Går det att hitta någon ens i närheten av den hemgjorda? 

Svaret på den frågan är så klart Nej. Det går inte eftersom det av kostnads- och praktiska skäl inte finns någon färdig bea som innehåller äggulor och smör.

Men ibland så nöjer man sig med det näst bästa alternativet. Framför allt om tiden är knapp och tålamodet på gränsen till havererat. När man accepterar sitt öde som vanlig dödlig och på väg hem från dagis inser att om den där biffen ska komma på bordet i dräglig tid, innan ungarna helt tappat det, så får man ta till ett par halvfabrikat.

Då ska man inte skämmas över att man tvingas köpa en sås. Kompensera det genom att när helgens lugn infinner sig slå din egen bea. Som kompensation och för att visa världen att du kan.

Det är för övrigt inte svårt att göra sin egen bearnaisesås. Det handlar mestadels om att inte göra den skarpt första gången. Det är inte läge att testa tio minuter innan svärföräldrarna står i entrén och längtar efter den där utlovade gourmentmiddagen som din respektive skrutit om för att få dig att framstå som så perfekt som de kräver att du är. Då ska du vara lika säker på att slå den som du är på plocka ihop din AK4:a i mörker med fänrikens andhämtning ett par centimeter från ditt öra.

Därför ska du öva. Öva och åter öva. Du ska göra varje steg i processen om och om igen. Du ska smaka av den hela tiden och du ska noga memorera vad som går fel och vad du kan göra för att undvika det. Det är då du förtjänar ditt svarta bälte.

Så här gör jag min bearnaisesås:

Men, om man då väljer alternativet att köpa en färdig, vilken ska man välja?
Jag har testat ett antal olika varianter som jag köpte i vanliga matvarubutiker. Det finns en uppsjö kvar som jag ska ta med i nästa del som kommer inom kort.

Men ett varningens finger är dock på sin plats – har man väl börjat göra sin egen bea är det svårt att acceptera de köpta varianterna.