• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Köp den fula frukten!

mars 2, 2015 by Johan Hedberg 4 Comments

För annars går den till spillo

Det här var ju inte meningen att förvandlas till bloggen för pretentiösa hållbarhets-inlägg men efter att ha skrivit om att vi måste sluta noja oss om passerade bäst före-datum har jag fått upp ångan och då är det ju dumt att lägga av.

Vill du minska svinnet som uppstår i butikerna ska du göra tvärt emot vad dina instinkter säger åt dig. Du ska köpa den fula frukten.

Vad jag menar med det är att vi har sedan vi var smått matats med att köpa bananer som nästan är gröna, tomater som är stenhårda och perfekt skinande äpplen. Våra föräldrar var smarta rent ekonomiskt och ville maximera livslängden efter köpet. På den tiden (vi pratar för 30 år sen typ) var affärerna inte öppna dygnet runt och låg lite mer svårtillgängligt. Jag förstår deras resonemang.

Idag är situationen annorlunda och vi går och handlar så gott som dagligen. Då gör det inget om vi köper sånt om är perfekt moget.

I butikerna plockar man självklart bort det som inte överensstämmer med konsumenternas önskemål, medvetna eller omedvetna. Vi suckar högljutt när vi ser anställda rensa bort så gott som perfekt frukt men när det väl kommer till kritan så köper vi inte en banan som fått några små bruna prickar.

När jag var uppe i Sälen senast så hade personalen i en ICA-butik rensat bland grönsakerna. Men istället för att direkt köra ut vagnen på lagret och kasta allt så lät man den stå framme. Perfekt tillfälle att köpa några bananer som var tillräckligt välmogna som en god banankaka kräver, passionsfrukter som var så skrumpna att man nästan kunde dofta sötman och ett par meloner som var precis så mogna som de ska vara. Gott samvete fick man på köpet.

Din roll här är viktig! Se dig som din lokala butiks riddare och frukten som de hårt ansatta byborna som måste räddas. För den hårda sanningen är att om du inte kliver in och köper den fula frukten så kommer den slängas. Jag drömmer om den dag då tillräckligt många gör så här och handlaren istället för att kasta frukten ställer fram den med 1/2-priset lappar på. Alla skulle tjäna på det.

För den som hävdar att det inte funkar för då köper folk bara billig frukt är mitt svar – kolla vilken torgmarknad som helst där man har en egen avdelning med övermogen frukt.

Vi pratar inte halvruttna äpplen och nästan rinnande avokados. Jag menar heller inte att du ska offra dig och köpa den på gränsen till färdigkomposterade bananen. Du ska bara göra det bättre för dig själv och bättre för frukten.

Låt oss gå igenom det här med några konkreta exempel:
– Gurka:
Böjd gurka är godare än rak, det vet ju varenda en. För att gurka ska klara kraven för Klass 1 får den inte vara böjd (den blir nämligen svårare att packa då och transporterna blir dyrare) men om någon slinker igenom är det viktigt att den säljs så handlaren inte surnar ur och kastar den. Plus att om man säger till de i butiken att böjd gurka är godare kanske de börjar ta hem även Klass 2 (som ofta är billigare).

– Tomat: Orange tomat är omogen tomat. Hård tomat smakar bara lite, lite mer än vatten. Röd tomat som är lite mjuk är helt ljuvlig men alla tror den är dålig. Engagera dig lite och köp en god tomat som annars skulle kasseras.

– Sallad: Ser den lite hängig ut? Då åker den garanterat ut inom ett dygn. Köp, ta hem och lägg tjugo minuter i iskallt vatten och vips är den som ny?

– Passionsfrukt: Har den skrumpnat ihop till en större version av ett russin? Då är den mogen. Det låter som ett skämt, men man ska inte köpa annan passionsfrukt än den som liksom torkat ihop.

– Äpplen: Har de lite skavanker, lite små fläckar i skalet eller inte helt runda? Inget fel på dem och smaken är inte påverkad. Köp och rädda.

– Vitlök: Om det kommit upp gröna groddar ur den kan man antingen plantera dem i lite jord för att få goda skott att ha i salladen eller så delar man klyftorna och petar ut det gröna i mitten. Resten av vitlöken är hur god som helst.

– Melon: Har den blivit lite skrumpen? Då är den som allra sötast. Gäller framför allt galia-, honungs- och nätmelon.

 

Visste du förresten att mängder av frukt kasseras varje år av odlarna för att den inte är så perfekt som vi konsumenter kräver. Våra fantastiska svenska äppelodlingar riskerar på sikt att försvinna om vi inte lär oss köpa även den frukt som inte är helt bildbyrå-perfekt. Kom inte och skyll på handlarna – de vill inget annat än kunna erbjuda frukt med naturligt utseende. Ansvaret för förändring är ditt och mitt. Ingen annans.

Fler tips:
– Besök Bondens marknad och köp den fula frukten.

– Köp marmelad från Marmeladmakeriet som räddar frukt som annars skulle kasserats.

– Be din lokala handlare att låta den fula frukten vara kvar men med sänkt pris.

Har du några bra exempel på butiker eller andra initiativ som gör att mindre frukt och grönt slängs? Berätta för mig!

 

 

Filed Under: Nörderier Tagged With: frukt, hållbarhet, minska svinnet

Previous Post: « Sluta noja så förbannat kring bäst före-datum
Next Post: Donuts – recept på himmelska friterade munkar »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme