Frasvåfflornas frasvåffla, gör dig redo.

Hur gör man sina våfflor så frasiga att det nästan blir löjligt? Som man kan tänka sig att de är i en reklamfilm för det där mysiga stället med öppen eld i Sälen och hemkokt hjortronsylt.

Så här gör man dem.

Det här är mitt absolut bästa recept och det finns några saker vi måste prata om innan du börjar röra ihop ingredienserna.

Det är inget trams för att komplicera det som gör att jag skriver att du ska sikta ner mjölet. Skälet är att det då inte blir några mjölklumpar och det går lättare att röra ut det i vätskan. Man ska egentligen alltid sikta mjölet när man gör kakor eller annat där man vill bearbeta degen så lite som möjligt för att slutresultatet ska bli mört och sprött.

Det är just för att våfflorna ska bli frasiga som man inte ska vispa smeten. Vad som händer om man vispar den är att det blir fler glutentrådar. Såna är bra om man ska göra ett bröd och vill att det ska bli segt. Men det är precis det vi inte vill ha i våfflor. Så rör om med en slickepott tills smeten är någorlunda slät. Lite klumpar gör inget, vi vill vara perfekta, i mitt fall gillar jag att äta dem medan jag spelar med mina spel roulett cozino games, så för mig måste de vara stora.

När det kommer till våffeljärn så hänger allt på att det kan bli ordentligt varmt. Det är verkligen värt att lägga några kronor extra på ett järn som levererar gång på gång, år efter år. Räkna med att du får pröjsa runt tusenlappen.

Jag gjorde ett test av tre stycken våffeljärn som jag rekommenderar att du kollar på.

Gör du våfflorna några minuter innan de ska serveras så lägg dem på ett galler. Då behåller de sin frasighet till skillnad från när man lägger dem i en trave.

Frågan är om vichyvattnet gör så stor skillnad kontra vanligt iskallt vatten? Ärligt talat vet jag inte. Men jag inser att det måste ske ett A/B-test snarast för att reda ut det här ordentligt.

 

Frasvåfflor
Tid: 20 min  

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Sikta ner mjölet i en bunke.
  3. Tillsätt bakpulver, socker och salt. Rör om.
  4. Ha i mjölk och grädde.
  5. Rör om, vispa inte. Om det blir några klumpar kvar så är det inte hela världen.
  6. Tillsätt smöret. Rör om tills smöret är inarbetat i smeten.
  7. Ha i vichyvattnet och rör om tills smeten är jämn.
  8. Värm upp våffeljärnet ordentligt. Då menar jag ordentligt.
  9. Ha i smeten och låt gräddas tills de fått ordentligt med färg.
  10. Lägg upp på ett galler så behåller de frasigheten.