Fyll upp kylen!

Jag älskar champagne. Nästan mer än livet självt. När man väl fått smak för de kylda bubblorna blir livet sig aldrig likt igen.

Faktum är att jag för 15 år sen tyckte det var så oerhört överskattat och att det mesta smakade likadant. Sen började något hända. Efter att ha testat några som stod i kraftig kontrast till varandra var jag helt fast.

Det är festligt, det känns lyxigt och man mår helt enkelt bättre av det. En tisdageftermiddag som är grå och trist blir så mycket trevligare efter ett glas champagne (och nej, det gör mig inte till en potentiell alkoholist). Eller när det kommer över några vänner lite spontant och man kan dra fram en flaska ur kylen. Det gör liksom livet lite roligare att leva.

Men champagne måste inte kosta en massa. Självklart är det lite som vanligt – man får vad man betalar för. Men undantagen finns där och här har jag listat fem champagner som är helt underbara och inte kostar skjortan.

En liten guide bara först:
Brut betyder att champagnen är torr och innehåller mindre än 12 g socker per liter.
Brut nature innebär att inget socker alls tillsatts vilket ger ett väldigt torrt vin.

Jag spelade in en film där jag berättar lite om mina intryck av var och en:

Champagnen som jag har med i den här filmen är följande (länkarna går till Systembolagets produktsida):

Charles Mignon Brut
Pris: 189:-
Varunr: 7719

Ernest Repeneau Brut
Pris: 219:-
Varunr: 7300

Andre Clouet Silver Brut Nature
Pris: 319:-
Varunr: 7546

Diebolt Vallois Prestige Brut
Pris: 369:-
Varunr: 7723

Diebolt Vallois Bland de Blancs
Pris: 389:-
Varunr: 88914

De översta fyra champagnerna ska finnas på så gott som alla Systembolag. Den sistnämnda går att beställa hem på några dagar.