Semlor recept

Åh, denna underbara årstid med semlor i mängder!

Temlor, fastlagsbullar, vad du nu föredrar att kalla dem, jag kan inte få nog. Längtan till fettisdagen växer sig allt starkare för var dag från det att den sista smulan julmat är bortstädad tills dess att jag får begrava tänderna i en nybakad semla.

Man kan kanske tro att jag är kräsen, men inte då, en god semla är en god semla och de kommer i många olika former. Eller vänta… det där stämmer faktiskt inte riktigt. Klart jag kan stoppa i mig en massproducerad, alldeles för fluffig variant med bakmassa istället för mandelmassa, men det gör mig inte lyckligare.

Att däremot få bära hem en kartong med en delikat skapelse som fått degen pepprad med nymortlad kardemumma, mitten fylld med den ljuvaste lite grova mandelmassan och allt toppat med lagom med grädde och ett trekantigt lock – då blir jag lycklig.

Ska semlan bli som allra godast är det därför värt att satsa på bra råvaror, ordentligt med tid och när man sen skapat ett antal bullar med perfekt resultat kan man frysa in dem och ta fram vartefter det är dags att avnjuta dem. Smidighet är inget skällsord så länge det fortfarande är gott.

Det här receptet leder till en lite fastare bulle än den du hittar i butiken. En tacksam fasthet som gör att inte hela semlan trycks ihop vid första tuggan. Prova att använda en mindre mängd jäst och låta dem ta lite tid på sig för ännu mera smak. Ett tips är att göra degen på kvällarna och rulla bullar. Sen låter man dem jäsa sista gången i kylen över natten för att sen gräddas på morgonen. Färskare förmiddagsfika får man leta efter.


Semlor

Tid: Räkna med runt 2 timmar
Mängd: 36 bullar

  1. Värm mjölken tills den är ljummen. Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och lös jästen.
  2. I med socker och mjöl. Bearbeta i cirka 10 minuter tills den är slät och jämn.
  3. Låt jäsa till dubbel storlek (tar allt från 40 till 90 minuter beroende på mängd jäst och temperatur där bunken står).
  4. Mortla kardemummakärnorna.
  5. Häll kardemumma, socker, salt, ägg och vetemjöl i bunken med degen. Arbeta degen till den är slät och fin, minst 5-10 minuter.
  6. Skär smöret i bitar och lägg i bunken. Arbeta in smöret ordentligt, men inte överdrivet eftersom det då oxiderar.
  7. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Tryck på den med ett finger och om den inte studsar upp utan märket efter fingret är kvar är den klar.
  8. Stjälp upp på ett bakbord och dela i bitar om 40 g. Enklast är att dela degen i tre delar och varje del i tolv lika stora bitar.
  9. Forma runda bullar och lägg på bakplåtspapper att jäsa runt 1 timme.
  10. Sätt ugnen på 220 grader och när bullarna jäst färdigt gräddar man dem i 10-12 minuter. De ska ha fått fin färg men inte bli helbruna.
  11. Rör ett ägg med en skvätt vatten och pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.
  12. När de svalnat sticker man en kniv ner i form av en triangel, plockar upp locket och skär av inkråmet som följer med ut. Gröp ur dem en aning mer och lägg det i en bunke.
  13. Ha i mandelmassa, lite vanilj och slå på en gnutta mjölk. Mosa med en gaffel till slät konsistens. Häll eventuellt på mer mjölk för att få en lös konsistens.
  14. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen, spritsa på lättvispad grädde, toppa med locket och sikta över florsocker.