Dra mig baklänges så gott det blir

Jag och brynt smör kan vara världens bästa vänner. Så mycket gott man kan göra med det och möjligheterna är näst intill oändliga. När jag skrev min bok ’Smör – Kärna, bryna, baka’ så var just en av de saker som jag testade mest desserter med brynt smör i. På ställen där man kanske inte tänkte på dem tidigare.

Det som verkligen stack ut från mängden var den här glassen med brynt smör i. Den blir nötig i smaken som om den vore pepprad med hasselnötter, men samtidigt rund utan att bli för fet. Den har en sån där kvardröjande lustfylld känsla som man har svårt att sätta fingret på, men som man vill uppleva igen.

Fortfarande svårt att tro det, men förra sommaren var det en polare som skickade en bild från en restaurang i södra Sverige där de hade med min glass på menyn, med bild på boken och allt. Det kändes som en bra bekräftelse på att jag inte var helt fel ute.

Jag dammade av det här receptet till en pressträff jag höll i för Pågen förra veckan. Då serverade jag glassen på en bädd av stekta brödsmulor. Använde deras nya BlåbärsLust vilket gav en spännande sötma och bra crunch. Sen serverade jag den med några syrliga maränger smaksatta med passionsfrukt och svart salt som bröt av fint mot den runda glassen.

Det är nästan alltid någon som frågar hur man ska göra recepten om man inte har någon glassmaskin. Mitt svar blir då – köp en glassmaskin. De recept där man påstår att det går att frysa in smeten i en bunke bara man rör om i den lite då och då är trams. Det blir inte bra.

Se till att ta fram glassen ur frysen 30 minuter innan den ska serveras. Ställ in den i kylen så blir den lagom mjuk rakt igenom.

Kolla nu på filmen som jag gjorde för att visa exakt hur enkelt det är att göra glassen:

Om du är osäker på hur man bryner smör så har jag gjort en film även om det:

 

Glass med brynt smör
Tid: 1 timme + väntan 
Mängd: 8 portioner

  1. Bryn smöret, sila och låt svalna.
  2. Vispa äggulor, socker och salt med elvisp i en bunke tills det är som en seg, lite fluffig smet, cirka 5–10 minuter.
  3. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
  4. Tillsätt vaniljfröna samt 100 g (1 dl) brynt smör i smeten (se till att få med de bruna partiklarna på botten också!). Rör till en slät smet.
  5. Häll i grädde och mjölk samtidigt som du rör för att få bort alla klumpar.
  6. Häll smeten i en kastrull och värm under omrörning på medelvärme till cirka 83 grader, använd helst termometer. Den får absolut inte koka utan ska bara hettas upp. Har du ingen termometer kan du testa genom att doppa en sked i kastrullen och dra ett finger genom smeten på baksidan av skeden. Om det blir ett spår som inte direkt rinner ihop är smeten klar.
  7. Låt svalna minst 3 timmar i kylskåp, men helst över natten, innan den körs i glassmaskin.
  8. Innan servering river man några skivor BlåbärsLust i små bitar och steker i rikligt med smör tills de är frasiga. Låt torka på hushållspapper och lägg därefter som ett strö under glassen på tallriken.

Disclaimer: Jag har fått betalt av Pågen för att testa mitt recept med deras produkt. I det ingick att även lägga ut receptet här på bloggen. Men hade jag inte gillat brödet hade jag så klart inte jobbat med dem. För den som undrar så är PågenLimpa något av en vardagsfavorit här hemma (jag fick inte mer betalt för att skriva det).