För annars går den till spillo

Det här var ju inte meningen att förvandlas till bloggen för pretentiösa hållbarhets-inlägg men efter att ha skrivit om att vi måste sluta noja oss om passerade bäst före-datum har jag fått upp ångan och då är det ju dumt att lägga av.

Vill du minska svinnet som uppstår i butikerna ska du göra tvärt emot vad dina instinkter säger åt dig. Du ska köpa den fula frukten.

Vad jag menar med det är att vi har sedan vi var smått matats med att köpa bananer som nästan är gröna, tomater som är stenhårda och perfekt skinande äpplen. Våra föräldrar var smarta rent ekonomiskt och ville maximera livslängden efter köpet. På den tiden (vi pratar för 30 år sen typ) var affärerna inte öppna dygnet runt och låg lite mer svårtillgängligt. Jag förstår deras resonemang.

Idag är situationen annorlunda och vi går och handlar så gott som dagligen. Då gör det inget om vi köper sånt om är perfekt moget.

I butikerna plockar man självklart bort det som inte överensstämmer med konsumenternas önskemål, medvetna eller omedvetna. Vi suckar högljutt när vi ser anställda rensa bort så gott som perfekt frukt men när det väl kommer till kritan så köper vi inte en banan som fått några små bruna prickar.

När jag var uppe i Sälen senast så hade personalen i en ICA-butik rensat bland grönsakerna. Men istället för att direkt köra ut vagnen på lagret och kasta allt så lät man den stå framme. Perfekt tillfälle att köpa några bananer som var tillräckligt välmogna som en god banankaka kräver, passionsfrukter som var så skrumpna att man nästan kunde dofta sötman och ett par meloner som var precis så mogna som de ska vara. Gott samvete fick man på köpet.

Din roll här är viktig! Se dig som din lokala butiks riddare och frukten som de hårt ansatta byborna som måste räddas. För den hårda sanningen är att om du inte kliver in och köper den fula frukten så kommer den slängas. Jag drömmer om den dag då tillräckligt många gör så här och handlaren istället för att kasta frukten ställer fram den med 1/2-priset lappar på. Alla skulle tjäna på det.

För den som hävdar att det inte funkar för då köper folk bara billig frukt är mitt svar – kolla vilken torgmarknad som helst där man har en egen avdelning med övermogen frukt.

Vi pratar inte halvruttna äpplen och nästan rinnande avokados. Jag menar heller inte att du ska offra dig och köpa den på gränsen till färdigkomposterade bananen. Du ska bara göra det bättre för dig själv och bättre för frukten.

Låt oss gå igenom det här med några konkreta exempel:
– Gurka:
Böjd gurka är godare än rak, det vet ju varenda en. För att gurka ska klara kraven för Klass 1 får den inte vara böjd (den blir nämligen svårare att packa då och transporterna blir dyrare) men om någon slinker igenom är det viktigt att den säljs så handlaren inte surnar ur och kastar den. Plus att om man säger till de i butiken att böjd gurka är godare kanske de börjar ta hem även Klass 2 (som ofta är billigare).

– Tomat: Orange tomat är omogen tomat. Hård tomat smakar bara lite, lite mer än vatten. Röd tomat som är lite mjuk är helt ljuvlig men alla tror den är dålig. Engagera dig lite och köp en god tomat som annars skulle kasseras.

– Sallad: Ser den lite hängig ut? Då åker den garanterat ut inom ett dygn. Köp, ta hem och lägg tjugo minuter i iskallt vatten och vips är den som ny?

– Passionsfrukt: Har den skrumpnat ihop till en större version av ett russin? Då är den mogen. Det låter som ett skämt, men man ska inte köpa annan passionsfrukt än den som liksom torkat ihop.

– Äpplen: Har de lite skavanker, lite små fläckar i skalet eller inte helt runda? Inget fel på dem och smaken är inte påverkad. Köp och rädda.

– Vitlök: Om det kommit upp gröna groddar ur den kan man antingen plantera dem i lite jord för att få goda skott att ha i salladen eller så delar man klyftorna och petar ut det gröna i mitten. Resten av vitlöken är hur god som helst.

– Melon: Har den blivit lite skrumpen? Då är den som allra sötast. Gäller framför allt galia-, honungs- och nätmelon.

 

Visste du förresten att mängder av frukt kasseras varje år av odlarna för att den inte är så perfekt som vi konsumenter kräver. Våra fantastiska svenska äppelodlingar riskerar på sikt att försvinna om vi inte lär oss köpa även den frukt som inte är helt bildbyrå-perfekt. Kom inte och skyll på handlarna – de vill inget annat än kunna erbjuda frukt med naturligt utseende. Ansvaret för förändring är ditt och mitt. Ingen annans.

Fler tips:
– Besök Bondens marknad och köp den fula frukten.

– Köp marmelad från Marmeladmakeriet som räddar frukt som annars skulle kasserats.

– Be din lokala handlare att låta den fula frukten vara kvar men med sänkt pris.

Har du några bra exempel på butiker eller andra initiativ som gör att mindre frukt och grönt slängs? Berätta för mig!