• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Glass med brynt smör

april 27, 2015 by Johan Hedberg 2 Comments

Dra mig baklänges så gott det blir

Jag och brynt smör kan vara världens bästa vänner. Så mycket gott man kan göra med det och möjligheterna är näst intill oändliga. När jag skrev min bok ’Smör – Kärna, bryna, baka’ så var just en av de saker som jag testade mest desserter med brynt smör i. På ställen där man kanske inte tänkte på dem tidigare.

Det som verkligen stack ut från mängden var den här glassen med brynt smör i. Den blir nötig i smaken som om den vore pepprad med hasselnötter, men samtidigt rund utan att bli för fet. Den har en sån där kvardröjande lustfylld känsla som man har svårt att sätta fingret på, men som man vill uppleva igen.

Fortfarande svårt att tro det, men förra sommaren var det en polare som skickade en bild från en restaurang i södra Sverige där de hade med min glass på menyn, med bild på boken och allt. Det kändes som en bra bekräftelse på att jag inte var helt fel ute.

Jag dammade av det här receptet till en pressträff jag höll i för Pågen förra veckan. Då serverade jag glassen på en bädd av stekta brödsmulor. Använde deras nya BlåbärsLust vilket gav en spännande sötma och bra crunch. Sen serverade jag den med några syrliga maränger smaksatta med passionsfrukt och svart salt som bröt av fint mot den runda glassen.

Det är nästan alltid någon som frågar hur man ska göra recepten om man inte har någon glassmaskin. Mitt svar blir då – köp en glassmaskin. De recept där man påstår att det går att frysa in smeten i en bunke bara man rör om i den lite då och då är trams. Det blir inte bra.

Se till att ta fram glassen ur frysen 30 minuter innan den ska serveras. Ställ in den i kylen så blir den lagom mjuk rakt igenom.

Kolla nu på filmen som jag gjorde för att visa exakt hur enkelt det är att göra glassen:

Om du är osäker på hur man bryner smör så har jag gjort en film även om det:

 

Glass med brynt smör
Tid: 1 timme + väntan 
Mängd: 8 portioner

  • 150 g smör
  • 120 g (8 st) äggulor
  • 180 g (2 dl) farinsocker
  • 2 g (1 krm) salt
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 400 g (4 dl) vispgrädde
  • 250 g (2.5 dl) standardmjölk
  • Några skivor BlåbärsLust
  1. Bryn smöret, sila och låt svalna.
  2. Vispa äggulor, socker och salt med elvisp i en bunke tills det är som en seg, lite fluffig smet, cirka 5–10 minuter.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
  4. Tillsätt vaniljfröna samt 100 g (1 dl) brynt smör i smeten (se till att få med de bruna partiklarna på botten också!). Rör till en slät smet.
  5. Häll i grädde och mjölk samtidigt som du rör för att få bort alla klumpar.
  6. Häll smeten i en kastrull och värm under omrörning på medelvärme till cirka 83 grader, använd helst termometer. Den får absolut inte koka utan ska bara hettas upp. Har du ingen termometer kan du testa genom att doppa en sked i kastrullen och dra ett finger genom smeten på baksidan av skeden. Om det blir ett spår som inte direkt rinner ihop är smeten klar.
  7. Låt svalna minst 3 timmar i kylskåp, men helst över natten, innan den körs i glassmaskin.
  8. Innan servering river man några skivor BlåbärsLust i små bitar och steker i rikligt med smör tills de är frasiga. Låt torka på hushållspapper och lägg därefter som ett strö under glassen på tallriken.

Disclaimer: Jag har fått betalt av Pågen för att testa mitt recept med deras produkt. I det ingick att även lägga ut receptet här på bloggen. Men hade jag inte gillat brödet hade jag så klart inte jobbat med dem. För den som undrar så är PågenLimpa något av en vardagsfavorit här hemma (jag fick inte mer betalt för att skriva det).

Filed Under: Desserter, Glass, Smör Tagged With: brynt smör, glass, recept

Previous Post: « Jakten på perfekta pommes frites
Next Post: Kefir – nyttigt, gott och enkelt att göra hemma »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme