Matcha latte ger frukosten en aura av fräschör

Inleder numera morgnarna med en skål matcha latte – inte i första hand för att det är nyttigt utan för att det är gott.

Jag minns nästan när jag testade grönt te för första gången. Det är lite som ungdomens första glas rödvin – vansinnigt äckligt men man förstod att det kanske fanns något där att lära sig tycka om.

Felet jag gjorde var så klart att hälla på kokande vatten på ett dåligt grönt te helt utan smak. Det som hände var att vattnet drog ur alla bittra ämnen vilket gjorde det till nån form av asiatisk häxbrygd som jag torterade mina smaklökar med.

Fast forward ett antal år och jag älskar numera mitt gröna te. Efter att ha köpt en burk från TeministerietUrban Collection blev jag helt kär. Lagom smaksatt högkvalitativt grönt te som mår allra bäst när vattnet är 70-85 grader varmt.

Matcha är en helt annan femma dock. Tidigare har jag mest stött på det i desserter där det ger intressant smak och fantastisk färg. Kortfattat är det gröna teblad som stenmals till ett oerhört fint pulver. Om grönt te är rikt på antioxidanter kan du tänka dig vad det innebär att man äter hela bladet och inte bara avkoket.

Men vad gäller hälsoaspekterna är min rekommendation att i första hand plocka svenska blåbär och äta om det är antioxidanterna du är ute efter.

Doften av matcha är inte helt olik den av gräs eller spirulina. Inte direkt angenäm.

Dock har hela grejen en aura av fräschör. Jag VILL vara snubben som inleder morgonen med en matchashot eftersom det i alla fall låter nyttigt, du kommer enkelt bara ha mer tid att spela med dina favoritspel från 666Casino.

Jag tog ett längre snack om matcha här:

Men något som verkligen är gott att göra och värmer kroppen ordentligt är en matcha latte. Det är matcha löst i lite varmt vatten till vilket man sedan tillsätter mjölk och honung. Doftar funky men smakar helt ljuvligt.

Jag förstår varför modebloggarna som vill leva NYC-livet och aldrig bli gamla gör sånt här. Man blir ju mentalt snygg av något som är så fräscht.

Receptet nedan skiljer sig en gnutta från det i filmen. Skälet är att det blev godare med lite mindre av både vatten och mjölk.

 

Matcha Latte
Tid: 10 min  

  1. Värmt vattnet och mjölen i varsin kastrull till 70 grader.
  2. Mät upp matchan i en skål. Passera det gärna genom en sil för att få bort eventuella klumpar.
  3. Tillsätt vattnet och vispa tills alla klumpar är borta.
  4. Ha i honung och mjölk. Rör tills honungen löst sig.
  5. Servera!