En ovanligt fräsch fredagsmiddag helt enkelt

Fläskkotletter kan ju ha varit det mest misshandlade i köttväg när jag växte upp. Stekt till oigenkännlighet och serverad med något sött. Alla som är födda på 70-talet minns det med en rysning.

Idag är det helt annorlunda. Fläskkotletten har fått sin upprättelse och har äntligen lärt oss hantera den som den förtjänar. Läs mitt tidigare inlägg 8 tips för att lyckas med fläskkotletterna så kommer du aldrig nånsin behöva äta en torr fläskkotlett igen.

För ett tag sen fick jag en fråga av Ramlösa att skapa ett par recept till deras nya smaksatta vatten. Det här är gjort för att funka extra bra till nya Ramlösa Äpple & Rosmarin. Jag har även gjort ett recept på torskrygg med brynt smör hollandaise och fänkålssallad som passar till Ramlösa Citron & Ingefära.

Det var inte direkt svårt att övertala mig eftersom vi använder en del smaksatt mineralvatten. Dels för att det är trevligt att kombinera måltidsdryckernas smak med maten, dels för att det är ett bra sätt att dricka vatten till måltiden.

Köp fläskkotletter med rejäl fettkappa och gärna med ben om det finns. Benet gör att det tar lite längre tid för köttet att bli klart och då har man ett större fönster för att kunna ta av det när det är perfekt.

Får man selleri, ärtskott och spenat över så kör man ner det i en smoothie morgonen efter tillsammans med yoghurt naturell, apelsinjuice, fryst mango eller hallon och en skvätt honung. Ha även i en banan eller en halv avokado för att göra den lite rundare.

Fetaostkrämen kan göras dagen innan. Tänk då på att vitlökens smak blir ännu tydligare så minska en aning på den. När det kommer till vitlöken brukar jag ta ett fint rivjärn (eller zestjärn) och riva ner den med. Då får man med alla smaker och jag föredrar det framför att pressa den (det blir mycket vitlök kvar i pressen). Men det är en smaksak och verkligen bara en liten detalj man inte ska haka upp sig på.

En sak jag inte kan poängtera nog är vikten av att köttet är rumstempererat innan man börjar steka det. Skälet är att om det kommer direkt ur kylen så kyler det ner stekpannan och då får man inte samma smakutveckling vid stekningen.

 

Glaserade fläskkotletter med matvetesallad och fetaostkräm
Tid: 1 timme 
Mängd: 4 portioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram fläskkotletterna så de blir rumstempererade.
  2. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen. Rör om tills den lösts upp och tillsätt därefter matvetet. Sänk värmen och lägg på locket. Sjud på svag värme i cirka 15 minuter. Dra åt sidan och låt vila några minuter. Rör om och smaka av.
  3. Skiva sellerin i cirka 3 mm tjocka skivor och tärna löken fint. Stek i smör på medelvärme så löken blir glansig och sellerin mjuknar en aning. Den ska inte få färg. Dra åt sidan och låt svalna.
  4. Skala och tärna äpplet i små tärningar. Blanda matvetet med lök, selleri, äpple, ärtskott och spenat.
  5. Strö lite salt på kotletterna och ta ett par tag med pepparkvarnen. Täck kotletterna med ett fint lager farinsocker på båda sidorna.
  6. Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Stek kotletterna ett par minuter på båda sidor så de får lite färg. Lägg i en klick smör till och ha i honungen. Ta av stekpannan från värmen. Lägg kotletterna i en ugnsfast form och häll över karamellsåsen som bildats i stekpannan. Sätt in i ugnen.
  7. Kotletterna är klara efter ca 15 minuter, när de har en innertemperatur på 63-65 grader.
  8. Låt köttet vila ett par minuter och gör under tiden fetaostkrämen. Mixa fetaost, crème fraîche och vitlök.
  9. Smaka av med lite salt.
  10. Servera tillsammans med ett iskallt glas Ramlösa Äpple & Rosmarin!

Disclaimer: Jag har fått betalt av Ramlösa för att ta fram recept som matchar deras drycker. I det ingick att även lägga ut receptet här på bloggen. Men hade jag inte gillat drycken hade jag så klart inte jobbat med den.