Va, kan man ha rödvin i en kaka?

Jag har gjort ett jobb som handlar om vin. Det finns ett rödvin som heter Heartwood och kom att bli något av en favorit här hemma. Ekologiska viner som verkligen är goda är inte helt lätta att hitta och tacksamt nog finns det numera även på box (beställ här).

Mitt uppdrag var att ta fram några recept som de kunde använda och mitt krav var att få publicera dem här på siten. Så om ni gillar dem rekommenderar jag att ni testar boxen med vinet till. Alla glada, alla nöjda!

Kaka med rödvin i kanske låter helt vansinnigt men tillsammans med choklad är det fantastiskt gott. Den här blir vuxen i smaken och riktigt höstmysig. Den får gärna vara lite fuktig i mitten men inte kladdig. Testa för säkerhets skull med en sticka som man sätter ner i tjockaste delen. Kommer den upp utan kladd är kakan klar.
Rödvins- och chokladkaka med timjansgrädde

Tid: 1 timme
Antal portioner: 6

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
  3. Vispa smör och socker (både kokos- och farinsocker) fluffigt. Tillsätt äggen och blanda till en slät massa.
  4. Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt till äggsmeten och vispa så den fördelas.
  5. Ha i en tredjedel av mjölmixen. Rör med en slickepott tills alla klumpar är borta. Ha i hälften av vinet och rör slätt. Repetera med resten av mjölmixen och vinet.
  6. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter eller tills en sticka som sätts ner i kakan kommer upp torr.
  7. Låt kakan svalna ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett galler.
  8. Hetta upp grädden tills den nästan sjuder. Lägg i timjanskvisten. Dra grädden åt sidan och låt svalna. Ta upp kvisten. Sätt in grädden i kylen. När den är sval, vispa upp och servera till kakan.