Äntligen är det dags för höstlamm!

Jag har gjort ett jobb som handlar om vin. Det finns ett rödvin som heter Heartwood och kom att bli något av en favorit här hemma. Ekologiska viner som verkligen är goda är inte helt lätta att hitta och tacksamt nog finns det numera även på box (beställ här).

Mitt uppdrag var att ta fram några recept som de kunde använda och mitt krav var att få publicera dem här på siten. Så om ni gillar dem rekommenderar jag att ni testar boxen med vinet till. Alla glada, alla nöjda!

Höst betyder lamm!

Jag älskar att att tillaga det eftersom det ärligt talat är svårt att misslyckas. Här har jag bett slaktarn att ge mig en hel bröstkorg (ribcage låter inte lika morbidt) som får färg i en het panna för att sedan gå klart i ugnen.

Smakerna är typiskt höstiga och det här är en perfekt söndagsmiddag när man har gäster över. 
Ribcage av lamm

Tid: 2 timmar
Antal portioner: 6

  1. Ta fram köttet ur kylen och låt bli rumstempererat.
  2. Sätt ugnen på 125-175 grader (ju lägre temperatur desto jämnare tillagat blir köttet men det tar också längre tid).
  3. Riv det yttersta av citronskalet. Finhacka örterna. Blanda skal och örter med någon matsked salt och ett par teskedar nymortlad svartpeppar.
  4. Skåra ett rutmönster i svålen. Skär genom fettet men inte i köttet. Gnid in ovan- och undersidan ordentligt med ört- och kryddblandningen.
  5. Bryn sadeln (svålsidan) i en het stekpanna med lite olja i.
  6. Skär av toppen av den färska vitlöken och peta ur klyftorna. Mosa 4-5 st och gnid in i köttet. Spara resten.
  7. Skala palsternackor och morötter. Skär dem i grova bitar. Klyfta löken. Lägg rotfrukter, lök och vitlök i en ugnsfast form eller djup plåt. Täck med galler och placera lammet ovanpå.
  8. Sätt in i mitten av ugnen.
  9. När en termometer instucken i den tjockaste delen visar 68-69 grader är den medium. Ta ut ur ugnen och låt vila 15 minuter innan servering.
  10. Serveras med rotfrukterna, rödvinssås och en rejäl sallad.