• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Rödvins- och chokladkaka med timjansgrädde

augusti 20, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Va, kan man ha rödvin i en kaka?

Jag har gjort ett jobb som handlar om vin. Det finns ett rödvin som heter Heartwood och kom att bli något av en favorit här hemma. Ekologiska viner som verkligen är goda är inte helt lätta att hitta och tacksamt nog finns det numera även på box (beställ här).

Mitt uppdrag var att ta fram några recept som de kunde använda och mitt krav var att få publicera dem här på siten. Så om ni gillar dem rekommenderar jag att ni testar boxen med vinet till. Alla glada, alla nöjda!

Kaka med rödvin i kanske låter helt vansinnigt men tillsammans med choklad är det fantastiskt gott. Den här blir vuxen i smaken och riktigt höstmysig. Den får gärna vara lite fuktig i mitten men inte kladdig. Testa för säkerhets skull med en sticka som man sätter ner i tjockaste delen. Kommer den upp utan kladd är kakan klar.
Rödvins- och chokladkaka med timjansgrädde

Tid: 1 timme
Antal portioner: 6

  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 2 krm kanel
  • 225 g smör (rumstempererat)
  • 2 dl kokossocker (alternativt strösocker)
  • 0.5 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kvist timjan
  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
  3. Vispa smör och socker (både kokos- och farinsocker) fluffigt. Tillsätt äggen och blanda till en slät massa.
  4. Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt till äggsmeten och vispa så den fördelas.
  5. Ha i en tredjedel av mjölmixen. Rör med en slickepott tills alla klumpar är borta. Ha i hälften av vinet och rör slätt. Repetera med resten av mjölmixen och vinet.
  6. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter eller tills en sticka som sätts ner i kakan kommer upp torr.
  7. Låt kakan svalna ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett galler.
  8. Hetta upp grädden tills den nästan sjuder. Lägg i timjanskvisten. Dra grädden åt sidan och låt svalna. Ta upp kvisten. Sätt in grädden i kylen. När den är sval, vispa upp och servera till kakan.

 

Filed Under: Choklad Tagged With: choklad, kaka, recept, rödvin

Previous Post: « Modern take på smörgåstårtor
Next Post: Ribcage av lamm »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme