Somliga saker ska vara som de alltid varit
Kollade du på Sveriges Mästerkock ikväll? Såg du när de gjorde caesarsallad?
Ett grymt bra program som alla tidigare säsonger och kul att se hur de lekte med olika varianter.
Enligt sägnen skapades mästerverket i Mexiko i början av 1900-talet som en improviserad rätt av rester. Kombinationerna visade sig vara något helt fantastiska och än idag är det en rätt som varje café eller restaurang med självaktning ska ha på menyn.
Krispiga krutonger och sallat med sältan från dressingen och djupet i osten. Det är ren magi.
Skeptisk till sardeller? Det är nu du tamejsjutton får bita ihop lite och helt enkelt acceptera faktum. Gör dressingen och smaka. Jag lovar du kommer ändra åsikt.
Kyckling och bacon är tillägg som vi förmodligen adderat för att få den mer mättande. Samma sak med baconet. Min personliga åsikt är att det lätt blir för mycket kött så väljer du att ha kyckling till – ha inte på en hel filé.
Tips:
– Riv inte parmesanen på ett vanligt rivjärn utan använd en potatisskalare så du får flagor.
– Använd helst gårdagens bröd. Pinfärskt bröd är för mjukt för att bli bra krutonger.
– Man kan ha i ett par droppar Worcestershiresås i dressingen menar vissa. Gillar du det så good for you! Låt inte andra bestämma över dina smaklökar.
– Knaperstek bacon och lägg ner i salladen för lite mer sälta och mättnad.
Caesarsallad
Tid: 15 minuter
Mängd: 4 portioner
- 2 små huvuden romansallat
- 2 äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 1/2 dl riven parmesan
- 5 sardeller
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 msk citronsaft
- 1 dl olivolja
- 1 dl rapsolja
- Salt & peppar
- 4 skivor vitt bröd
- Olivolja till krutongerna
- Parmesan
- Skölj sallaten och lägg på en ren diskhandduk att torka.
- Mosa ihop sardeller och vitlök till en smet. Mortel är bra att ha.
- Lägg smeten, ägg, senap, parmesan och vinäger i en mixer. Kör till en helt slät smet.
- Fortsätt mixa och droppa sakta i olivoljan. Det ska bli en slät och fin kräm men den ska inte skära sig. Ta det lugnt.
- När all olivolja är i gör du samma sak med rapsoljan.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Skär bort kanterna på brödskivorna. Skär dem i kuber eller riv i bitar.
- Hetta upp en stekpanna och ringla i rikligt med olivolja.
- Stek krutongerna så de får yta och lite färg men se upp så de inte bränns. De ska bli krispiga rakt igenom och absolut inte sega.
- Ta upp ur stekpannan och lägg på ett papper.
- Skär sallaten i mindre bitar. Lägg den i skål tillsammans med krutongerna och ringla över dressingen. Kör ner händerna och vänd runt allt flera gånger.
- Lägg upp på stora tallrikar eller i skålar. Hyvla över parmesan och avsluta med ett drag med pepparkvarnen.