Tydligen blev jag lite kär i jordärtskockor.

Jordärtskockor är kanske den mest bortglömda godsaken som kommer från vår svenska jord. Rotfrukter blir vi allt bättre på men av någon outgrundlig anledning så glömmer vi bort den där knotiga saken.

Vi ska inte gå in på hela det är så lätt att odla dem men faktum är att om man väl fått dem att trivas så sprider de sig som ogräs. Då kan man skörda dem ända tills tjälen slagit sina klor i marken. Lagra dem kan man göra länge om det sker på rätt sätt. Väl hemma bör de ligga i papperspåse i kylen och gärna användas inom kort.

Jag hade från början tänkt att skriva ett långt inlägg om hur fantastiskt det är med jordärtskockor men det kommer, det kommer. Låt oss istället börja med att göra ett par saker som är fantastiska just tack vare jordärtskockans deltagande.

Testa gärna att göra jordärtskockschips (kolla receptfilmen här). Goda att äta som de är och kalas till nästa projekt – en soppa på jordärtskockor. Den är krämig, den är full av smak, den är billig att göra och du svänger snabbt ihop den.

Soppan går självklart att frysa och kan med fördel tillagas en till två dagar innan den ska serveras. Den är också glutenfri, är enkelt att göra laktosfri och byter man ut kycklingbuljongen mot grönsaks-dito så är den även vegetarisk. Vill man inte ha i potatis så skippar man helt enkelt den. Soppan blir lite lösare i konsistensen men fortfarande väldigt god.

Jag gjorde en film som visar exakt hur enkelt det är att lyckas med den:

 

Jordärtskockssoppa
Tid: 1 timme 
Mängd: Cirka 1 liter

  1. Skala potatis och jordärtskockor. Skär i slantar eller bitar.
  2. Hacka lök och vitlök. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt löken och fräs försiktigt. Den ska inte få färg, bara bli mjuk och glansig.
  3. Häll på vinet och låt koka upp och sjuda lite. Häll i kycklingbuljongen.
  4. I med timjan och på med locket.
  5. Koka försiktigt tills potatis och jordärtskockor är mjuka.
  6. Häll allt i en blender eller kör slätt med en stavmixer.
  7. Tillsätt grädde, salt och peppar. Smaka hela tiden av.
  8. Mixa lite till. Värm på om det behövs och servera därefter.
  9. Lägg i några chips, droppa över lite olivolja och färgsätt gärna med exempelvis lite krasse.