applegalette

Äppelgalette

Franska bakverk kommer bli min död

Jag har i sommar upptäckt glädjen med en riktigt bra smördeg. Allt slit med att kavla-vika-kyla, kavla-vika-kyla, kavla-vika-kyla i all oändlighet kan driva vem som helst till vansinne om man inte vet vad resultatet blir. En helt ljuvlig deg som blir frasig på ytan och saftig inuti. De supertunna lagren smälter i munnnen och oavsett vad man lägger på den kommer det ut ljuvliga verk ur ugnen.

En galette är ett franskt samlingsnamn på en mängd olika bakverk. Det kan vara en form av crepe, en kaka eller som i det här fallet – en äppelkaka.

Svenska äpplen passar utmärkt. Se till att de är fasta, lite syrliga och medelstora.  Den klarar sig i värsta fall till dagen efter men det är lite ovärdigt mot den att vänta så länge eftersom den tappar i kvalité. Se dock till att den hunnit svalna så att vaniljkrämen hinner sätta sig ordentligt och skär den därefter i skivor som är cirka 3 centimeter tjocka.

Äppelgalette

Tid: Runt 30 min arbete, 20 minuter gräddning

  • 1/2 sats smördeg
  • 1 sats vaniljkräm
  • 4-5 äpplen
  • 3 citroner
  • 250 g farinsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Knivsudd salt
  1. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem därefter och skär i cirka 3 millimeter tjocka skivor.
  2. Ta en skål och packa äppelskivorna tätt i den. Varva med citronsaft och farinsocker.
  3. Täck skålen med plast och ställ in i kylen över natten.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Kavla ut smördegen till en ruta på cirka 20 x 40 millimeter, runt 3 millimeter tjock
  6. Ta fram en plåt, lägg på bakplåtspapper och placera smördegen på den.
  7. Ta ut äppelbunken ur kylen och häll över i ett durkslag så att de får rinna av ordentligt.
  8. Bred ut vaniljkrämen på smördegen, men spara cirka 1 1/2 centimeter runt om kanterna.
  9. Placera ut äpplena på vaniljkrämen som mönstret på bilden. Man kan gärna trycka ner dem litegrann.
  10. Knäck ägget i en liten skål, ha i mjölk och salt och vispa till det blandats ordentligt. Pensla därefter kanterna med blandningen.
  11. Ställ in i ugnen cirka 20 minuter eller tills smördegen fått ordentligt med färg. Ta inte ut den för tidigt bara utan se verkligen till att den fått en fin yta. Stäng därefter av ugnen och öppna luckan. Låt den stå så några minuter.
  12. Ta ut, låt svalna och skär upp.
  • Fröken Dill

    Har aldrig testat att göra egen smördeg, men den borde bli otroligt god. Den köpta är ju rätt OK och den innehåller ju inte ens smör!