Romtopf

Romtopf är det perfekta sättet att rädda sommarens överflöd

I början av sommaren går jag och längtar efter att få skörda annat än rabarber, drömmer om söta jordgubbar, klasar av vinbär och plommon som hotar knäcka trädets grenar. Väntan känns olidlig. Väx då, mogna för sjutton, bli klara att ätas.

Sen smäller det till och allt blir klart på en gång. Man står med hinkar fulla av plommon, jordgubbar upp till taknocken för att inte tala om körsbär som man köper i sån ringa mängd att man hotar påverka världsmarknadspriset.

Hur mycket pajer, marmelader, sylter, saft och annat gott går det egentligen att göra? Ibland behöver man en quick fix som samtidigt blir oslagbart gott. Det är här romtopfen kommer in i bilden.

Från början en tysk tradition att konservera frukt och förvandla det till en dessert traditionellt avnjuten till jul har den sen letat sig ut i världen och det känns som att den blir allt populärare för varje år. Förmodligen eftersom vi sporras allt mer att ta tillvara på det som säsongen erbjuder samtidigt som vi får kombinera det med en av våra favoritlaster – sprit.

Jag skrev om det redan 2009 (Romtopf – Smaskiga bär som lagras i rom) och kände att det var dags att uppdatera lite.

Något jag lärt mig genom åren är vikten av att dels använda en bra, mörk rom. Min favorit Rum Plantation ligger bra till i pris samtidigt som den inte är stickig utan lagom rund.
Dels har jag insett att ju längre den får mogna, desto godare blir den. Tre månader är minimum, men fyra är att föredra. Gör den nu och ät den till jul – du kommer inte att ångra dig.

Jag har turen att kunna ha den i en stenkällare där temperaturen är konstant och det alltid är mörkt. Där trivs den fantastiskt bra. Men jag är övertygad om att nedersta hyllan i ett skafferi går alldeles utmärkt. De ligger ju i sprit, for crying out loud.

Vad har jag använt för frukter? Tänk fasta och köttiga. Plommon och aprikoser är som skapta för att sänkas ner i sprit. Körsbär och bigarråer kommer på en delad andraplats. Kärna ur dem innan. Sen är det bara att improvisera med jordgubbar, blåbär, smultron, nektariner och vad man kan tänkas ha i överflöd.
Var lite försiktig med vinbär, hallon och hjortron – de blir lätt mosade och man vill inte att det blir för sörjigt.

Har du några egna förslag? Hur gör du din favorit?

Romtopf

  1. Stoppa ner ett lager frukt i burken.
  2. Strö över socker. Jag brukar ta runt 1/2 av fruktens vikt.
  3. Häll över rom så att det täcker.
  4. Sätt på locket, ställ mörkt och svalt (källare är perfekt) och fyll på i burken vartefter bären mognar.
  5. Vänd burkarna nån gång i veckan första månaden så att sockret inte faller till botten.
  6. Låt mogna i minst tre månader och ät sen med grädde eller glass. Prova att värma på den lite för en näst intill religiös upplevelse.