• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Glaserade fläskkotletter med matvetesallad och fetaostkräm

april 17, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

En ovanligt fräsch fredagsmiddag helt enkelt

Fläskkotletter kan ju ha varit det mest misshandlade i köttväg när jag växte upp. Stekt till oigenkännlighet och serverad med något sött. Alla som är födda på 70-talet minns det med en rysning.

Idag är det helt annorlunda. Fläskkotletten har fått sin upprättelse och har äntligen lärt oss hantera den som den förtjänar. Läs mitt tidigare inlägg 8 tips för att lyckas med fläskkotletterna så kommer du aldrig nånsin behöva äta en torr fläskkotlett igen.

För ett tag sen fick jag en fråga av Ramlösa att skapa ett par recept till deras nya smaksatta vatten. Det här är gjort för att funka extra bra till nya Ramlösa Äpple & Rosmarin. Jag har även gjort ett recept på torskrygg med brynt smör hollandaise och fänkålssallad som passar till Ramlösa Citron & Ingefära.

Det var inte direkt svårt att övertala mig eftersom vi använder en del smaksatt mineralvatten. Dels för att det är trevligt att kombinera måltidsdryckernas smak med maten, dels för att det är ett bra sätt att dricka vatten till måltiden.

Köp fläskkotletter med rejäl fettkappa och gärna med ben om det finns. Benet gör att det tar lite längre tid för köttet att bli klart och då har man ett större fönster för att kunna ta av det när det är perfekt.

Får man selleri, ärtskott och spenat över så kör man ner det i en smoothie morgonen efter tillsammans med yoghurt naturell, apelsinjuice, fryst mango eller hallon och en skvätt honung. Ha även i en banan eller en halv avokado för att göra den lite rundare.

Fetaostkrämen kan göras dagen innan. Tänk då på att vitlökens smak blir ännu tydligare så minska en aning på den. När det kommer till vitlöken brukar jag ta ett fint rivjärn (eller zestjärn) och riva ner den med. Då får man med alla smaker och jag föredrar det framför att pressa den (det blir mycket vitlök kvar i pressen). Men det är en smaksak och verkligen bara en liten detalj man inte ska haka upp sig på.

En sak jag inte kan poängtera nog är vikten av att köttet är rumstempererat innan man börjar steka det. Skälet är att om det kommer direkt ur kylen så kyler det ner stekpannan och då får man inte samma smakutveckling vid stekningen.

 

Glaserade fläskkotletter med matvetesallad och fetaostkräm
Tid: 1 timme 
Mängd: 4 portioner

  • 4 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 dl matvete
  • 1 stjälk selleri
  • 1 liten gul lök
  • 1 grönt äpple
  • 40 g ärtskott
  • 40 g färsk spenat
  • 4 fläskkotletter med ben
  • 3 msk farinsocker
  • 3 msk flytande honung
  • 150 g fetaost
  • 300 g crème fraîche
  • 0.5 vitlöksklyfta
  • smör att steka i
  • salt & peppar
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram fläskkotletterna så de blir rumstempererade.
  2. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningen. Rör om tills den lösts upp och tillsätt därefter matvetet. Sänk värmen och lägg på locket. Sjud på svag värme i cirka 15 minuter. Dra åt sidan och låt vila några minuter. Rör om och smaka av.
  3. Skiva sellerin i cirka 3 mm tjocka skivor och tärna löken fint. Stek i smör på medelvärme så löken blir glansig och sellerin mjuknar en aning. Den ska inte få färg. Dra åt sidan och låt svalna.
  4. Skala och tärna äpplet i små tärningar. Blanda matvetet med lök, selleri, äpple, ärtskott och spenat.
  5. Strö lite salt på kotletterna och ta ett par tag med pepparkvarnen. Täck kotletterna med ett fint lager farinsocker på båda sidorna.
  6. Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Stek kotletterna ett par minuter på båda sidor så de får lite färg. Lägg i en klick smör till och ha i honungen. Ta av stekpannan från värmen. Lägg kotletterna i en ugnsfast form och häll över karamellsåsen som bildats i stekpannan. Sätt in i ugnen.
  7. Kotletterna är klara efter ca 15 minuter, när de har en innertemperatur på 63-65 grader.
  8. Låt köttet vila ett par minuter och gör under tiden fetaostkrämen. Mixa fetaost, crème fraîche och vitlök.
  9. Smaka av med lite salt.
  10. Servera tillsammans med ett iskallt glas Ramlösa Äpple & Rosmarin!

Disclaimer: Jag har fått betalt av Ramlösa för att ta fram recept som matchar deras drycker. I det ingick att även lägga ut receptet här på bloggen. Men hade jag inte gillat drycken hade jag så klart inte jobbat med den. 

Filed Under: Laga gott, Middagstips Tagged With: fetaost, fläskkotlett, middag, ramlösa, recept

Previous Post: « Koriander – 8 tips till korianderälskare
Next Post: Jakten på perfekta pommes frites »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme