• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Caesarsallad – recept med klassisk dressing

januari 14, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Caesarsallad recept

Somliga saker ska vara som de alltid varit

Kollade du på Sveriges Mästerkock ikväll? Såg du när de gjorde caesarsallad?
Ett grymt bra program som alla tidigare säsonger och kul att se hur de lekte med olika varianter.

Enligt sägnen skapades mästerverket i Mexiko i början av 1900-talet som en improviserad rätt av rester. Kombinationerna visade sig vara något helt fantastiska och än idag är det en rätt som varje café eller restaurang med självaktning ska ha på menyn.

Krispiga krutonger och sallat med sältan från dressingen och djupet i osten. Det är ren magi.

Skeptisk till sardeller? Det är nu du tamejsjutton får bita ihop lite och helt enkelt acceptera faktum. Gör dressingen och smaka. Jag lovar du kommer ändra åsikt.

Kyckling och bacon är tillägg som vi förmodligen adderat för att få den mer mättande. Samma sak med baconet. Min personliga åsikt är att det lätt blir för mycket kött så väljer du att ha kyckling till – ha inte på en hel filé.

Tips:
– Riv inte parmesanen på ett vanligt rivjärn utan använd en potatisskalare så du får flagor.
– Använd helst gårdagens bröd. Pinfärskt bröd är för mjukt för att bli bra krutonger.
– Man kan ha i ett par droppar Worcestershiresås i dressingen menar vissa. Gillar du det så good for you! Låt inte andra bestämma över dina smaklökar.
– Knaperstek bacon och lägg ner i salladen för lite mer sälta och mättnad.

Caesarsallad
Tid: 15 minuter 
Mängd: 4 portioner

  • 2 små huvuden romansallat
  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1/2 dl riven parmesan
  • 5 sardeller
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl rapsolja
  • Salt & peppar
  • 4 skivor vitt bröd
  • Olivolja till krutongerna
  • Parmesan
  1. Skölj sallaten och lägg på en ren diskhandduk att torka.
  2. Mosa ihop sardeller och vitlök till en smet. Mortel är bra att ha.
  3. Lägg smeten, ägg, senap, parmesan och vinäger i en mixer. Kör till en helt slät smet.
  4. Fortsätt mixa och droppa sakta i olivoljan. Det ska bli en slät och fin kräm men den ska inte skära sig. Ta det lugnt.
  5. När all olivolja är i gör du samma sak med rapsoljan.
  6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  7. Skär bort kanterna på brödskivorna. Skär dem i kuber eller riv i bitar.
  8. Hetta upp en stekpanna och ringla i rikligt med olivolja.
  9. Stek krutongerna så de får yta och lite färg men se upp så de inte bränns. De ska bli krispiga rakt igenom och absolut inte sega.
  10. Ta upp ur stekpannan och lägg på ett papper.
  11. Skär sallaten i mindre bitar. Lägg den i skål tillsammans med krutongerna och ringla över dressingen. Kör ner händerna och vänd runt allt flera gånger.
  12. Lägg upp på stora tallrikar eller i skålar. Hyvla över parmesan och avsluta med ett drag med pepparkvarnen.

 

Filed Under: Snabbt och gott Tagged With: caesarsallad, parmesan, recept

Previous Post: « Bearnaisesås – recept på riktigt god, hemgjord bea
Next Post: Elektrisk rensning med tillhörande soppa »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme