apples

Äppeldricka utan uppkok

Hur mycket jag än gör kan det aldrig bli nog

Kollegan, som har några äppelträd i sin trädgård, måste ha gjort något rätt i år eftersom grenarna var helt fulla med stora äpplen. Jag önskar att jag hade koll på vilka sorter det är, men han har lovat att kolla upp saken och återkomma. Det spelar inte så stor roll när det mesta skulle bli ett gott äppelmos och mängder av äppelringar att ha med på älgjakten.

Men, och jag säger men, jag behöver min dos av äppeldricka för att klara vintern. Det här är en så himla enkel metod att få en söt eller syrlig dryck, med så mycket tryck i smaken att det liksom sjunger till i munnen när man dricker den. Gärna riktigt kall.

Äppeldricka
Tid (inkl väntan): 3 dagar 

 • Cirka 6 liter vatten
 • 1 msk citronsyra
 • 5 liter skivade äpplen
 • Runt 600 g socker
 • 1 tsk natriumbensoat (valfritt)
 1. Lös citronsyran i lite av vattnet.
 2. Skiva äpplena och lägg i en hink. Jag föredrar en stor metallhink som vi alltid har använt till den här drickan, men jag tror inte man märker någon kvalitetsskillnad direkt om man använder en plasthink. Det viktiga är att den är stor.
 3. Täck äpplena med vatten och lägg över en tung tallrik så att de hålls ner. Täck hinken med plastfolie och ställ kallt.
 4. Det räcker med två dygn, men jag tycker det blir allra bäst om man inte stressar och låter dem stå ett extra dygn.
 5. Sila drycken och rör i så mycket socker som du tycker passar. 600 g ger en syrlig dryck men full av smak. Blanda även ut natriumbensoatet i lite av dryck och blanda därefter ner i resten.
 6. Häll upp på flaskor och ställ svalt.
 7. För att kunna ha kvar även under vintern brukar jag fylla pet-flaskor till 2/3 och därefter frysa in dem.
 • Pingback: Stompa - snabbt tunnbröd i stekpannan | Matgeek()

 • Andreas

  Tack för receptet! Hur funkar det om det står fyra dygn…kom precis på när jag lastat in hinken i kylen att vi inte är hemma förrän söndag kväll. Tack!!!

  • Det borde inte vara några problem med att låta det stå så länge, särskilt inte om det står i kylen. Jag har haft det i två dygn i rumstemperatur med gott resultat och det är i jämförelse mycket ’värre’. Återkom med resultatrapport! 🙂

   • favati

    Jag körde fyra dygn på balkongen, funkade hur bra som helst. Smakade efter tre dygn och tyckte den var för svag. Fyllde på med ett par nya äpplen och lät den stå ett dygn till.

    Nu har jag haft ett par flaskor i kylen två dygn och de har börjat jäsa, pyser fint när man skruvar upp locket. Vad händer om man låter dem stå ett par dagar till? Blir det dåligt eller blir det typ cider istället? 🙂

   • Andreas

    Det blev riktigt bra! Fin färg och smak på drycken. Tror jag ska prova med lite mindre socker nästa gång och se hur det blir. Fin bok förresten, lycka till!

 • favati

  Det första jag gjorde var att åka ut till stugan och hämta en hink med äpplen. Nu står hinken på balkongen och jag väntar tålmodigt 🙂

 • linda

  Äntligen har jag fått användning för mina sura äpplen, mer än till älgmat då förstås :0)Jisses så enkelt men så gott! Det var ju en go dricka utan socker men visst höjer sockret smaken, tog mindre socker än receptet. Tack för att du vidgar mina vyer!

 • Ann-Christine Strandberg

  Barnens kommentar efter att ha fått provsmaka:
  -Å det smakar gudomligt! Finns det mycket?
  Så enkelt och SÅÅÅ gott! Prova!

 • Stefan Ny

  Tre dygn i 17 grader funkade inte för mig. Mögeltillväxt på ytan, om det nu inte är något annat som förorenat den.