• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ribcage av lamm

september 8, 2015 by Johan Hedberg Leave a Comment

Äntligen är det dags för höstlamm!

Jag har gjort ett jobb som handlar om vin. Det finns ett rödvin som heter Heartwood och kom att bli något av en favorit här hemma. Ekologiska viner som verkligen är goda är inte helt lätta att hitta och tacksamt nog finns det numera även på box (beställ här).

Mitt uppdrag var att ta fram några recept som de kunde använda och mitt krav var att få publicera dem här på siten. Så om ni gillar dem rekommenderar jag att ni testar boxen med vinet till. Alla glada, alla nöjda!

Höst betyder lamm!

Jag älskar att att tillaga det eftersom det ärligt talat är svårt att misslyckas. Här har jag bett slaktarn att ge mig en hel bröstkorg (ribcage låter inte lika morbidt) som får färg i en het panna för att sedan gå klart i ugnen.

Smakerna är typiskt höstiga och det här är en perfekt söndagsmiddag när man har gäster över. 
Ribcage av lamm

Tid: 2 timmar
Antal portioner: 6

  • 1 hel sadel av lamm
  • 1 citron
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 1 msk färsk timjan
  • Salt & peppar
  • 1 färsk vitlök
  • 5 palsternackor
  • 4 morötter
  • 2 gula lökar
  1. Ta fram köttet ur kylen och låt bli rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 125-175 grader (ju lägre temperatur desto jämnare tillagat blir köttet men det tar också längre tid).
  3. Riv det yttersta av citronskalet. Finhacka örterna. Blanda skal och örter med någon matsked salt och ett par teskedar nymortlad svartpeppar.
  4. Skåra ett rutmönster i svålen. Skär genom fettet men inte i köttet. Gnid in ovan- och undersidan ordentligt med ört- och kryddblandningen.
  5. Bryn sadeln (svålsidan) i en het stekpanna med lite olja i.
  6. Skär av toppen av den färska vitlöken och peta ur klyftorna. Mosa 4-5 st och gnid in i köttet. Spara resten.
  7. Skala palsternackor och morötter. Skär dem i grova bitar. Klyfta löken. Lägg rotfrukter, lök och vitlök i en ugnsfast form eller djup plåt. Täck med galler och placera lammet ovanpå.
  8. Sätt in i mitten av ugnen.
  9. När en termometer instucken i den tjockaste delen visar 68-69 grader är den medium. Ta ut ur ugnen och låt vila 15 minuter innan servering.
  10. Serveras med rotfrukterna, rödvinssås och en rejäl sallad.

 

Filed Under: Från ugnen Tagged With: lamm, recept

Previous Post: « Rödvins- och chokladkaka med timjansgrädde
Next Post: Årets mandelmassa har anlänt! »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme