmar håller den sig fast och fin vilket gör den ännu tacksammare.

I dagens Aftonbladet är jag med på ett uppslag där vi pratar långkokande och då har jag bland annat bidragit med det här receptet.

En riktigt enkel gryta att svänga ihop, lägga i slowcookern eller ställa in i ugnen på svag värme några timmar. Oerhört smidigt, gott, mättande, billigt och på alla sätt väldigt bra.

Tips:
– Använd gärna Kung Markattas kokosmjölk. Det är den enda jag fått tag i som inte innehåller tillsatser och den är galet god.
– Det här är en perfekt rätt att ha som matlåda.
– Receptet kan dubblas utan problem.

 

Butternutgryta med kikärtor
Tid: 4 timmar 
Mängd: 4 portioner

 1. Skala och skär butternuten i stora tärningar.
 2. Hacka lök och vitlök grovt.
 3. Hetta upp en tjockbottnad gryta och slå i lite olja så botten täcks med tunt lager.
 4. Slå i curryn och låt den stekas försiktigt någon minut så smakerna kommer fram.
 5. Tillsätt löken och fräs tills den mjuknat något.
 6. Ha i butternuten och låt den brynas runt om. Salta en aning men ta det försiktigt.
 7. Tillsätt kokosmjölk, grönsaksbuljong och kikärtor.
 8. Skär tomaterna grovt (ta bort stammen!). Häll ner dem i grytan.
 9. Kör på låg eller medel i en slowcooker, 3-5 timmar. Alternativt sätt in i ugnen på 120 grader.
 10. Ta av locket 30 minuter innan servering medan den får fortsätta sjuda. På så sätt tjocknar grytan.
 11. Smaka av med salt och peppar.
 12. Servera som den är eller med lite ris. Grovhacka koriandern och servera vid sidan om (antingen älskar man koriander eller så står man inte ut med den).