Rökig och söt men ändå med tydlig syra

Vi närmar oss med stormsteg den stora grillsäsongen. Planeringen för att optimalt utnyttja sommarkvällarna börjar ta form och det är inte bara i min trädgård (förvisso vid sommarstugan) som det står en ny grill.

Svenskarna älskar att grilla. Det är något nästan religiöst i blicken hos de som hummandes kikar i köttdisken efter godsaker att marinera, glazea och sen njutningsfullt låta glödens hetta smeka till perfektion.

Till det mesta i grillväg är det riktigt gott med en bra barbequesås. Men det är också en väldigt känsligt ämne eftersom alla har en väldigt tydlig åsikt med vad som är just en bra barbequesås.

Jag gjorde en film som visar hur jag gör den:

Somliga vill ha den söt, somliga ordentligt syrlig. Jag vill ha lite av båda.

De flesta vill ha lite rökighet men hur man får till är något som alltid blir en diskussion. Till det här receptet så rökte jag ett gäng svenska tomater (åkte förbi min favoritodlare på Norrängens i Sala och fick de absolut första tomaterna som fanns) men det är klart att alla inte kan eller vill böka med sånt.

Då kan man istället ha i mer rökt paprika eller en rökig whisky. Eller så har man i liquid smoke. Många tycker det sistnämnda är fusk – jag håller inte med.

För om man vill ha rökig smak men inte kan, hinner eller vill ha i något annat så är det riktigt smidigt. Om man inte gillar det så finns det inget som säger att man måste ha i det. Det är precis som allt annat helt frivilligt.

Viktigast av allt är att man får en smak som man gillar. Att det blir gott helt enkelt. Sen kan man högaktningsfullt strunta i vad alla andra tycker.

Ska jag ha i rökarom föredrar jag ’Hickory Liquid Smoke’ men av olika anledningar så hade vi en annan variant i sommarstugan. Och vet ni, det gick också alldeles utmärkt.

Vad gäller de övriga kryddorna så har jag kärat ner mig i Urtekrams produkter. Under året ska jag hjälpa dem att ta fram ett gäng recept som de ska använda på olika sätt och i samband med det började jag testa mig igenom deras sortiment.

Sen tidigare har jag ett gäng utav de söta burkarna hemma i köket men nu har jag sniffat och smakat mig igenom så gott som allt de har. Rakt igenom ekologiska produkter och riktigt bra kvalité.

Räkna med att det kommer att bli mer kryddsnack ju mer jag lär mig.

Jag har haft i muscovadosocker i det här receptet, men man kan så klart istället använda farinsocker eller rårörsocker. Testa vad just du gillar och använd det.

Det är kanske också det viktigaste när det kommer till det här receptet (och så gott som alla andra) – du gör det här för att du och dina matgäster ska tycka det är gott. Inte för att förståsigpåare på Instagram ska ge dig virtuella ryggdunkar för något du egentligen inte är så pepp på.

Ta bara en sån sak som koriandern som jag haft i. Om du inte tycker om koriander ska du så klart inte ha i det. Svårare än så är det inte.

Jag gillar när det blir lite styrka i såsen. Om du har barn som ska äta av den och de inte är vana vid lite hetta så drar du ner mängden chili.

En bra idé är också att koka såsen i god tid och sen förvara den i kylen tills det är grilldags. Då kan man i lugn och ro smaka av den och få rätt smak.

Den här blir ganska tjock och man behöver oftast tillsätta lite vätska om den ska sjuda ett tag (vilket den verkligen bör göra så smakerna kommer fram!). Jag har i cola, öl eller äppelmust. Varför? För jag tycker det passar.
Om du föredrar något annat – använd då det!

Barbequesås
Tid: 1-5 timmar  
Mängd: 1 liter

  1. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
  2. Sjud 1-5 timmar.
  3. Mixa så slätt som du önskar.
  4. Förvara ett par veckor i kylen eller frys ner i isbitsformar.