Är ägget dåligt? Så länge håller ägg

Hur vet man egentligen om äggen fortfarande är bra?

Det verkar som att ägg är något som verkligen engagerar folk. Hur länge klarar de sig efter bäst före-datum? Hur ska de förvaras? Hur länge står sig kokta ägg? Efter att jag hade skrivit om att vi måste sluta noja kring bäst före-datum var det flera som hörde av sig med frågor. Bland det som frågades mest kring var ägg. Därför tänkte jag att vi tar en ordentligt genomgång, en gång för alla.

Hur länge klarar sig ägg egentligen?
Generellt kan man säga att om man förvarar dem svalt, med spetsen nedåt så klarar de sig ett par månader efter bäst före-datumet. Knäck ägget och lukta. Luktar det inte illa är det fortfarande bra.

Men varför då så kort tid till bäst före-datumet?
Jo, saken är den att EU har satt gränsen 28 dagar från värpdatum för ägg. Skälet är att i de flesta länder förvarar man ägg i rumstemperatur (betydligt varmare än här uppe) och många har också problem med salmonella. Då är 28 dagar rimligt. I Sverige klarar de sig betydligt längre i rumstemperatur och ställer man in dem i kylen klarar de sig lätt ett par månader efter bäst före-datum.
Många är överens om att man förlänger hållbarhetstiden genom att förvara dem med spetsen neråt.
För den som vill läsa mer i ämnet har Konsumentföreningen Stockholm publicerat ett projektarbete om just äggs hållbarhet som du hittar här (pdf).

Hur känner man igen ett färskt ägg?
Låt oss börja med de ägg som fortfarande är inkapslade i skalet. Fyll en skål med vatten och lägg i ägget. Om det sjunker till botten är det färskt och om det flyter upp till ytan är det inte lika färskt, snarare gammalt. Om ägget reser sig upp men inte flyter upp till ytan är det runt en vecka sen det värptes.

Skälet till att det blir så här är att lite av ägget hela tiden dunstar bort genom skalet. Ju mer som dunstar desto större blir luftbubblan i ägget. När den blivit tillräckligt stor orkar den bära ägget upp mot ytan.

Om man knäcker ägget ser man direkt om det är färskt eller inte. Ett färskt äggs gula är spänstig och reser sig lite. Vitan ligger samlad runt och flyter inte iväg. Lite som på bilden ovan. Ett äldre ägg rinner ut betydligt mycket mer. Skillnaden är enorm när man väl börjar titta efter det.

Är gamla ägg farliga?
Njae. Dels har vi inte salmonella här i landet och dels så hinner de bli skämda innan de blir farliga. När de är skämda så luktar de illa. Det går inte att missta sig. Tro mig.

Hur länge står sig kokta ägg?
Om man kyler ner det inom ett par-tre timmar efter att det kokats klarar det sig minst en vecka i kylskåp. Jag vet att många slänger sina kokta ägg efter ett par dagar. Det är vansinne. Minst en vecka alltså, glöm inte det.

Några andra saker vi bör tänka på?
Ja, ägg tar lätt smak av saker runtomkring. En klassiker är att lägga en bit färsk tryffel tillsammans med råa ägg i en burk med tätslutande lock. Låt det stå tillsammans någon dag. Sen gör man omelett av äggen och får på så sätt en ljuvligt tryffelsmakande omelett eftersom tryffelaromerna tar sig igenom äggskalet.

Frågor på det?