Förrätt, del av buffé eller nattamat – alltid lika uppskattad

Det här att skriva ner ett recept på gubbröra är ungefär lika laddat som att skriva en antologi över sina ex-flickvänner. Hur diplomatisk man än är kan man räkna med att få en skopa ovett.

Alla har sin egen variant av gubbröra. Ska det vara ansjovis eller matjessill i den? Geggig eller inte? På kavring eller hårt bröd?

Så kan vi i den sanna konflikträdda andan jag försöker ha här enas om att det är OK hur man än gör den. Alla har olika smak och så länge man är glad och äter är det bra.

Med det sagt – en riktig gubbröra, enligt gammal fin tradition, görs på ansjovis, dill, gräslök och kokt ägg.

Jag vill gärna ha den lite matigare så jag lägger till kokt potatis. Köp en riktigt bra potatis. Engagera dig lite i det här och ta inte bara en mjölig tråksort. Finns det ingen färskpotatis siktar man på små, fina potatisar med tunt skal. Fasta och inte mosiga. Koka dem ytterst försiktigt och när det finns en liten kärna i mitten av potatisen drar man av kastrullen från spisen. När potatisen är genommjuk häller man av vattnet, låter potatisen svalna och skalar den därefter om så behövs.

Rödlöken behövs för att ge den lite fräschör, krisp och sting. Små rödlökar har lite trevligare smak, men på det stora hela är det inte hela världen vilken man väljer.

Vissa tycker att lite finskuret äpple ger behaglig sötma, men jag vill ha den mer fokuserad på sältan. Dock, har du möjlighet någon gång, testa att ha i några små kuber av ett sött äpple.

Godast tycker jag den är att servera på hårt bröd. Krispet från brödet är precis vad som behövs för att den inte ska kännas för stabbig. Kavring är gott det också, men får jag välja tar jag hårdbrödet. Det ska gärna vara ett hårt gräddat bröd från Dalarna i små runda kakor.

Känner man för att vara riktigt crazy har man i lite kapris i röran. Men var i så fall försiktig med spadet från ansjovisen eftersom det lätt blir lite för salt annars.

Somliga droppar på lite citron. Jag är inte den som ska kasta sten i glashus, men risken med citronen är att den gör det lite för fräscht. Alltså, man vill så klart inte servera en sunkig rätt men den ska smaka salt ansjovis, inte citronsorbet. Var försiktig om du använder det, är mitt tips.

Creme fraiche, majonnäs och annat guck är inget lagbrott att ha i. Däremot är det inget som ingår i min absolut bästa gubbröra. Vill man ha den lite krämigare kan man även testa att röra i en rå äggula.

Klassiska örter är dill och gräslök. Alla nickar i samförstånd. Men kan man inte variera sig? Klart man kan! Vad har du för örter i trädgårdslandet? Klipp i lite som du tror funkar. I värsta fall smakar det bara annorlunda. Men dill måste man ha i. Och gräslök.

Äggen bör kokas tills gulan är fast men gyllene. Jag lägger dem i kallt vatten och kokar upp det. När vattnet kokar sätter jag timern på 6 minuter (om jag inte är i Sälen där det krävs 7 minuter pga höjd över havet). När timern ringer sköljer jag dem i rikligt med kallt vatten och låter dem svalna. Perfekta.

Jag använder Grebbestads ansjovis. Varför? Gillar den helt enkelt. Kan inte uttala mig om hur den står sig mot andra eftersom jag inte ätit mig igenom hela marknaden (än) men kan utan problem stå inför en samlad skara kritiker och försvara mitt val.

Nu till min lilla tvist på det hela (ja, är jag inte matens M Night Shyamalan, så säg?) – jag har lite brynt smör över anrättningen innan den serveras. Det ger lite mer nötighet och rund smak vilket är förträffligt trevligt. Sältan blir liksom mer angenäm och aldrig påträngande. Innan du anhåller om att få mig kölhalad, ge det en chans.

Ett tips på vägen för glada gäster är att presentera det hela som just Gubbröra, men inte gå in på att man har i en massa spad från ansjovisen. Av någon anledning har folk lite svårt för ansjovis (kan bero på att den ser ut just som man tror att stora, döda akvariefiskar ser ut)

 

Gubbröra
Tid: 1 timme 
Mängd: 4 portioner

 1. Koka potatisen enligt instruktionerna ovan och låt den svalna tills den är ljummen.
 2. Koka äggen. Skala dem.
 3. Skär potatisen i mindre bitar.
 4. Finhacka löken. Blanda den med potatisen.
 5. Ta cirka 5 kvistar dill och 7-8 strån gräslök. Finhacka och strö över potatisen. Låt stå och dra 5-6 minuter.
 6. Skär ansjovisen i centimeterstora bitar. Tillsätt dem till potatisen.
 7. Häll på spadet. Ta gärna lite mindre först och tillsätt mer när allt är klart och du smakat av det.
 8. Skär äggen i ungefär lika grova bitar som potatisen. Vänd ner i resten av röran.
 9. Ta ett par rejäla drag med pepparkvarnen. Smaka av.
 10. Om det behövs mer sälta har man i mer spad eller lite salt.
 11. Bryn smöret. Smält det på värme lite högre än medelvärme. Vispa sakta i det och när det börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt häller man upp det i en mugg eller liten skål. Låt svalna en aning.
 12. Servera gubbröran på en bit hårt bröd (gärna som små munsbitar), men lite extra dill och gräslök strödd över.
 13. Droppa på lite brynt smör och se till att få med lite av de bruna partiklarna som samlas i botten.
 14. Ät snarast.

 

Fotot är taget av Ulrika Ekblom och används med tillstånd. Kolla originalfotot på hennes fantastiska sida Le Parfait.